پنجشنبه, ۲۷ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 16 May, 2024
مجله ویستا

دوم خرداد در فصل آشفتگی


دوم خرداد در فصل آشفتگی
گروه های دوم خردادی این روزها سخت در جزر و مد اقدامات سیاست پیشگان خود قراردارند. جزرو مد این گروهها که از حضور تا عدم حضور در انتخابات را در بر می گیرد آنچنان است که به وضوح مرزبندی ها در درون جبهه دوم خرداد را در حال به سطح آوردن است. بازی زمخت و ناهنجار برخی از گروههای دوم خردادی چنان رنگی از عینیت یافته که حتی برخی از گروههای تکنوکرات و حرفه ای عرصه سیاست این گروه ها را به یک زاویه نشینی رهنمون ساخته به گونه ای که اظهار نظر برخی از آنان بازتاب دهنده نحله فکری بروز یافته در این جبهه است.
اظهارات محمد هاشمی عضو ارشد حزب کارگزاران مبنی بر درجریان نبودن وی در خصوص رایزنی های اصلاح طلبان ، خود حاکی از همگون نبودن برداشت ها و دریافت های گروههای دوم خردادی از آرایش سیاسی موجود در عرصه سیاست کشور است. شاید در این زمینه بتوان گفت خط فکری بروز یافته در اظهارات هاشمی مبنی بر این که در جامعه اسلامی ، اخلاق و قانون اسلامی وجود دارد و معتقدم تمام اعتراض ها باید در چارچوب قانون و رهنمودهای حضرت امام (ره) باشد ، رسوب یافته از تدبیرپردازان راس هرم این حزب باشد که از هم اکنون شرایط سیاسی را درک کرده و در بازی خودساخته برخی از افراط پیشگان دوم خردادی گرفتار نیامده اند.در این بخش شاید برای پدیدار شدن زاویه بین برخی گروههای دوم خردادی با حزب کارگزاران بتوان به نظر سنجی سایت حزب مشارکت اشاره کرد که در آن نتایج بدست آمده به وضوح شباهت فراوانی به لیست مجلس ششم دارد. لیستی که در آن ایام کاملا هاشمی ستیز بود. از دیگر سو عدم حضور اعضاء حزب اعتدال و توسعه در انتخابات و مطرح شدن پاره ای از مسائل مبنی بر دلگیر بودن آنان ازاقدامات برخی گروههای اصلاح طلب ، رگه هایی از جدایی استراتژیک میان حزب کارگزاران با پشتوانه سیاسی خاص آن با برخی از گروه های دوم خردادی را به نمایش می گذارد. وجود این واقعیت را اگر بر جدایی طبیعی حزب اعتماد ملی از ائتلاف اصلاح طلبان اضافه کنیم، برآورد طبیعی آن از تشتت و ناهمگونی شدید در جبهه دوم خرداد پرده بر می دارد.
گرچه در این میان تفاوت حزب اعتماد ملی با کارگزاران بر اصرار آنا ن برای بدست گرفتن گرانیگاه اصلاحات است تا سوار شدن بر موج های احتمالی در جریان انتخابات. اما از دیگر سو تمامی ماجرا را نباید تنها در این سطح دید. ستاد ائتلاف اصلاح طلبان که بی شک سعی در نقش آفرینی درمیان گروههای دوم خردادی دارد سعی در برآورد شرایط سیاسی و اتخاذ تصمیم برای حضور در انتخابات دارند. تصمیم سرنوشت ساز آنان از آن رو اهمیت می یابد که رد صلاحیت ها ی تعدادی از گزینه هایشان شرایط برزخ گونه ای را فرارویشان قرار داده است. به طورحتم مواجهه آنان با این برزخ علاوه بر آن که بر فضا و ترکیب مجلس هشتم تاثیرگذار خواهد بود ، پیامدهای آن تا حدودی سرنوشت درازمدت اصلاح طلبان در انتخابات ریاست جمهوری آینده را نیز تعیین خواهد کرد. آنچه که ستاد ائتلاف اصلاح طلبان را به شدت آزار می دهد نحوه مواجهه آنان با مساله وزن کشی در میان پایگاه های اجتماعی است. با توجه به آمار به دست آمده رد صلاحیت های گروههای دوم خردادی که خود نیز بنا به قابل پیش بینی بودنش برآن واقف بودند ، بطور حتم رویای به دست گیری اکثریت مجلس برای آنان دست نایافتنی شده است.
