شنبه, ۱۵ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 4 May, 2024
مجله ویستا

ویژگی های چربی مورد استفاده در جیره دام و طیور


ویژگی های چربی مورد استفاده در جیره دام و طیور
از چربیهای غیر قابل استفاده در تغذیه انسان می توان بعنوان منبع انرژی برای تغذیه دام و طیور استفاده نمود . معمولا هر گرم چربی خالص ۳/۹ كیلو كالری انرژی تولید می كند و در مقایسه با سایر مواد انرژی زا چربیهای قابل هضم ۳۵/۲ برابر بیشتر از كربو هیدراتها و پروتئین های قابل هضم انرژی تولید می كند . این گونه مواد قابلیت هضم را بالا برده و اشتهای حیوان را زیاد می كند .
علاوه بر این چربیها دارای مقادیر قابل توجهی اسید لینولئیك و ویتامین های محلول در چربی می باشد كه از نظر تغذیه بسیار حائز اهمیت است . با توجه به مراتب فوق چنانچه استفاده از چربیها به طور صحیح صورت گیرد افزودن مقداری از آن به جیره غذایی مقرون به صرفه خواهد بود .
● چربیهای مورد استفاده در تغذیه دام و طیور از دو منشا به دست می آیند :
۱) منشا حیوانی :
عبارتست از چربی كه از لاشه حیوانات در كشتارگاهها پس از فرایند صنعتی به صور مختلف مورد مصرف قرار می گیرد .
۲) منشا گیاهی :
عبارتست از اسیدهای چربی كه از مراحل تصفیه كارخانجات روغن نباتی به دست می آید .
● ویژگیهای فیزیكی :
۱) بر حسب منشا و نوع چربی رنگ آنها فرق می كند . رنگ چربیهای حیوانی از سفید تا قهوه ای روشن متفاوت است در صورتیكه رنگ اسیدهای چرب آزاد گیاهی قهوه ای تیره است .
۲) چربی مورد استفاده باید دارای بوی مخصوص به خود بوده و عاری از بوی تند و فساد باشد .
● ویژگیهای شیمیایی چربی حیوانی
▪ ۲ حداكثر درصد وزنی رطوبت
▪ ۴۰ تا ۵۰ درجه سلسیوس نقطه ذوب
▪ ۵/۲ حداكثردرصد موادغیرقابل صابونی
▪ ۹۰ حداثردرصداسیدچرب(خلوص)
▪ ۱ حداكثرموادغیرمحلول
▪ ۱۰میلی اكی والان در كیلوگرم حداكثرعدد پراكسید
▪ ۳۲ تا ۴۸ عدد یدی
▪ ۱۹۳تا۲۰۲ عدد صابونی
● ویژگیهای شیمیایی اسید چرب
▪ ۵/۱ حداكثر درصد وزنی رطوبت
▪ ۹۰ حداثردرصداسیدچرب(خلوص)
▪ ۵۰ حداكثر درصد وزنی اسیدهای چرب آزاد
▪ ۱ حداكثرموادغیرمحلول
▪ ۴ حداكثردرصد موادغیرقابل صابونی
▪ ۱۰میلی اكی والان در كیلوگرم حداكثرعدد پراكسید
افزودن آنتی اكسیدهای مجاز ضروری می باشد.
منبع : دامینه