پنجشنبه, ۱۳ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 2 May, 2024
مجله ویستا

طرح ربایش و ترور؛ موضوع باید دیپلماتیک پیگیری می شد


طرح ربایش و ترور؛ موضوع باید دیپلماتیک پیگیری می شد
اظهارات محمود احمدی نژاد رئیس جمهور ایران طی دو هفته اخیر، در خصوص طرح ترور و ربودن وی در عراق و ایتالیا به بحثی دامنه دار تبدیل شده و واکنش هایی را بدنبال داشته است.
آقای احمدی‌نژاد در ششمین اجلاسیه سراسری جامعه مدرسین حوزه علمیه قم و علمای بلاد در حالی که اوضاع داخلی و خارجی کشور و دستاوردهای دولت نهم را تشریح می کرد، اشاره ای به سفر سه ماه و نیم پیش خود به عراق کرد و گفت:" من اولین رئیس دولتی بودم که با اعلام قبلی ، دو روز به این کشور سفر رسمی کردم. پیش از من رؤسای دولت‌های آمریکا و انگلیس به واسطه حضور گسترده نظامیان خود در این کشور چند ساعتی حضور پیدا کرده اما هیچ کدام از آنها شب را در عراق نمانده‌اند."
رئیس جمهور با یادآوری این نکته که در طول مدت سفر حاضر به اقامت در منطقه خضرا( منطقه حفاظت شده توسط نیروهای امریکایی) نشده است، اظهار داشت: "براساس اطلاعات موثق، دشمنان طرح ربودن و ترور خادم ملت را در سفر به عراق برنامه‌ریزی کرده بودند که به فضل الهی با تغییر یکی دو برنامه در اراده و تصمیم آنها تزلزل ایجاد شد و وقتی متوجه موضوع شدند که عراق را ترک کرده بودیم و آنها همچنان مبهوت مانده‌اند. "
با وجود اینکه در سخنان رئیس جمهور صراحتا منابع خاصی بعنوان طراحان ترور یا ربایش ایشان معرفی نشده است، اما برخی انگشت نشانه را به سوی نیروهای امریکایی دراز کرده اند، از جمله این افراد غلامحسین الهام سخنگوی دولت بود که طرح ربودن رئیس‌جمهور را طراحی شده از سوی امریکا اعلام کرد.
گرچه اینگونه اظهار نظرها و بیان دیدگاه ها در بعد دیپلماتیک فضای تیره موجود بین ایران و امریکا را با افزایش اتهام زنی ها و طرح ادعاها و بیان تهدیدها، گسترش می دهد، اما واکنش هایی را بدنبال داشته که قابل تامل است.
اولین واکنش ها نسبت به انعکاس این خبر از سوی مقامات کشور میزبان یعنی عراق ابراز شد. نصر العانی رئیس دیوان عالی ریاست جمهوری عراق در گفت و گو با روزنامه الشرق الاوسط چاپ عراق با تاکید این نکته که از ابتدا تا انتهای سفر، رئیس جمهور ایران را همراهی کرده است، سخنان احمدی نژاد را رد کرده و گفت: در تمام مراحل سفر هیچ تغییری در طرح امنیتی نیروهای عراق برای حفاظت جانی از رئیس جمهور ایران ایجاد نشد و احمدی نژاد از سوی هیچ گروهی تهدید نگردید."
محمد مجید الشیخ سفیر عراق در تهران نیز نسبت به سخنان احمدی نژاد رئیس جمهور ایران ، اظهار بی اطلاعی کرد و گفت: " ما از این موضوع بی اطلاع هستیم و آقای رئیس جمهور بیش از همه اطلاع دارند."
از سوی دیگر چند روز پس از اوج گیری موضوع طرح ترور رئیس جمهور در عراق، در سالگرد سوم تیر و ورود دولت نهم به سال چهارم و پایانی کار خود، مشاور نیروی انسانی احمدی نژاد در تبریز و طی سخنرانی در تمجید و تعریف از عملکرد این دولت، از طرح ترور رئیس جمهور در رم طی سفر به ایتالیا برای شرکت در اجلاس جهانی غذا، سخن گفت.
تکذیب وجود هرگونه طرح ترور و ربایش رئیس جمهور ایران در عراق از سوی مسئولین عراقی و سکوت مقامات امریکایی در برابر این اظهارات، نشان از آن دارد که موضوع اعلام شده چندان از سوی عراق و امریکا جدی گرفته نشده است.
این در حالی که عملکرد دولت ایران در برابر این ادعا نیز بگونه ای بوده که اهمیت ماجرا را به حداقل رسانده و از حالت رسمی و دیپلماتیک خارج ساخته است چراکه محمود احمدی نژاد پس از گذشت بیش از سه ماه از سفرش به عراق، از طرح ترور سخن به میان آورده و در طول این مدت و حتی پس از اعلام وجود چنین طرحی، هیچ گونه اقدام رسمی برای اعتراض به مراجع بین المللی و یا مجازات عاملان طرح صورت نگرفته است.
