شنبه, ۱۵ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 4 May, 2024
مجله ویستا

بوره مصنوعی ـ تهیه


امروزه می‌دانیم که دو عنصر بور و سیلیسم si و همچنین مهم آنها یعنی بورات‌ها و سیلیکات‌ها از نظر خواص شیمیائی با یکدیگر شبیه بوده و یک سلسله خواص مشترک دارند به این جهت دو عنصر بور و سیلیسیم را امروزه در کتب شیمی در یک فصل ذکر کرده‌اند و در طبقه‌بندی مندلیف نیز این دو در یک ردیف به شمار رفته‌اند.
شبیه بودن خواص شیمیائی بورات‌ها و سیلکات‌ها بر شیمیدانان اسلامی نیز به‌خوبی معلوم بوده و از آن برای ساختن بوره مصنوعی استفاده می‌کردند.
برای انجام این امر از شیشه و قلع یک نوع سیلیکات قلع می‌ساختند که عیناً مثل بوراکس برای ذوب و لحیم کردن قطعات فلزی به یکدیگر به‌کار می‌رفت و همچنین از شیشه و سرب نوع دیگری بوراکس مصنوعی می‌ساختند که همین خاصیت را داشته است.
به این بوره‌ای که کیمیاگران اسلامی مصنوعاً می‌ساخته‌اند تنکار می‌گفتند. ولی باید گفت که کیمیاگران اسلامی روش‌های دیگری نیز برای ساخت تنکار در کتب خود ذکر کرده‌اند، و از اینجا نتیجه می‌شود که تنکار ساختگی در همه‌جا یکسان نبوده و نمی‌توان برای آن اجزاء معین و مشخص قائل شد و آنچه مسلم است این است که مسلمانان در ساخت تنکار یا بوره مصنوعی پیشقدم بوده‌اند و اروپائیان ساخت آنرا از مسلمانان آموخته‌اند. ۱۰H۲O. ۲B۲O۳.Na۲o. Borax=Tinkal.
منبع : مطالب ارسال شده