لذا این ستاد به دلیل ناممکن بودن برآورده شدن هدف اولیه خود در به دست گرفتن اکثریت مجلس هشتم ، از صحنه رقابت های انتخاباتی به صورت کامل کنار کشیده و به وضعیت مشابه مجلس هفتم و به کسب اقلیتی در حد سی نفر چهره های بومی بسنده می کند ویا برای به دست آوردن حدود یک سوم از کرسی های مجلس هشتم با تمام توان در رقابت های انتخاباتی حضور پیدا می کنند.
در صورت پی گیری حالت اول توسط این بخش از اصلاح طلبان پیامدهای ذیل قابل پیش بینی است:
- عدم وزن کشی و پنهان نگاه داشتن ضعف خود در تعمیق جذب هواداران
- محور شدن حزب اعتمادملی برای بدست گیری گرانیگاه اصلاحات
- کاهش وزن این گروهها درمعادلات درون جبهه ای
- به بایگانی سپرده شدن نام و یاد آنها بعنوان سیاست پیشگان و. . .
اما در صورت محقق شدن بخش دوم یعنی حضور در انتخابات مهمترین پیام انتخابات مجلس هشتم برای اصلاح طلبان ، وزن کشی پایگاه های اجتماعی این گروه دست کم در سطح تهران در مقایسه با رقیب است ، چراکه شناخته شده ترین چهره اصلاح طلبان برای عموم جامعه یعنی محمدرضا عارف ، معاون اول دولت اصلاحات ، در عرصه انتخابات حاضر است و در صورت باقی ماندن وی ، میزان آرای عارف در مقایسه با چهره های مشابه وی یعنی حداد عادل و لاریجانی ، نشان دهنده موقعیت اجتماعی اصلاح طلبان است که می تواند معیار مناسبی برای پیش بینی جایگاه این گروه در انتخابات های آینده ایجاد کند. اگر اصلاح طلبان در صحنه انتخابات باقی بمانند ، در صورت احراز رتبه نخست کاندیداها توسط عارف ، جایگاه این گروه تقویت شده و شرایط امیدواری کننده ای برای آنان بوجود خواهد آمد ، اما اگر عارف در برابر رقبای اصولگرای خود برتری نیابد ، می توان نتیجه گرفت که ردصلاحیت ها تاثیر چندانی بر ترکیب مجلس هشتم دست کم در تهران نگذاشته است، بنابراین ریسک حضور یافتن یا نیافتن اصلاح طلبان به نوعی وابسته به برداشت این گروه از جایگاه اجتماعی و مقبولیت کنونی خود در جامعه است ، مساله ای که بی شک با توجه به فضای موجود چندان برای دوم خردادی ها دست یافتنی نیست.
جدا شدن و پاره پاره شدن گروههای دوم خردادی نظر به پشتوانه های سیاسی - اجتماعی آنان و نیزعدم اقناع افکارعمومی نسبت به عملکرد چندین ساله آنان بویژه در زمینه حمایت آمریکا از برخی گروههایشان ، امکان بدست آمدن شرایط مطلوب را به آنان نخواهد داد. در مجموع نظر به شرایط موجود و فصل آشفتگی گروههای اصلاح طلب انتظار می رود تفرقه سخت دامنگیر گروههای دوم خردادی را گرفته و شرایط سختی را فراروی آنان قرار دهد.
منبع : روزنامه جوان