دوشنبه, ۱۷ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 6 May, 2024
مجله ویستا

وایمکس و واقعیت‌های آینده آن


وایمکس و واقعیت‌های آینده آن
کسانی که آخرین اخبار در زمینه فناوری‌های بی‌سیم را دنبال می‌کنند، از خبرهای مرتبط با فناوری نسبتا جدیدی که با عنوان وایمکس شناخته می‌شود، اطلا‌ع دارند. این فناوری به منظور بالا‌ بردن اتصال باند پهن در دستگاه‌های موبایل و ثابت که در سرتاسر جهان استفاده می‌شود، ایجاد شده است.به گزارش ایستنا، امروزه این فناوری برای رساندن اینترنت پرسرعت و اتصالا‌ت بهتر به کشورهایی که از نظر اقتصادی با مشکل روبه‌رو هستند، استفاده می‌شود. وایمکس به عنوان گزینه بی‌سیم پرسرعت شناخته شده است و می‌تواند از علا‌قه‌مندی رو به رشد کاربران در دستیابی به میزان زیاد داده روی تلفن‌های همراه پشتیبانی کند.
خواه ناخواه استفاده گسترده از وایمکس منوط بر آزمایش‌های موفقیت‌آمیز این فناوری خواهد بود که همزمان با توسعه دیگر فناوری‌های بی‌سیم پرسرعت که رقیب وایمکس به شمار می‌آیند، انجام می‌گیرد. تنها با گذشت زمان مشخص خواهد شد که آیا وایمکس تبدیل به بخش مهم آینده تلفن همراه خواهد بود یا نه!
● تعریف وایمکس
مجمع وایمکس، گروهی که بر توسعه و گسترش این فناوری متمرکز است، وایمکس را به عنوان یک فناوری استاندارد که نقل و انتقال دسترسی باند پهن بی‌سیم در مقیاس وسیع را به عنوان جایگزین اتصال کابلی و ‌ DSL فراهم می‌کند، تعریف کرده است.
به بیان دیگر وایمکس اتصال اینترنت پرسرعت دستگاه‌های همراه و ثابت را به کاربران ارائه می‌دهد تا بتوانند با سرعت بالا‌ به داده‌های زیاد دسترسی یابند.
● تاریخچه وایمکس
از وایمکس به عنوان وسیله‌ای برای افزایش سرعت باند پهن در مناطقی که از نظر اقتصادی با مشکل روبه‌رو هستند، استفاده می‌شود.
این فناوری به عنوان گزینه ارزان‌تر نسبت به دیگر گزینه‌های موجود در کشورهای در حال توسعه جهت راه‌اندازی شبکه‌های اینترنت پرسرعت، مطرح شده است.
با آزمایش وایمکس در کشورهای درحال توسعه، کشورهای جهان اول نیز به استفاده از این فناوری ارزان‌قیمت علا‌قه‌مند شده‌اند و دولت‌ها و شرکت‌ها به دنبال توسعه وایمکس در کشورهای خود هستند.
● وایمکس در فجایع طبیعی
یکی از مزایای وایمکس تاکنون نقشی بوده که این فناوری توانسته است در برقراری ارتباط در زمان فجایح طبیعی ایفا کند. در سال ۲۰۰۴ شبکه موجود وایمکس در اندونزی تنها وسیله ارتباطی موجود پس از خسارت‌های وارده بر اثر سونامی در این کشور بود. به علا‌وه پس از توفان کاترینا در سال ۲۰۰۵ از وایمکس به عنوان وسیله ارتباطی در منطقه نیواورلئان استفاده شد.
● وایمکس برای تلفن همراه
به دلیل تاریخچه وایمکس در کشورهای در حال توسعه و تاثیری که این سرویس در مواجه شدن با فجایع طبیعی داشته، بیشتر تمرکز توسعه وایمکس از سوی دولت‌ها و شرکت‌های تجاری روی راه‌حل‌های وایمکس ثابت بوده است اگرچه طی سال‌های اخیر تمایل رو به رشدی در مورد وایمکس موبایل ایجاد شده است. وایمکس موبایل امکان اتصال گوشی‌های تلفن همراه به اینترنت بسیار پرسرعت‌تر را به وجود می‌آورد و موجب افزایش انتقال داده روی گوشی‌های تلفن همراه می‌شود. به این معنا که افرادی که قصد استفاده از سرویس‌های پرسرعت اینترنتی روی تلفن‌های همراه خود را دارند می‌توانند وایمکس را به عنوان راهی برای رسیدن به هدف خود انتخاب کنند.
