یکشنبه, ۳۰ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 19 May, 2024
مجله ویستا


دور باطل عقده‌گشایی و عقده‌آفرینی میان میهمان و میزبان


پس از بمب‌گذاریهایی كه ‪ ۵۶‬كشته و ‪ ۷۰۰‬زخمی برجای نهاد، نگاهها به مسلمانان بریتانیا و بطوركلی آسیایی و آفریقایی تباران مقیم این كشور دوخته شد اگرچه واكنش همه مردم بریتانیا در قبال این افراد یكسان نیست و در گفت‌وگوهای عمومی و خصوصی دیدگاههای مختلفی مطرح می‌شود.
اما مثل هر جامعه دیگری در بریتانیا هم هستند افرادی كه حكمی كلی صادر و هموطنان خود در اقلیتهای نژادی را متهم به حمایت از تروریسم می‌كنند.
گزارشهای رسمی در بریتانیا نشان می‌دهد كه پیش از انفجارهای لندن هفته‌ای ‪۳۵‬حمله و توهین‌نژادی در این كشور صورت می‌گرفت، این آمار پس از انفجارها به هفته‌ای ‪ ۲۵۰‬مورد رسیده است.
در بریتانیا هم مثل هر جامعه دیگری از گذشته رگه‌هایی از تعصب نژادی به چشم می‌خورد اما این گرایش پنهان، پس از حمله‌های تروریستی چهار سال پیش در نیویورك مجال بروز یافت و حمله‌های تروریستی همچون انفجارهای مادرید به آن دامن زد.
اكنون با انفجارهای لندن دور باطل تحقیر اقلیتهای دینی و نژادی و ایجاد تنفر در میان این اقلیتها، بویژه مسلمانان شتاب بیشتری گرفته است.
اثر تحقیر نسبت به اقلیتهای نژادی و هركسی كه موی بور و چشم رنگ روشن ندارد، تنفر نسبت به جامعه میزبان را بویژه در میان جوانان این اقلیتها در پی‌دارد و این خود شاید زمینه مساعدی را برای یارگیری گروههای افراطی از میان جوانان سرخورده فراهم كند.
برخی از جوانان و نوجوانان اقلیتهای نژادی در انگلیس برای در امان ماندن از توهین‌نژادی همسالان خود، به زنگ كردن موهای خویش روی آورده‌اند و عملی كه درگذشته بطور محدود برای پیروی از مد در میان جوانان سیه‌موی رواج داشت اكنون می‌رود تا به چاره‌ای برای مصون ماندن از توهین تبدیل شود.
این ترس شاید بی‌جهت نباشد. وقتی كه یك مامور پلیس دریكی از ایستگاههای مترو جوانی برزیلی را كه به او مظنون شده بود با شلیك هشت گلوله ازپای درآورد، برخی می‌پرسند اگر این جوان، موبور و چشم‌آبی بود، پلیس بی‌مقدمه به روی او آتش می‌گشود؟
این حادثه ترسی آشكار و پنهان را دامن زد و عنوان شد كه در پشت چهره آرام و متبسم هم رگه‌هایی از تنفر نژادی قابل مشاهده است، تنفری كه بیان آن در بریتانیا جرم محسوب می‌شود.
ناگفته پیداست كه همه افراد و عوامل تاثیرگذار اجتماعی در بریتانیا و بطور كلی در اروپا در صورتی به نقشی كه مسببان حمله‌های تروریستی در سناریو خود برای آنان درنظر گرفته‌اند، تن دهند، باید درانتظار عقده‌گشایی و عقده‌آفرینی بیشتر بود، دور باطلی كه سرانجامی ندارد.
بریتانیا تا پیش از حمله‌های تروریستی در لندن، نمونه‌ای از یك جامعه چند فرهنگی را به نمایش گذاشته بود و گشتی كوتاه در شهر هفت میلیونی لندن هر تازه واردی را با جلوه‌هایی از فرهنگها و تمدنهای مختلف هندی و چینی‌و عربی و كارائیبی و ... آشنا می‌كرد اما با وقوع انفجارها انگشت اتهام به سوی "چند فرهنگی بودن" نشانه رفته‌است.
دوسوم اقلیتهای نژادی در بریتانیا در نظرسنجی كه پس از حمله‌های تروریستی لندن انجام شد، گفتند كه موضوع ترك انگلیس و اسكان گزیدن در كشور زادگاه خود یا كشوری دیگر را بررسی كرده‌اند.
اگر این افراد به كشورهای خود هم بازنگردند، احتمال اینكه بیش از گذشته در خرده فرهنگهای خود منزوی شوند، دور از انتظار نیست و این وضع به دور باطل میان میهمانان و میزبانان دامن می‌زند.

فرزاد كاظم‌زاده
منبع : خبرگزاری جمهوری اسلامی ـ ایرنا