جمعه, ۱۴ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 3 May, 2024
مجله ویستا


ملی کردن بانک‌های غربی، درمان یا مرگ لیبرالیسم اقتصادی؟


ملی کردن بانک‌های غربی، درمان یا مرگ لیبرالیسم اقتصادی؟
توسل کشورهای غربی به ملی کردن بانکها برای کنترل بحران اقتصادی نشان می‌دهد که اصول اقتصادی مکتب لیبرالیسم بویژه اصول «لسه فر» دچار فروپاشی شده است.تلاش گسترده برای تسلط بر بحران مالی کنونی در اروپا افزایش یافته است. با وجود آنکه آمریکا طرح ملی کردن بانک‌های بزرگ این کشور را بررسی می‌کند، اما نگرانی بانک‌های اروپایی در برابر بحران همچنان پابرجاست.
بانک‌های مرکزی کشورهای اروپایی همچون سوئیس، کانادا، انگلستان، آمریکا و سوئد در اقدامی هماهنگ برای مبارزه با تأثیر منفی فزاینده بحران مالی کنونی بهره مبنای خود را کاهش دادند. صندوق بین المللی پول هم با ستودن این اقدام، از آن به عنوان یک خط مشی درست نام برد.
ولی با تمام اقدامات هماهنگ صورت گرفته برای مهار بحران مالی، سیر نزولی ارزش سهام در بیشتر بازارهای بورس دنیا بویژه کشورهای اروپایی و آمریکا همچنان ادامه دارد.
بورس توکیو نیز همچنان شاهد سقوط ارزش سهام خود است. این در حالی است که بانک مرکزی ژاپن مبلغ ۲۰ میلیارد یورو نیز در بازارهای مالی این کشور تزریق کرده است.
در همین حال، بانک‌های آلمان توانسته‌اند تا مرز ۵۰ هزار یورو از حساب‌های افراد را تضمین کنند، اما این سطح تضمین در بانک‌های ایرلند به طور کامل انجام می‌گیرد و هر فرد حقیقی یا حقوقی پول‌های خود را به بانک‌های ایرلند واریز کند، ازسوی دولت این کشور حفظ آن تضمین می‌شود.در این راستا، بیشتر سرمایه داران اروپایی برای نجات پول‌های خود بسوی بانک‌های ایرلند گرایش یافته‌اند و این مسئله نیز نگرانی دیگر کشورها ازجمله انگلستان و فرانسه را فراهم کرده است.
«هنری پالسون» وزیر دارایی آمریکا نیز خبر داد که این کشور برای مقابله با بحران مالی، طرح ملی کردن بانک‌های بزرگ را بررسی می‌کند.
این طرح چندی پیش ازسوی گوردون براون نخست وزیر انگلستان مطرح شد. وی از ملی کردن هشت بانک بزرگ این کشور خبر داد.
ملی کردن بانک‌ها نیز راهی است که دولت آمریکا برای احیای اعتماد از دست رفته به سیستم بانکی می‌تواند به آن فکر کند. البته دولت واشنگتن وام‌های عقب افتاده شهروندان خود به بانک‌ها را نیز پرداخت خواهد کرد.
این درحالی است که پیشنهاد برگزاری کنفرانس جهانی مالی با حضور ۲۰ کشور صنعتی مطرح شده است.
در حالی که زنده کردن دوباره اعتماد شهروندان با سیستم بانکی می‌تواند یکی از راههای اصلی برای مقابله با بحران ملی این کشورها باشد، آنگلا مرکل صدراعظم آلمان و جرج بوش رئیس جمهوری آمریکا درباره راه‌های ممکن برای فرونشاندن این بحران به گفتگو پرداختند.
البته نباید این نکته را نیز فراموش کرد که بانک جهانی و صندوق بین المللی پول در حل این بحران نقش تایید کننده دارند.
اما کارشناسان صندوق بین المللی پول خبر داده‌اند که در سال آینده میلادی، کشور آلمان با رکود اقتصادی و رشد صفر درصدی روبرو خواهد شد.
حال باید دید وزیران دارایی گروه هشت در نشست آتی خود چه تدابیری را جهت حل بحران مالی در جهان ارائه خواهند داد.
محمدرضا عادلی مسبب کودهی
منبع :‌ روزنامه اطلاعات
منبع : سایت اقتصادی