جمعه, ۱۴ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 3 May, 2024
مجله ویستا


اعضای اوپک منافع خود را می خواهند


اعضای اوپک منافع خود را می خواهند
یکصد و چهل و سومین نشست اوپک یکی از تاریخی ترین اجلاس این سازمان بود که به اعتقاد بسیاری از ناظران نشان می دهد این سازمان بعد از مدت روبرویی با مشکلات گوناگون کم کم به ساحل آرامش نزدیک می شود.
در این اجلاس بعد از مدتها دبیر کل جدید تعیین شد و بعد از مدتها بحث و مقابله بین اعضا بالاخره همه اعضا به توافق رسیدند.
براساس بیانیه پایانی اجلاس ۱۴۳ البدری، وزیر نفت سابق لیبی به عنوان دبیرکل جدید این سازمان انتخاب شد و در کنار آن یک عضو جدید یعنی آنگولا نیز از ابتدای ماه مارس در این سازمان حضور خواهد داشت.
تصمیمات جدید اوپک نشان داد که این سازمان درحالی که تلاش می کند خود را مستقل نشان دهد به شدت تلاش می کند منافع خود را در چارچوب تعاملات سیاسی حفظ کند.
انتصاب نامزد کشوری مثل لیبی که اخیرا توانسته با باج دهی به ایالات متحده و اتحادیه اروپایی و عقب نشینی کامل از سیاستهای اعلام شده این کشور طی ۲۸ سال گذشته کمی به آنها نزدیک شود نشان داد که به رغم انکار مکرر ، اغلب اعضای این سازمان علاقه چندانی به مقابله با کشورهای مصرف کننده نفت جهان ندارند و در انتخاب های خودبه گونه ای عمل می کنند که منافع کوتاه مدت نفتی آنها به هیچ وجه تحت فشار قرار نگیرد.
درحالی است که تقاضای جهانی با ۸/۱ درصد رشد از ۷/۸۴ میلیون بشکه در روز درسال جاری به ۲/۸۶ میلیون بشکه در سال ۲۰۰۷ خواهد رسید بازار های هدف مورد نظر اعضای اوپک سهم قابل توجهی را به خود اختصاص داده اند.
منطقه آمریکای شمالی در سال جاری روزانه ۵۱/۲۵ میلیون بشکه در روز تقاضای نفت دارد، درحالی که این شاخص در سال آتی به ۹/۲۵ میلیون بشکه در روز خواهد رسید.
در منطقه اروپا نیز تقاضای ۱۹/۱۶میلیون بشکه در روز در سال جاری به ۲۰/۱۶ میلیون بشکه در روز در سال ۲۰۰۷ خواهد رسید.
این درحالی است که سهم و اثر گذاری اعضای اوپک تحت تاثیر شرایط خاص است. در بازارهای کنونی نفت خام سبک یا سنگین بودن نفت برای تامین نیازهای بازار اهمیت ویژه ای دارد و هنوز تحیلیگران بازار فراموش نکرده اند که وزیر نفت امریکا مدعی شد که مازاد ظرفیت تولید نفت عربستان مشتری ندارد. این درحالی بود که عربستان یک میلیون و ۴۵۰ هزار بشکه مازاد عرضه دارد و به عنوان متوازن کننده بازار شناخته می شود .
بر این اساس در کنار سهم از بازار هدف، نوع نفت ارسالی به این بازار نیز از اهمیت ویژه ای برخودار است. عربستان سعودی در سال جاری روزانه یک میلیون و سیصد و پنجاه هزار بشکه در روز به ایالات متحده امریکا نفت صادر کرده است که که از این میان ۵۷۰ هزار بشکه در روز نفت سبک و فوق سبک بوده است و ۵۰ هزار بشکه نیز نفت متوسط بود. نکته قابل توجه آن است که این کشور در ماه می سال جاری ۸۲۰ هزار بشکه نفت سبک و فوق سبک و ۶۰۰ هزار بشکه نفت متوسط به ایالت متحده امریکا صادر کرده است .
سهم اروپا از نفت عربستان نیز قابل توجه است به گونه ای که در ژوئن سال جاری ۷۵۰ هزار بشکه نفت سبک و فوق سبک و ۳۷۰ هزار بشکه نفت متوسط یا سنگین به اروپا صادر کرده است.
ونزوئلا ۵۲۰ هزار بشکه نفت سبک و متوسط به امریکای شمالی صادر کرده است و میزان نفت با API برابر ۲۲ و نفت سنگین هم ۶۸۰ هزار بشکه در روز بوده است. این درحالی است که این دو گروه نفتی در مواردی به ۷۳۰ و ۷۱۰ هزار بشکه در روز هم رسیده اند.
سهم بازار اروپا از نفت ونزوئلا در مواردی به مجموع ۳۰۰ هزار بشکه در روز هم رسیده است.
نیجریه روزانه بالغ بر ۷۸۰ هزار بشکه نفت سبک و ۲۳۰ هزار بشکه نفت متوسط به امریکای شمالی می فرستد در حالی که سهم اروپایان از این دو نوع نفت این کشور به ترتیب ۳۰۰ و ۱۳۰ هزار بشکه در روز بوده است.
ایران به امریکای شمالی صادرات نفت نداشته و به اروپا نیز تنها ۳۰۰هزار بشکه نفت سبک و ۶۲۰ هزا ر بشکه نفت سنگین صادر کرده است .
برا ین اساس طبیعی به نظر می رسد که حساسیت و نگرانی برخی اعضای اوپک بیشتر از ایران باشد و همسو با کشوری مثل ایران حرکت نکنند و به طور منطقی خارج از رفتار فرصت طلبانه برخی اعضای اوپک است که با ایران همسو باشند.
محمد عباسی
منبع : شبکه اطلاع رسانی شانا