دوشنبه, ۱۷ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 6 May, 2024
مجله ویستا

اطلاعاتی در مورد شتر مرغ


احتباس طولانی غذا در حدود ۴۰ ساعت در دستگاه گوارش برای فلور باکتریایی بیهوازی زمان کافی فراهم می آورد تا بروی غذا اثر نموده و منجر به شکستن سلولز و همی سلولز گردد.اهم بیماریها یی که شتر مرغ به آن مبتلا می گرد ند :
بیماریهای ویروسی
۱-نیوکاسل
۲-آبله
۳-آنفلوآنزا
ممکن است کورونا ویروس و هرپس ویروس و آدنو ویروس و آربوویروس شتر مرغ را درگیر نماید.
بیماریهای باکتریایی
۱-عفونت های بند ناف و کیسه زرده(تورم بند ناف)
۲-پنومونی(ایشریشیا کلی، کلبسیلاپنومونیه)
۳-آنتریت کلی باسیلی
۴-آنتریت نکروزان(کلستریدیوم پرفرنژنس تیپ های A-C-D و کلسترید یوم کولینوم)
۵-کمپیلوباکتریوزیس(کمپیلوباکتر ژژونی)
۶-سیاه زخم(باسیلوس آنتراسیس)
۷-سل(مایکوباکتریوم)
۸-عفونت های چشمی( کونژونکتویت و کراتیت) که عامل آن استافیلوکوکها هستند.
۹- هموفیلوس گالینارم
۱۰- مایکو پلاسموز(CRD-MG-MS)
بیماریهای قارچی
۱-کاندیدیازس(عفونت قارچی دهان)
۲-آسپرژیلوس(عفونت تنفسی ایجاد می کند.)
۳-درماتوفیت ها(درماتیت قارچی)
بیماریهای انگلی داخلی
۱-کوکسیدیوز
۲-هیستومونیازیس
۳-کرم نواری شتر مرغ(هوتوینیا استروتیونیس)
۴-کرم گرد شتر مرغ(لیبوسترونژیلوس داگلاسی)
۵-اکسیور
بیماریهای انگلی خارجی
۱-کنه ها
۲-شپشها
۳-جربهای ساقه پا
۴-مگسها
بیماریهای تغذیه ای
۱-کمبود ویتامین E وسلنیوم
۲-کمبود ویتامین های محلول در چربی و ویتامین های گروه B
سایر بیماریها
-یبوست
-پیچ خوردگی روده ها
-نرمی استخوان
-مسمومیت ها
-سندرم پا کمانی
-تغییر شکل پا
-ضربه
-پرولاپس کلوآک
-اجسام خارجی در دستگاه گوارش
-چسبندگی تخم و پریتونیت زرده ای
-میوپاتی عضلانی(دراثر استرس های شدید)
-هیپرکراتوز- ضخیم شدن شدید پوست انگشتان در شتر مرغ های جوان
-پرخواری
دستگاه گوارش
فیزیولوژی دستگاه گوارش شتر مرغ با خرگوش و اسب قابل مقایسه است . این پرنده چینه دان ندارد و فعالیت تخمیری غذا توسط باکتریها در روده کور و بزرگ انجام می شود و شتر مرغ را قادر می سازد که از مقادیر زیاد فیبر در غذا استفاده نماید. احتباس طولانی غذا در حدود ۴۰ ساعت در دستگاه گوارش برای فلور باکتریایی بیهوازی زمان کافی فراهم می آورد تا بروی غذا اثر نموده و منجر به شکستن سلولز و همی سلولز گردد. در این فرآیند اسیدهای چرب فرار نظیر اسید استیک و اسید پروپیونیک واسید بوتیریک تولید شده که توسط دیواره معده جذب می شود و انرژی لازم را برای پرنده مهیا می سازد. الیاف خام در جبره باعث تحریک حرکات روده شده و هضم را بهبود می بخشد و به همین دلیل بایستی به مقدار مشخص در جیره وجود داشته باشد. مقدار الیاف