شنبه, ۸ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 27 April, 2024
مجله ویستا

مقابله با سرطان روده


مقابله با سرطان روده
یكی از مهمترین مسائل در بررسی این بیماری، پیشنیه آن در اعضاء خانواده است؛ چنانچه یكی از نزدیكان شما قبلاً به این بیماری مبتلاء بوده، احتمال مبتلاء شدن شما بالا خواهد بود. پدر و دایی لوئیس آله مات هر دو بر اثر ابتلاء به سرطان روده، جان خود را از دست دادند. به همین خاطر، آله مات می‌دانست كه حتماً باید مرتباً توسط پزشك معاینه شود او معاینات خود را در سن ۴۰سالگی انجام داد و دومی را در سن ۴۵سالگی كه خوشبختانه جواب هر دوی آنها منفی بود. اما وقتی در سن ۵۰سالگی تحت معاینه قرار گرفت، جواب آزمایش كمی مشكوك نشان می‌داد و پس از آزمایشات دقیق‌تر پزشكان بود كه متوجه شد بخش بزرگی از روده‌اش را سلولهای سرطانی پوشانده است لذا چاره‌ای نمانده مگر اینكه قسمتی از روده او با عمل جراحی برداشته شود وی هنوز تحت درمان است و پزشك سعی دارد تا با كمك دارو و روشهای خاص عمر او را طولانی‌تر و مانع از شد سلولهای سرطانی شود. اما همه بیماران مبتلاء به این بیماری، این چنین خوش شانس نیستند و پایان خوبی ندارند. سرطان روده سومین سرطان رایج در بین مردان و زنان است و دومین سرطانی است كه منجر به مرگ بیماران می‌شود. در سال جاری۱۳۰ هزار نفر در آمریكا به این بیماری مبتلاء و ۵۶هزار نفر از آنها جان خود را از دست داده‌اند. اما چنانچه این بیماری در مراحل اولیه و خیلی زود تشخیص داده شود، تا ۹۰درصد قابل درمان است. پزشكان معتقدند، «كلونوسكوپی» بهترین راه برای مشاهده روده و تشخیص بیماری است در این روش یك لوله نرم انعطاف پذیر شفاف كه به آن دوربین كوچك و چند وسیله جراحی متصل است را روده می‌كنند كه این وسیله نه تنها برای معاینه و آزمایش بلكه برای خارج كردن سلولهای سرطانی و پلیپ‌ها به كار می‌رود. پلیپ‌ها زائده‌هائی هستند كه غیرسرطانی هستند و یواش یواش رشد می‌كنند ولی در نهایت می‌توانند به سلول سرطانی تبدیل شوند در اندامی مثل كبد و سرطان مشتركین پیدا كنند اكثر افراد میانسال باید در سن ۵۰سالگی این آزمایش را انجام دهند و پس از آن نیزهر ۱۰سال یكبار این كار را تكرار كنند و افرادی كه سابقه این بیماری را اقوام و خانواده خود دادند باید این آزمایش را در سن ۴۰سالگی انجام دهند.
عوامل دیگری كه خطر ابتلاء به سرطان روده را افزایش می‌دهد عبارتند از:
۱) سابقه بیماری پلیپ
۲) سابقه بیماریهای تورمی و عفونتی
۳) كسانی كه در رژیم غذایی خود از منابع حیوانی زیاد استفاده می‌كنند (مثل گوشت قرمز)
۴) عدم تحرك و نداشتن فعالیت ورزشی
۵) چاقی، بخصوص وقتی افراد از ناحیه كمر بیشتر چاق باشند و اندازه كمرشان بیش از رانها و كفل باشد.
۶) سیگار، در سیگاریها ۴۰ تا ۵۰درصد احتمال ابتلاء به این بیماری بیشتر از افراد غیرسیگاری است.
حتی اگر احساس خوبی دارید و فكر می‌كنید هرگز به این بیماری مبتلاء نمی‌شوید باز هم باید «كلونوسكوپی» را انجام دهید و منتظر ظهور علامت و نشانه‌های بروز بیماری نباشید زیرا وقتی علائم بیماری ظهور می‌كند كه بیماری كاملاً رشد كرده باشد كه در این صورت احتمال مرگ افراد تا ۵۰درصد افزایش پیدا می‌كند. هنوز دلیل ابتلاء به این بیماری كاملاً مشخص نیست اما برخی پزشكان معتقدند: رژیمهای غنی از چربی كه فیبر كمی در آن تجویز می‌شود عامل اصلی ابتلاء به این بیماری است.
بنابراین برای جلوگیری از ابتلا به سرطان روده باید فیبر زیادی مثل سبزیجات و میوه جات بخورید و سعی كنید كمتر گوشت قرمز مصرف كنید. مطالعات دیگری نشان می‌دهد كه استعمال قرص‌هایی مثل آسپرین و ویتامینهایی مثل كاروتن، فولیت و كلیسم می‌تواند برای جلوگیری از ابتلاء به این بیماری مفید باشد.
از علائم بروز این بیماری تورم شكم و درد شكم است به طوری كه فرد احساس می‌كند، با ضربات شدید چاقو درون شكمش می‌زنند. از دیگر علائم این بیماری، دفع خون از روده بزرگ، معده و روده درد، كاهش وزن ومشكلاتی در سیستم هضم و گوارش و دفع غذا است. در زمانی كه این علائم ظهور می‌كند، پیام‌آور پیغام بدی است زیرا بیماری در مراحل پیشرفته است و درمان آن تقریباً غیرممكن می‌شود.
این بیماری ۴مرحله دارد:
مرحله اول: خفیف‌ترین مرحله است كه درمان آن آسان است، كسانی كه در این مرحله از این بیمای جان سالم به در می‌برند گاهی به بیش از ۹۰درصد می‌رسد، زیرا پلیپ‌ها بسیار كوچك هستند و هنوز سرطانی نشده‌اند.
مرحله دوم: در این مرحله پلیپ‌ها سرطانی شده‌اند اما هنوز وارد غده و گره‌های لنفاوی نشده‌اند، كه در این مرحله ساختارهای بیضی شكل كوچكی درون بدن جاسازی می‌شوند كه با عفونتها می‌جنگند و به ساختار سلولهای خونی كمك می‌كنند. در این مرحله میزان نجات یافتگان تا حدود ۸۰درصد است.
مرحله سوم: در این مرحله سرطان به درون غدد لنفاوی حمله می‌كند كه درصد نجات پیدا كردن از این مرحله كمتر از ۶۵درصد است.
مرحله چهارم: سرطان به دیگر اندامهای بدن مثل كبد و ششها سرایت می‌كند و در این مرحله احتمال نجات حتی كمتر از ۱۰درصد است. عمل جراحی مؤثرترین روش برای درمان این بیماری است كه در مراحل پیشرفته از شیمی درمانی و برق نیز استفاده می‌شود.
به خاطر داشته باشید سرطان روده آهسته و آرام رشد می‌كند و می‌تواند منجر به مرگ شود.
نتیجه گیری: ۱- سابقه این بیماری را در میان اعضای خانواده خود بررسی كنید
۲- به طور مرتب و منظم ورزش كنید.
۳- غذاهای غنی از كلیسم، فولیك اسید و فیبر مصرف كنید.
۴- حتی الامكان از خوردن گوشت قرمز اجتناب كنید.
۵- با مشورت پزشك خود روزانه قرص آسپرین مصرف كنید.
۶- اكیداً سیگار نكشید.
منبع : روزنامه ایران


همچنین مشاهده کنید