پنجشنبه, ۲۰ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 9 May, 2024
مجله ویستا

موشکهای دردسرساز در اروپا


موشکهای دردسرساز در اروپا
توافق اخیر موشکی ورشو و اشنگتن موجبات خشم کاخ کرملین را فراهم آورده است.ایند رحالیست که وقوع حادثه اوستیای جنوبی و جنگ روسیه و گرجستان سبب برهم ریختن معادلات امنیتی در اروپای شرقی شده است.هم اکنون مسکو پیامهای تهدید آمیزی را به سوی ورشو مخابره می کند .روسیه اخیرا هشدار داد امضاء موافقتنامه بین امریکا و لهستان درمورد استقرار بخشی از سامانه دفاع موشکی امریکا در لهستان یک رقابت تسلیحاتی جدید را در اروپا و فراتر از ان به راه خواهد انداخت که می تواند تاثیری فراتر از حوزه دیپلماتیک داشته باشد. هرچند کاندولیزا رایس وزیر امور خارجه امریکا تاکید کرده است که هیچ دلیلی برای نگرانی روسیه از این سامانه دفاع موشکی وجود ندارد . اما وزارت امور خارجه روسیه در بیانیه ای اعلام کرد چنین اقداماتی باعث بی اعتمادی و اغاز یک رقابت تسلیحاتی در قاره اروپا و فراتر از مرزهای آن خواهد شد.
به عقیده مقامات کاخ کرملین امریکا تلاشی اشکار را برای تغییر موازنه نیروهای استراتژیک اغاز کرده است و با این کار مانع از ثبات در جهان و پیش بینی امور جهانی می شود. لهستان و جمهوری چک هردو از کشورهای بلوک شوروی بودند که از سال هزار و نهصد و نود نه به عضویت سازمان پیمان اتلانتیک شمالی ناتو درامده اند. این دو کشور پس از جدا شدن از شوروی و پیوستن به اتحادیه اروپا و ناتو از روابطی متشنج با روسیه برخوردار بوده اند.
روزنامه روسی daily-RBC، با اشاره به توافق اخیرموشکی آمریکا و لهستان اعلام کرد ک ایالات متحده از ترس بی مورد برخی کشورهای اروپایی از مسکو سوء استفاده می کند. جنگ در اوستیای جنوبی باعث تسریع انعقاد توافقنامه موشکی بین ورشو و واشنگتن شد و کارشناسان معتقد ند که ایالات متحده از حمایت آشکار نظامی از گرجستان در جنگ با روسیه خودداری کرد با شتاب در جبهه دیگر تلافی‌ کرد.
آمریکا در ژانویه سال ۲۰۰۷ به دو کشور لهستان و جمهوری چک که پیشتر از اقمار شوروی بودند و در حال حاضر از اعضای اتحادیه اروپا و ناتو هستند، پیشنهاد داد تا یک سامانه دفاع ضد موشکی شامل ۱۰ موشک رهگیر در لهستان و یک سیستم راداری را در خاک چک مستقر کند.
به عقیده تحلیلگران روسی این امر که ایالات متحده و لهستان در زمان جنگ روسیه با گرجستان رسیدن به توافق را اعلام کردند بسیار گویا است. ایالات متحده آشکارا از ترس‌های بعضی دولت‌های اروپایی ار روسیه سوءاستفاده می‌کند.
واشنگتن و ورشو به خاطر این شتاب ‌زدگی مجبور شدند به گذشت‌های متقابل تن دهند. مقامات لهستان مجبور شدند از نظر منفی بخش قابل توجه مردم خود درباره حضور سیستم ضد موشکی آمریکایی چشم بپوشند در حالی که کاخ سفید ناگزیر متعهد به مدرن سازی نیروهای مسلح لهستان و قبل از همه تجهیزات ضد هوایی شد.
گفتنی است که بر اساس توافقات حاصل شده بین آمریکا و لهستان، پایگاه ضد موشکهای آمریکایی در روستای “ردزیکوو” از توابع شهرستان “سلوپسک” (منطقه پوموریه) مستقر خواهد شد. قرار است ساخت این پایگاه در سال جاری شروع شود و در سالهای ۲۰۱۴-۲۰۱۶ به پایان برسد. ورشو همراه با این پایگاه ضدموشکی، ۹۶ موشک “پاتریوت” را دریافت خواهد کرد (ظاهرا سیستم به روز شده “پاتریوت-۲” مد نظر است.) ورود موشکهای آمریکایی به لهستان از اواخر سال جاری شروع می‌شود که پنتاگون همزمان متخصصین نظامی خود را نیز به این کشور اعزام خواهد کرد. با وجود اینکه این موافقتنامه هنوز باید رسما توسط پارلمان لهستان تایید و سپس توسط دولت امضا شود، کسی نسبت به تصویب نهایی آن شکی ندارد.
در نهایت اینکه اروپا در آینده ای نه چندان دور به صحنه رقابت تسلیحاتی میان ایالات متحده آمریکا و روسیه تبدیل خواهد شد.در این میان بیشترین ضرر را اتحادیه اروپا و کشورهایی مانند جمهوری چک ،اوکراین و لهستان خواهند دید.ممکن است در آن زمان لخ کازینسکی یا میرک توپولانک در قدرت باشند تا از تصمیمات شتنابزده و خطای خود در راستای انعقاد پیمان موشکی با واشنگتن دفاع نمایند.
مسلم سوری
منبع : روزنامه رسالت