خام برای بالغین بایستی ۱۵ درصد ماده خشک جیره باشد. مقدار ناکافی فیبر خام در جیره غذایی باعث می شود که شتر مرغ اشیاء خارجی بیشتری مثل شن ، ماسه و خاشاک را ببلعد. غذای آغازین جوجه شتر مرغ دارای حداقل ۲۲ درصد پروتئین خام و ۷/۱۱ مگاژول انرژی است . ریزی بیش از حد دان برای جوجه شتر مرغ مناسب نمی باشد. به منظور بهبود بخشیدن به ساختار دان باید بین ۵ تا ۲۰ درصد (بسته به سن جوجه ) یونجه و یا شبدر ریز شده به غذای آنان اضافه شود وهمچنین به دلیل ناکافی بودن کلسیم وفسفر این جیره ها افزودن فسفات کلسیم یا پودر استخوان و یا خرده صدف و یا سنگریزه آهکی توصیه می گردد. دربالغین ۳۰ درصد جیره غذایی یونجه است و ۷۰ درصد کنسانتره می باشد که ۱۸ تا ۱۹ پروتئین دارد.محصولات
۱-چرم : چرم شتر مرغ بعنوان با ارزش ترین محصول این حیوان می باشد. از پوست شتر مرغ چرمی با كیفیت بالا و قابل قیاس با چرم تمساح و فیل بدست میآید. چرم شتر مرغ نرم بوده و وجه تشخیص آن وجود نقاط مربوط به فولیكولهای ساقه پر می باشد.
۲-گوشت شتر مرغ یكی از كم چربی ترین نوع گوشت قرمز است و خواص آن عبارت است از :
-كم چربی بودن(كمتر از ۱/۱ درصد)
-پایین بودن كلسترول
-بالا بودن میزان پروتئین
-تردی زیاد
-واكنش مطلوب نسبت به ادویه جات
۳-پر
از پرها برای تزیین لباس استفاده میشود و پرهای دیگر كه از كیفیت نا مرغوب برخوردارند به دلیل داشتن خواص الكترواستاتیك در ساخت گردگیر استفاده می شود.
۴-محصولات دیگر
- فروش تخمهای نطفه دار و مصرف خوراكی تخم های بدون نطفه
- نقاشی و حكاكی بر روی پوسنه تخم ها و تولید اشیاء تزیینی
- شتر مرغها ازلحاظ جذب توریست ارزش زیادی دارند.
اجزء درآمدزای محصولات شتر مرغ:
۱- چرم ۶۰ درصد ۲- گوشت ۱۴ درصد ۳- پر ۱۱ درصد ۴- محصولات دیگر ۱۵ درصد
بیماریهای مشترك شتر مرغ و طیور
۱-نیوكاسل
۲-آنفلوآنزا
۳-آبله
۴-رئوویروس
۵-آد نو ویروس
۶-گامبورو
۷-كم خونی عفونی طیور
۸-سا لمونلوز
۹-مایكوپلاسموز
۱۰-كمپیلوباكتریوزیس
۱۱-پاستورلوزیس
۱۲-كلامید یوزیس
۱۳-هیستومونیازیس
۱۴-كوكسیدیوز
بیماری مشترك شتر مرغ با اسب
آنسفا لیت اسب
بیماریهای مشترك شتر مرغ با گوسفند
۱-بیماری بورنا
۲-تب كنگو و كریمه CCHF
۳-آنتروتوكسمی
۴-شاربن
۵-اریزیپل
۶-آنتریت های كالستر ید یایی( سپتیكوم – شوئی – كولینوم )
۷- توكسوپلاسموز
بیماریهای مشترك شتر مرغ با گاو
۱-BSE
۲-شاربن
۳-CCHF
۴-اریزیپل
۵-سل
۶-كریپتوسپورید یوز
۷-تریكو موناس
۸-توكسوپلاسموز
بیماریهای مشترك شتر مرغ با انسان
۱-آنفلوآنزا
۲-آنسفا لیت اسب
۳-CCHF
۴-BSE
۵-سالمونلوز
۶-كمپیلوباكتریوزیس
۷-كلامید یوزیس
۸-شاربن
۹-اریزیپل
۱۰-سل
۱۱-مالاریا
۱۲-توكسوپلاسموز
منبع : پایگاه اطلاع رسانی سازمان دامپزشکی کشور