پنجشنبه, ۱۳ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 2 May, 2024
مجله ویستا


دولت باید از سازمان‌های غیر‌دولتی حمایت کند


دولت باید از سازمان‌های غیر‌دولتی حمایت کند
یك عضو كمیته‌‌ی ملی سازمان‌های غیردولتی اعتقاد دارد كه مهم‌ترین عامل به‌‌‌وجود آورنده‌‌ی كودكان كار در كشور فقر اقتصادی و فرهنگی است.
دكتر پری‌چهر شاهسون "به مناسبت روز جهانی مبارزه علیه كار كودك" گفت: بر‌طبق قانون كار، افراد زیر ۱۵ سال نمی‌توانند شاغل باشند ولی متاسفانه در بسیاری از موارد شاهد كار‌كردن كودكان در سنین پایین هستیم و این موضوع دلایل زنجیره وار فراوانی را دارد. این جامعه‌شناس ادامه داد: بیكاری، مهاجرت، فقر فرهنگی و بسیاری از مشكلات دیگر را می‌توان نام برد كه به صورت زنجیره‌ای دست به دست هم داده اند و باعث شده‌اند تا خانواده‌ها به كار كردن كودكان خود رضایت دهند و مشكلات بسیاری را برای كودكان خود و جامعه ایجاد نمایند.
وی افزود: در ایران بسیاری از كودكانی كه خانواده‌های آنها از كشورهای‌همسایه مهاجرت كرده اند وجود دارند كه به كارهای سخت مشغولند و در خیلی از موارد می توان حضور آنها را در معابر هم مشاهده نمود كه هم‌پای بسیاری از كودكان ایرانی به صورت رسمی كار غیر رسمی دارند.
دكتر پری‌چهر شاهسون هم‌چنین اظهار داشت: این مساله از فقر ناشی می‌شود و فقر هم از بیكاری به وجود می‌آید. یعنی والدین این كودكان اكثرا بیكار هستند و والدین این كودكان مجبورند به خاطر امرار معاش، فرزندان‌شان را به انجام این كارها مجبور كنند.
وی خاطرنشان كرد: دولت باید مساله‌ی كودكان كار را جدی بگیرد و شرایطی را به وجود آورد كه آموزش تا حداقل سنین ۱۵ سالگی رایگان و اجباری شود و حتی اگر فردی علاقه‌مند به تحصیل نبود. در شغل مورد علاقه‌ی خود در هر سطحی كه باشد آموزش‌های لازم را به صورت رایگان فراگیرد.
این عضو كمیته‌ی سازمان‌های غیردولتی گفت: ما در هزاره‌ی سوم به سر می‌بریم و باید به سمت شایسته سالاری حركت كنیم و تخصص گرایی را اصل قرار دهیم و به یاد داشته باشیم مشاغل سطوح پایین هم به نوبه‌ی خود تخصص هستند و فرهنگ تحقیر مشاغل را از بین ببریم و این یعنی رعایت یكی از اصول مهم فرهنگ كار در جامعه.
وی افزود: متاسفانه در كشورهایی چون ما، حقوق زنان و كودكان در مشاغل پایمال می‌شود و شاهد این هستیم كه افراد سودجو با پایین‌ترین حقوق زنان و كودكان را مورد استثمار قرار می‌دهند و هر آن‌گاه كه اراده كنند آنها را بدون رعایت حقوق ایشان از كار اخراج می‌كنند و این یعنی ظلم به این دو قشر آسیب‌پذیر اجتماع كه تبعات خطرناكی را هم در آینده برای جامعه ایجاد خواهد كرد.
وی خاطر نشان كرد: متاسفانه در سرزمین ما حقوق كودكان شاغل خارجی هم رعایت نمی‌شود و آنها از بسیاری از حقوق اولیه از جمله تحصیل رایگان و در برخی از موارد حتی غیر رایگان محروم هستند.
پری‌چهر شاهسون در بخش دیگری از سخنان خود گفت: آمارهای ارایه شده در زمینه‌ی كودكان كار، چندان دقیق و تفكیك شده به نظر نمی‌رسد و برای مقابله با این معضل اجتماعی، ضرورت ارایه‌ی آماری دقیق و نظام‌مند حس می شود.
وی تصریح كرد: آماری هم‌اكنون در زمینه‌ی كودكان كار ایرانی، از طرف سازمان بین المللی كار تخمین زده شده است، عدد ۳۷۰‌هزار را نشان می‌دهد كه البته این عدد شامل كودكان خیابانی نمی‌شود.
وی افزود: كودكان كار در تمام دنیا به سه دسته تقسیم می‌شوند، دسته‌ی اول آنهایی را تشكیل می‌دهند كه ارتباط‌شان را با خانواده‌ی خود حفظ می‌كنند. دسته‌ی دوم كودكان كاری را شامل میشود كه یا خانواده‌ای ندارند و یا ارتباطی با خانواده‌ی خود ندارند و دسته‌ی سوم نیز با خانواده‌های‌شان در خیابان زندگی و كار می كنند كه در ایران نوع سوم پررنگ تر بوده و اكثریت با این دسته است.
این جامعه‌شناس افزود: كودكان خیابانی بخشی از كودكان كار هستند كه در ایران همان كودكان كار‌تلقی می‌شوند، چون اكثریت كودكان كار در كشور ما را كودكان خیابانی تشكیل می‌دهند و متاسفانه دولت هنوز ارزیابی خوبی از آنها صورت نداده است، ضرورت دارد با كمك سازمان‌های غیر دولتی فعال در كشور، یك جریان منظم در این زمینه به وجود آید تا قوانینی كه در زمینه‌ی كودكان كار در كشور وجود دارد، عملی شده و فقط در حد یك نوشته در قانون كار باقی نماند.
این كارشناس آسیب‌های اجتماعی، در پایان خاطر نشان كرد: باید برنامه‌هایی كه دولت در زمینه‌ی كودكان كار ارایه می كند، كلان و اجتماعی محور باشد و به صورت تقسیم‌بندی در اجتماعات كوچك انجام شود و مردم هر منطقه در رفع این معضل همكاری كرده و حضوری فعال داشته باشند، زیرا تنها راه ساماندهی كودكان كار همین است.
یك جامعه شناس: دولت باید مساله‌ی كودكان كار را جدی بگیرد و شرایطی را به وجود آورد كه آموزش تا حداقل سنین ۱۵ سالگی رایگان و اجباری شود و حتی اگر فردی علاقه‌مند به تحصیل نبود در شغل مورد علاقه‌ی خود در هر سطحی كه باشد آموزش‌های لازم را به صورت رایگان فراگیرد.
در ایران بسیاری از كودكانی كه خانواده‌های آنها از كشورهای همسایه مهاجرت كرده‌اند وجود دارند كه به كارهای سخت مشغولند و در خیلی از موارد می‌توان حضور آنها را در معابر هم مشاهده نمود كه هم‌پای بسیاری از كودكان ایرانی به صورت رسمی كار غیر رسمی دارند.
منبع: ویژه نامه روز جهانی مبارزه علیه کار کودک
انجمن حمایت ازکودکان کار
علی اکبرسحابی
منبع : انجمن حمایت و یاری آسیب‌دیدگان اجتماعی