● گوشی‌های با قابلیت وایمکس
با توسعه وایمکس موبایل، چند شرکت سازنده گوشی تلفن همراه برخی محصولا‌ت خود را با این قابلیت ارائه کردند. برای مثال گوشی ۸۱۰ نوکیا و ‌۹۰۰۰Deluxe SPH-P سامسونگ با قابلیت وایمکس ارائه شده‌اند. انتظار می‌رود چندین گوشی تلفن همراه دیگر نیز طی یک تا دو سال آینده جهت برآورده کردن نیاز کاربرانی که اشتیاق به استفاده از وایمکس در تلفن‌های همراه خود دارند، به بازار روانه شوند.
● آزمایش وایمکس
بیش از ۳۵۰ آزمایش مختلف یا توسعه وایمکس در سرتاسر جهان انجام گرفته است. در ایالا‌ت متحده نخستین شبکه وایمکس در سال ۲۰۰۷ تحت نام ‌ BridgeMaxx راه‌اندازی شد که شبکه‌های آن امروزه در چندین ایالت این کشور استقرار یافته‌اند. بزرگ‌ترین خبر در زمینه وایمکس در آمریکا برنامه ‌ Clearwire جهت راه‌اندازی شبکه گسترده وایمکس به ویژه برای کاربران تلفن همراه است.
● رقابت با وایمکس
یکی از دلا‌یل مهمی که افراد در فرض کردن وایمکس به عنوان فناوری مهم آینده شک دارند، این است که فناوری‌های بسیاری به عنوان رقیب وایمکس مطرح شده‌اند که حتی می‌توانند اتصال پرسرعت اینترنت به تلفن همراه را نیز فراهم کنند.
گمان می‌رود شبکه‌های پیشرفته نسل سوم که سرویس‌های Wi-Fi عرضه می‌کنند می‌تواند از نظر سرعت با وایمکس رقابت کند.
شبکه‌های نسل چهارم تلفن همراه نیز که در حال حاضر فعالیت می‌کنند، می‌توانند حتی ‌ Wi-Fi موبایل را سریع‌تر کنند و تهدید بزرگتری برای وایمکس به حساب می‌آیند.
یکی از فناوری‌های جدیدی که با وایمکس رقابت می‌کند، ‌ LTE است و متصدیان ارتباطی مهم در آمریکا در نظر دارند با این فناوری مستقیما وارد رقابت با وایمکس شوند.
● آینده وایمکس
در مورد آینده وایمکس سه پیش‌بینی وجود دارد:
۱) سلطه وایمکس:‌ در پیش‌بینی اول آزمایش وایمکس موفقیت‌آمیز خواهد بود و این فناوری تبدیل به گزینه برتر اتصالا‌ت اینترنت پرسرعت در سرتاسر جهان خواهد شد.
۲) همزیستی وایمکس با دیگر فناوری‌ها:‌ در پیش‌بینی دوم وایمکس جایگاه خود را در بازار رقابتی حفظ خواهد کرد و در کنار دیگر فناوری‌ها مانند ‌ LTE به فعالیت خود ادامه می‌دهد و یکی از گزینه‌های پیش‌روی کاربران تلفن همراه در اتصالا‌ت اینترنت پرسرعت خواهد بود.
۳) از بین رفتن وایمکس:‌ در این پیش‌بینی راه‌اندازی وایمکس با موفقیت انجام نخواهد شد و شرکت‌های سرمایه‌گذار دچار مشکل مالی خواهند شد. راه‌حل‌های پیشرفته نسل سوم و نسل چهارم تلفن همراه، اینترنت پرسرعت را به تلفن‌های همراه بیشتری ارائه می‌کنند و این پایان وایمکس را رقم خواهد زد.
در میان این پیش‌بینی‌ها گزینه فعالیت وایمکس در کنار دیگر فناوری‌ها از دیگر گزینه‌ها محتمل‌تر است، اما تنها زمان و آزمایش‌های آینده وایمکس واقعیت‌های آینده این فناوری را نشان خواهد داد.
منبع : روزنامه اعتماد ملی