یکشنبه, ۲۳ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 12 May, 2024
مجله ویستا

سفر البرادعی به تهران


سفر البرادعی به تهران
دیدار اخیر محمد البرادعی رئیس آژانس بین المللی انرژی اتمی از تهران را می توان نقطه عطفی در روند حل و فصل مسئله هسته ای ایران دانست.ره آورد و نتایج این سفر را می توان در گفتگو و دیدار محمد البرادعی با مقام معظم رهبری جست و جو کرد.حضرت آیت الله خامنه ای در دیداری که با محمد البرادعی داشتند با اشاره به اینکه حل صحیح موضوع هسته‌ای ایران موفقیتی بزرگ برای آژانس خواهد بود تصریح کردند با توجه به فضای مثبت کنونی بین المللی در خصوص فعالیت‌های هسته‌ای ایران، حل صحیح این موضوع، آزمونی مهم و موفقیتی بزرگ برای آژانس بین المللی انرژی اتمی خواهد بود
نگاهی دقیق بر روند حل و فصل مسئله هسته ای این نکته را تنویر می نماید که غرب و در راس آن آمریکا در ابتدای امر اصول دکترین خود را در راستای مسکوت کردن فعالیت های هسته ای کشورمان بر پایه استفاده ابزاری از آژانس بین المللی پی ریزی کرده بودند.فشارهای کشورهای غربی و آمریکا بر محمد البرادعی به وضوح در گزارشهایی که وی تاکنون منتشر ساخته است هویداست.البته گزارشهای اخیر البرادعی شفافیت بیشتری داشته است.
محمد البرادعی پیرامون مسئله ایران همواره بر سر یک دوراهی قرار داشته است.وی از یک سو نظاره گر شفافیت ،صداقت و عدم انحراف ایران در مسایل هسته ای بوده و از سوی دیگر فشارها و تهدیدات غرب را تحمل می کرده است.
اما سفر اخیر محمد البرادعی به ایران را میتوان پایان انتخاب وی دانست.پایانی که آغازی بر یک راه روشن در پیش روی تهران و آژانس است سفر رئیس آژانس انرژی اتمی به کشورمان در حالی صورت گرفته که کشور در مطلوب ترین اوضاع خود نسبت به چند سال اخیر قرار دارد به فرجام رسیدن مباحثی همچون سانتریفیوژهای پی ۱ و پی ۲ ، پلوتونیوم و ... در چار چوب طرح “اقدام” ، گزارش ۱۶ سازمان اطلاعاتی آمریکا مبنی بر صلح آمیز بودن فعالیت های ایران، ارسال محموله های سوختی نیروگاه بوشهر از طرف روسیه همه از جمله دلایلی است که مانع از کتمان شدن صلح آمیز بودن فعالیت های هسته ای کشورمان در نزد افکار عمومی جهان شده است باید گفت محمد البرادعی در حقیقت میان ایران و جهان غرب یکی را انتخاب کرد و آن ایران بود، اما در ذیل چرایی این انتخاب می توان به چند عامل توجه کرد
اول اینکه یک نهاد سیاسی- بین المللی در نخستین وهله باید حافظ منافع اعضای خود باشد یعنی در قبال مسئولیتی که اعضا بر عهده می گیرند نهاد نیز باید احساس مسئولیت کند و اگر نه چه ضرورتی می یابد که اعضا خود را محصور در قوانین آن نهاد کنند. به عبارت دیگر محمد البرادعی مجبور بود . به دلیل حفظ وجهه آژانس در نزد افکار عمومی از ایران که همواره به تمامی مفاد قوانین آژانس حتی بیش از حد معمول پایبند بوده حتی المکان حمایت کند.
دوم آنکه رخداد هایی که در قلب ایالات متحده شکل گرفت همچون گزارش آژانس های اطلاعاتی این کشور موجب شد تا خط بطلانی بر تمامی شانتاژهای خبری و هوچی گری ها در زمینه غیر صلح آمیز بودن فعالیت های ایران کشیده شود و این خود باعث شد تا ایالات متحد شکست هسته ای در مقابل ایران را بپذیرد و از فشارهای خود بر آژانس بکاهدحاصلجملگی این عوامل به انضمام پایداری ایران شد که موقعیت ایران نسبت به غرب مناسب تر باشد و به همین دلیل نیز ایران گزینه انتخابی البرادعی بود.
در نهایت می توان گفت آژانس با حل مساله ایران در واقع به موفقیت چشم گیری دست خواهد یافت. آژانس با خاتمه دادن به این غائله چهره مشروع خود را می تواند دوباره به دست آورد.اما باید گفت فضای مثبت کنونی در همسویی با ایران حکایت از آن دارد که غرب در تحمیل عقاید خود بر آژانس ناکام بوده و این به دلیل پافشاری محمد البرادعی بر حقایق موجود بوده است لذا باید درآینده ای نه چندان دور شاهد روند همکاری های روبه رشد آژانس و ایران با سیر پر شتاب تری باشیم.
محمد اسکندری
منبع : روزنامه رسالت