چهارشنبه, ۱۹ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 8 May, 2024
مجله ویستا


کابوس سینمایی بوش


کابوس سینمایی بوش
امروزه مخالفت با بوش و سیاست های او در سطح جهان از سوی شخصیت های سینمایی تنها به شون پن و سوزان ساراندون محدود نشده و هنرمندان دیگری را نیز در بر می گیرد.
اگرچه هالیوود همواره در تلاش بوده تا هم راستا با سیاست های دولت بوش به عنوان تریبون تبلیغاتی این دولت گام بردارد ولی امروزه سینما چه در هالیوود و چه در عرصه خارجی به كابوس شب های بوش تبدیل شده آنچنانكه محبوبیت بوش در میان اهالی سینما روز به روز كاهش یافته است.
از جمله شخصیت های سینمایی مخالف با بوش می توان به كسانی چون «الیور استون»، «جین فوندا»، «داستین هافمن»، «سوزان ساراندون»، «شون پن»، «مایكل مور»، «رابین ویلیامز»، «ریچارد دریفوس»، «پیتر فالك»، «تیم رابینز»، «مریل استریپ»، «جورج كلونی»، «اسپایك لی»، «تیم برتون»، «ونسا ردگریو»، «جیمز لانگلی» و «دنزل واشنگتن» اشاره كرد.
در این میان «داستین هافمن» بازیگر هالیوودی فیلم مشهور مرد باران متنفر از بوش و سیاست های خونریزانه او در سطح بین الملل آرزو می كند كه ای كاش می شد به جایی برود كه اثری از بوش نباشد و سپس خود با ناامیدی خط بطلان بر آرزوی خود می كشد و می گوید: مگر می شود به جایی رفت كه اثری از بوش نباشد؟
هافمن در مصاحبه اخیر خود با اظهار شرمندگی از اینكه یك آمریكایی است می گوید: بوش ما را در جنگ عراق فریفت. او خود حادثه تروریستی ۱۱ سپتامبر را ترتیب داد تا بتواند زمینه حمله به عراق و اشغال این كشور را فراهم كند. او باعث شده تا امروز جهانیان از ما متنفر باشند.
«شون پن» بازیگر فیلم های «رودخانه مرموز» و «۲۱گرم» نیز در زمینه مخالفت با بوش پا را فراتر گذاشته و «بوش» را شیطان بزرگ می نامد.
«پن» چندی پیش نیز همزمان با روز ملی استقلال آمریكا در كنار عده ای دیگر از شخصیت های فرهنگی ادبی هنری آمریكا همچون «سوزان ساراندون» بازیگر «آلیس واكر»، رمان نویس و «دنی گلور» بازیگر «شیهان» و «دیك گریگوری» كمدین و فعال صلح در مقابل كاخ سفید در اعتراض به سیاست های بوش بالاخص جنگ عراق دست به اعتصاب غذا زد.
این بازیگر هالیوودی كه اخیرا به عنوان خبرنگار روزنامه سن فرانسیسكو كرونیكل به ایران سفر كرد در سخنرانی هفته گذشته خود در مراسم اهدای جایزه «كریستفر ریوز» در نیویورك بار دیگر از سیاست های خونخوارانه بوش انتقاد كرده و خواستار محاكمه نظامی او و «چنی» شد. او چندین بار نیز به عراق مسافرت كرده است.
در عرصه مخالفت با بوش «مایكل مور» از این دو «هافمن» و «پن» نیز پا را فراتر گذاشته و تمامی آثار سینمایی سخنرانی ها و حتی سفرهای خود را در جهت مبارزه با بوش متمركز كرده است.
او كه در سال ۱۹۵۴ در خانواده ای ایرلندی و كاتولیك در آمریكا به دنیا آمد كار خود را در عرصه سینمای مستند با موضوع «جنرال موتور» ساخت، پس از آن به سراغ «آزادی فروش اسلحه در آمریكا»، با فیلم «بولینگ برای كلمباین» رفت و در نهایت با ساخت فیلم جنجال برانگیز و ضد بوش «فارنهایت۹‎/۱۱» به اوج شهرت رسید.
وی اخیرا نیز به سراغ نظام بهداشتی و بیمه ای دولت بوش رفته و فیلم مستند «بیمار» را ساخته است.
«مور» همچنین همزمان با انتخاب دوباره بوش بعنوان رییس جمهور آمریكا در مقاله طنزآمیزی كه در سایت اینترنتی خود منتشر كرد با استناد به ۱۷ دلیل گفت لازم نیست كه آمریكایی ها به خاطر انتخاب دوباره بوش به ریاست جمهوری كشورشان دست به خودكشی بزنند.
«مایكل مور» كه «ال گور» معاون رییس جمهور سابق آمریكا نسبت به فیلم هایش بالاخص فارنهایت ۹‎/۱۱ ابراز علاقه كرده است خود را تنها به حوزه سینما محدود نكرده و با انتشار كتاب «آیا دوباره به ما اعتماد خواهند كرد؟: نامه هایی از جبهه» سعی كرده تا این بار با استفاده از ادبیات چهره واقعی بوش را برای همگان آشكار نماید.
«تیم رابینز» و «سوزان ساراندون» دو بازیگر برجسته هالیوود نیز دو تن از مخالفان سرسخت سیاست بوش همواره در این راستا به صورت تیم دونفره در برنامه ها و مراسم مختلف شركت كرده و با ایراد سخنرانی های ضد دولت انزجار خود را از سیاست های جنگ طلبانه بوش ابراز می كنند.
هم راستا با این دو بازیگر هالیوودی «جیمز لانگلی» مستند ساز آمریكایی كه اخیرا نسبت به فیلمسازی در ایران ابراز علاقه كرده سعی كرده بیش از آنكه در مخالفت با سیاست های بوش سخنرانی كند در آثار خود عقایدش را به تصویر بكشد.
«لانگلی» نیز با ساخت فیلم های مستندی چون «عراق قطعه قطعه شده» و «نوار غزه» به شرح واقعیاتی می پردازد كه در دو كشور عراق و فلسطین در حال وقوع است. طبق آمارهای موجود امروزه محبوبیت بوش نه تنها در میان جوامع از جمله جوامع هنری و ادبی بطرز چشمگیری كاهش یافته بلكه به تازگی رسانه های جهانی از جمله خود آمریكا او را به عنوان منفورترین شخصیت سیاسی جهان معرفی كرده است.
منبع : روزنامه جوان