سه شنبه, ۲۵ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 14 May, 2024
مجله ویستا


‌استاندارد لغتنامه‌نویسی‌ وبستر


‌استاندارد لغتنامه‌نویسی‌ وبستر
نوآ وبستر در ۱۶ اكتبر ۱۷۵۸ در ایالت‌ كنتیكت‌ امریكا متولد شد. پدرش‌ كشاورز بود، او دو خواهر و دو برادر داشت‌. در سن‌ شانزده‌ سالگی‌ تحصیل‌ در دانشگاه‌ ییل‌ را آغاز كرد. دوران‌ تحصیل‌ او در این‌ دانشگاه‌ با جنگ‌های‌ استقلال‌ امریكا همزمان‌ بود. در سال‌ ۱۷۷۸ فارغ‌التحصیل‌ شد و از آنجا كه‌ برای‌ ادامه‌ تحصیل‌ در رشته‌ حقوق‌ كه‌ رشته‌ مورد علاقه‌اش‌ بود نیازمند پول‌ بیشتری‌ بود در مدرسه‌یی‌ در شهر هارتفورد (مركز ایالت‌ كنتیكت‌) به‌ تدریس‌ پرداخت‌.
به‌ عنوان‌ یك‌ معلم‌ از دیدن‌ مشكلاتی‌ كه‌ در راه‌ تحصیل‌ شاگردانش‌ بود رنج‌ می‌كشید. كلاس‌های‌ درس‌ بسیار پرجمعیت‌ بودند و حدود ۷۰ محصل‌ در سنین‌ گوناگون‌ در كنار هم‌ در یك‌ كلاس‌ درس‌ می‌خواندند، معلمین‌ آموزش‌ لازم‌ را برای‌ شغل‌ خود ندیده‌ بودند و كتاب‌های‌ درسی‌ كه‌ از انگلستان‌ آورده‌ می‌شدند، كیفیت‌ مطلوبی‌ نداشتند. وبستر معتقد بود كه‌ امریكاییان‌ باید از كتاب‌های‌ امریكایی‌ آموزش‌ ببینند. بنابراین‌ شروع‌ به‌ نوشتن‌ یك‌ كتاب‌ سه‌ جلدی‌ كرد. جلد اول‌ كه‌ در خصوص‌ دیكته‌ زبان‌ انگلیسی‌ بود در سال‌ ۱۷۸۳، جلد دوم‌ كه‌ درباره‌ دستور زبان‌ انگلیسی‌ بود در سال‌ ۱۷۸۴ و جلد سوم‌ كه‌ به‌ تقویت‌ روخوانی‌ و تلفظ‌ صحیح‌ دانش‌آموزان‌ اختصاص‌ داشت‌ در سال‌ ۱۷۸۵ به‌ چاپ‌ رسید.
كتاب‌های‌ وبستر نزدیك‌ به‌ ۱۰۰ سال‌ به‌ دانش‌آموزان‌ امریكایی‌ آموخت‌ كه‌ چگونه‌ بخوانند، بنویسند و تلفظ‌ كنند.
او در سال‌ ۱۷۸۹ با ربكا گرین‌ لیف‌ ازدواج‌ كرد. آنها ۸ فرزند داشتند.
وبستر كه‌ شدیدا به‌ استقلال‌ فرهنگی‌ ایالات‌ متحده‌ و بویژه‌ وجود زبانی‌ مختص امریكا با تلفظ‌، سبك‌ و لهجه‌ منحصر به‌ فرد علاقه‌مند بود در سال‌ ۱۸۰۶ یك‌ لغتنامه‌ كوچك‌ اما پرمحتوا از زبان‌ انگلیسی‌ تالیف‌ كرد و به‌ چاپ‌ رساند. این‌ كتاب‌ به‌ عنوان‌ اولین‌ لغتنامه‌ امریكایی‌ شناخته‌ می‌شود. در سال‌ ۱۸۰۷ در سن‌ ۴۳ سالگی‌ او فعالیت‌ جدیدی‌ را برای‌ تالیف‌ یك‌ لغتنامه‌ بسیار جامع‌ آغاز كرد كه‌ ۲۷ سال‌ از عمر خود را صرف‌ آن‌ كرد. برای‌ نوشتن‌ این‌ كتاب‌ او ۲۶ زبان‌ دنیا از جمله‌ انگلوساكسون‌ و سانسكریت‌ را آموخت‌ تا بتواند ریشه‌ اصلی‌ لغات‌ را بیابد.
این‌ كتاب‌ در سال‌ ۱۸۲۸ منتشر شد كه‌ به‌ عنوان‌ استانداردی‌ جدید در لغت‌ نامه‌نویسی‌ شناخته‌ شد و به‌ عقیده‌ بسیاری‌ بر شاهكار انگلیسی‌ ساموئل‌ جانسون‌ پیشی‌ گرفت‌. وبستر امیدوار بود كه‌ این‌ لغتنامه‌ زبان‌ انگلیسی‌ امریكایی‌ را كه‌ در آن‌ زمان‌ در نقاط‌ مختلف‌ كشور به‌ صورت‌های‌ گوناگونی‌ صحبت‌، نوشته‌ و تلفظ‌ می‌شد، صورتی‌ واحد ببخشد.
یكی‌ از ویژگی‌های‌ با اهمیت‌ وبستر اشتیاق‌ او به‌ نوآوری‌ بود. او معتقد بود نوآوری‌ باعث‌ پیشرفت‌ می‌شود. او اولین‌ كسی‌ بود كه‌ دیكته‌ لغاتی‌ چون‌ Skunk (نوعی‌ راسو)، hickory (نوعی‌ درخت‌ گردو) وChowder (نوعی‌ غذا كه‌ با صدف‌ تهیه‌ می‌شود) را ارایه‌ داد و همچنین‌ دیكته‌ برخی‌ از لغات‌ كه‌ دشوار و سردرگم‌ كننده‌ بودندهمچون‌ musick، centre و plough‌ به‌ music (موسیقی)، center (مركز) و plow‌ (گاوآهن) را تغییر داد.
در سال‌ ۱۸۳۱ جرج‌ و چارلز مریام‌ در شهر اسپرینگ‌ فیلد ماساچوست‌ شركت‌ مریام‌ (كه‌ بعدها به‌ مریام‌ وبستر تغییر نام‌ داد) را تاسیس‌ كردند و از آن‌ پس‌ كتاب‌های‌ بی‌شماری‌ را به‌ چاپ‌ رساندند. زمانی‌ كه‌ برادران‌ مریام‌ اولین‌ نسخه‌ دست‌نویس‌ لغتنامه‌ وبستر را در سال‌ ۱۸۴۱ خریداری‌ كردند وارث‌ میراث‌ بزرگ‌ او شدند.
در ۲۸ مه‌ سال‌ ۱۸۴۳ چند روز پس‌ از آنكه‌ او دومین‌ ویراستاری‌ لغتنامه‌ خود را به‌ پایان‌ رساند، درگذشت‌. پس‌ از مرگ‌ او برادران‌ مریام‌ علاوه‌ بر حق‌ چاپ‌ حق‌ تجدیدنظر و ویراستاری‌ و اصلاح‌ این‌ لغتنامه‌ را نیز از آن‌ خود كردند و از آن‌ پس‌ دامنه‌ لغات‌ آن‌ را گسترش‌ دادند و اصلاحات‌ لازم‌ را در آن‌ اعمال‌ كردند و این‌ آغاز فعالیتی‌ بود كه‌ تا به‌ امروز در شركت‌ مریام‌ وبستر ادامه‌ یافته‌ است‌.
منبع : روزنامه اعتماد