با این وجود روز چهارشنبه پنجم تیرماه، محمود احمدی نژاد خود در خصوص طرح ترورش در عراق و واکنش های داخلی به این موضوع سخنانی را بیان کرد که در آن با ابراز نارضایتی از برخی اظهار نظرها ، افراد تکذیب کننده را به مثابه سخنگویان دولت امریکا معرفی کرد و خطاب به آنها گفت:"شما چه کاره‌اید این وسط؟ مگر به شما آسیبی رسیده است که دفاع می‌کنید؟"
رئیس جمهور ادامه داد: "بالاخره بنده مطلبی را مطرح کردم که طرف اصلی که دولت آمریکا بود و نمی‌توانست هیچپاسخی در این خصوص دهد، وارد چرای آن نمی‌شوم، چون چرای آن روشن است.آمریکا نمی‌توانست این مساله را تکذیب کند و تکذیب هم نکرد . از این به بعد هم اگر حرفی بزند معلوماست این حرف از کجا بوده است و این اتفاق برای اولین بار رخ می‌دهد که خبری راجع بهعمل دولت آمریکا دادیم و برخی در عراق آن را تکذیب کردند که هیچ ارتباطی با آن‌ها نداشت.
حرف ما هم به سمت آنها نبود به سمت بخشی از دولت آمریکا بود. اما بسیار خنده‌دار است که برخی در داخل کشور شروع به تکذیب کردند برای من جالب بود این‌ها به نمایندگی از چهکسی تکذیب کردند و چه چیزی را تکذیب کردند و چرا این‌ها تکذیب کردند ارتباط این مساله با آن‌ها چیست؟
"به نظر من خیلی ناشی‌گری کردند، این‌ها دلشان برای چه کسی می‌سوزد؟ در سفر نخست‌وزیر عراق به ایران نیز عنوان کردم و گفتماگر ماجرا تکذیب شود با جزئیات آن را منتشر خواهم کرد که بعد از آن اتفاقات دیگریدر دنیا می‌افتد و آن‌ها نتوانستند تکذیب کنند؛ اما در داخل گویی عده‌ای سخنگوی دولت آمریکا هستند و در این زمینه شروع به دادستان‌سرایی و مقاله ‌نویسی کردند وشروع کردند به شواهد آوردن و آن را تکذیب کردن. واقعا این یک سوال جدی است که اگرپاسخ داده شود خیلی از مبهمات درگیری‌های سیاسی مصنوعی در داخل کشور روشن می‌شود. "
به این ترتیب رئیس جمهور مخاطبان تکذیب کننده سخنان خود را به نوعی به مسببین بسیاری از ابهامات مطرح در درگیری های سیاسی داخل کشور دانست و این درگیری ها را نیز نه طبیعی بلکه پدیده مصنوعی عنوان کرد.
● مجلس و طرح ترور رئیس جمهور
برخورد نمایندگان مجلس نسبت به انعکاس خبر طرح ترور و ربودن محمود احمدی نژاد در سفر به عراق بگونه ای بوده که گویی مجلس اطلاع دقیقی از جزییات ماجرا نداشته و یا چندان این مسئله را جدی نگرفته است.
بعنوان مثال علاءالدین بروجردی رئیس کمیسیون امنیت ملی و سباست خارجی با اشاره به اظهارات رئیس جمهور گفت که " این کمیسیون هیچ گزارشی درباره طرح ربودن محمود احمدی‌نژاد در سفر به عراق دریافتنکرده است. "
همچنین برخی از نمایندگان ادعای احمدی‌نژاد را تلاش برای تحریک افکار عمومی توصیف کردند. بر طبق نظر این دست از نمایندگان، اینگونه اظهار نظرها برای جلب توجه و نظر مردم بوده و در راستای تبلیغات ریاست جمهوری برای انتخاب دولت دهم ، بیان می شود که البته تبلیغاتی زود هنگام بوده و شاید بجای ارزش، نوعی ضد ارزش در جامعه تلقی شود.
علاوه بر آن نباید از تاثیرات خارجی اینگونه اظهار نظر ها غافل بود. بی شک در صورتیکه طرف های عراقی و امریکایی با قاطعیت، صحت و سقم ماجرای ترور یا ربایش رئیس جمهور ایران را زیر سوال ببرند و آنرا تکذیب کنند، سایر کشورها نیز در روابط خود با ایران دقت نظر بیشتری اعمال می کنند.
این امر در شرایطی که ایران بواسطه تحریم های بین المللی در فشار بوده و بهره مندی از روابط دیپلماتیک فعال با کشورهای مختلف می تواند برای ایران راهگشا باشد، چندان مطلوب نیست .
نویسنده : مینا علی اسلام
منبع : دیپلماسی ایرانی