شنبه, ۸ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 27 April, 2024
مجله ویستا


امام‌زاده اظهر بن علی ، روستای درجزین ، رزن ، همدان


بنای این امام‌زاده در روستای درجزین (درگزین) از توابع بخش رزن واقع شده و عبارت از برجی استوانه شكل است كه 20 متر ارتفاع و 19 ترك دارد. هشت متر از ارتفاع برج را ساختمان و بنای امام‌زاده تشكیل می‌دهد و بقعه گنبد این بنا، مخروطی شكل است.
مدخل ورودی بنا از سمت مشرق است و پوشش خارجی گنبد، با آجری خفته و راسته‌ ساده ساخته شده است.
قطر داخلی این برج مدور، 712 سانتی‌متر است و سقف كروی شكل ضربی متناسبِ پوشش زیرین بنا بر فراز آن قرار گرفته است. بالای حرم به فواصل مختلف، سه پنجره كار گذاشته شده كه برحسب فاصله‌های سه، شش و نُه ترك نقاشی شده‌اند. در محوطه درونی دایره شكل حرم در سمت جنوبی، صندوق چوبی حرم قرار گرفته كه دارای كتیبه و آیاتی از قرآن مجید است. این صندوق، در سال 1056 هجری به فرمان شاه‌عباس دوم صفوی ساخته شد. در سال 1350 قمری، قسمت‌هایی از آن ویران شد و به سرقت رفت ولی بعدها تعمیر شد. كتیبه‌های صندوق در قسمت‌های پایینی و بالایی عبارت است از سوره مباركه فتح به خط ثلث برجسته كه در پایین آن، این جمله به چشم می‌آید:
«به تاریخ سنه سمت و خمین والالف من هجره‌النبویه در ارفع بلده گیلان بفرموده اقبال پناه خواجه به عمل استاد طالب ... بتحریر العبده ...»
طول صندوق مانند بسیاری از صندوق‌های عصر صفوی در قسمت پایین 279 سانتی‌متر و در بالا 270 سانتی‌‌متر، عرض آن در پایین 127 سانتی‌متر و در قسمت بالا 116 سانتی‌متر است. ارتفاع صندوق 142 سانتی‌متر است كه 50 سانتی‌‌متر آن شامل قسمت سكو مانند پایین و 92 سانتی‌متر آن قسمت بالایی را تشكیل داده است.
مرقد اصلی در سرداب زیر كف قرار گرفته است و با دری كه در قسمت جنوب و در بقعه قرار دارد می‌توان به آن دسترسی داشت. محوطه سرداب مربع شكل است، در وسط آن پایه آجری چهار ضلعی به قطر 1/8×1/8 قرار گرفته است كه چهار طرف آن، چهار لنگه طاق زده‌اند و سقف آن نیز با چهار چشمه طاق ضربی پوشیده شده است.
بنای این امام‌زاده از آثار دوران مغول (قرن هفتم هجری) است كه در زمان شاه‌عباس دوم (1056 هجری) تعمیر شده است. نسبت امام‌زاده در زیارت‌نامه آن «اظهر بن علی علیه‌السلام» ذكر شده است.


همچنین مشاهده کنید