یکشنبه, ۹ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 28 April, 2024
مجله ویستا

ارزیابی میزان موفقیت دیلاتاسیون با بالن در آشالازی کودکان


ارزیابی میزان موفقیت دیلاتاسیون با بالن در آشالازی کودکان
● مقدمه:
آشالازی اختلال عصبی اسفنکتر تحتانی مری است که سبب عدم پریستالسیسم در مری و باز شدن کامل این اسفنکتر می شود. روش های معمول برای درمان آشالازی شامل درمان دارویی، تزریق بوتولیسم، دیلاتاسیون با بالن و جراحی که می باشد. در بزرگسالان دیلاتاسیون با بالن به عنوان اولین قدم درمانی به خوبی شناخته شده است. در کودکان نیز مطالعات متعدد ولی محدودتری صورت گرفته که اثربخشی آن را نشان می دهد و بسیاری از مراکز معتبر به عنوان اولین راه درمانی در آشالازی کودکان از آن استفاده می کنند. لذا بر آن شدیم که روش درمانی دیلاتاسیون با بالن را در آشالازی کودکان ایرانی جهت بررسی میزان اثربخشی آن به انجام برسانیم و مطالعه ای در این زمینه به عنوان پایه در داخل کشور داشته باشیم.
● روش کار:
۲۵ کودک ۱۲) پسر و ۱۳ دختر(، از ۴.۵ ماهگی تا ۱۴ سالگی با میانگین سنی و انحراف معیار ۴.۶۱) ±۹.۵۲ سال( مبتلا به آشالازی که در سال های ۱۳۷۶-۱۳۸۲ در دو مرکز بیمارستانی وابسته به دانشگاه علوم پزشکی تهران، تحت درمان با روش دیلاتاسیون با بالن های TTS و مخصوص آشالازی rigiflex (با توجه به سن) زیر دید مستقیم آندوسکوپی قرار گرفتند، وارد مطالعه شدند. این بیماران به فواصل ۱ و ۲ و سپس هر ۶ ماه یکبار و به مدت تقریبی ۳۶.۷ ماه از نظر علایم بالینی پیگیری شدند که در صورت عود علایم از اندازه های بالاتر بالن جهت درمان استفاده شده است.
بهبودی در کودکان بالای ۵ سال عبارت بود از: جمع امتیازات جدول علایم بالینی بعد از درمان به قبل از درمان کمتر از %۵۰ و عود به نسبت بیش از %۵۰ و در شیرخواران و کودکان کمتر از ۵ سال عبارت بود از: عدم استفراغ، بهبودی اتساع مری و حرکات LES با دم و بازدم و عدم وجود ازوفاژیت در آندوسکوپی. تمامی بیماران در مدت دیلاتاسیون و به مدت ۶ ساعت پس از نظر هرگونه عوارض جانبی (به خصوص خونریزی و پرفوراسیون) تحت نظر بودند. در این مطالعه کودکانی که اعمال جراحی قبلی بر روی مری داشتند از مطالعه حذف شدند.
● نتایج:
در این تحقیق ۳۹ بار دیلاتاسیون برای ۲۵ بیمار انجام شد ۱.۵۶) بار بریا هر بیمار( که %۴۸ (۱۲) بیماران یکبار، %۴۸ دوبار و یک بیمار ۳ بار مورد دیلاتاسیون قرار گرفتند. یک بیمار (%۴) پس از دوبار دیلاتاسیون باز هم دچار عود علایم شده که به دلیل عدم رضایت ولی به اقدام مجدد به عنوان شکست درمانی در نظر گرفته شده و توصیه به جراحی شد. در این مطالعه ۵ کودک زیر ۵ سال وجود داشت که همگی (%۱۰۰) پس از درمان بهبودی یافته و تا اتمام پیگیری مشکلی نداشتند. در کل %۹۶ بیماران پاسخ به درمان داشته اند که براساس جدول vantrappen %۶۴ پاسخ درمانی عالی، %۸ پاسخ خوب و %۲۴ پاسخ متوسط داده بودند. در طول مطالعه هیچگونه عارضه جانبی جدی ناشی از دیلاتاسیون مشاهده نشد.
● نتیجه گیری:
دیلاتاسیون با بالن جهت درمان آشالازی کودکان بسیار موثر و مطمئن می باشد که تا چندین نوبت قابل انجام است، لذا به عنوان اولین اقدام درمانی در اینگونه کودکان وزیر دید مستقیم آندوسکوپی و به صورت سرپایی توصیه می شود.
احمد خداداد
غلام رضا خاتمی
فرزان فرهمند
جواد میکاییلی
محمدحسین درخشان
محمد یعقوبی
رضا ملک زاده
منبع : پایگاه اطلاعات علمی


همچنین مشاهده کنید