شنبه, ۱۵ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 4 May, 2024
مجله ویستا

گادولینیم Gadolinium


عنصری است خاکی کمیاب، از لانتانیدها، عدد اتمی ۶۴، در گروه IIIB و دوره هفتم جدول تناوبی جا دارد. جرم اتمی آن ۲۵/۱۵۷، ظرفیت ۳
● خواص
فلزی است براق، جرم حجمی آن ۸۷/۷ نقطهٔ ذوب آن ۱۳۱۲c درجه نقطهٔ جوش آن ۳۰۰۰c با آب به کندی واکنش نشان می‌ٔهد. در اسید رقیق واکنش نشان می‌دهد در آب نامحلول است. در دماهای پائین، مغناطیسی قوی است. نمک‌های آبی بی‌رنگند. دارای قویترین مقطع جذب نوترونی نسبت بهر عنصر شناخته شده است؛ دارای خواص فوق رسانائی است. قابل سوختن است. در دستگاه مسدسی متبلور می‌شود.
▪ کاربرد: حفاظ نوترونی، فعال کننده، کاتالیزور، پاک کننده برای اکسیژن در تهیه تیتانیم.
● کادولینیم (Gadolinium (Gd
گادولینیم در سال ۱۸۸۰ توسط مارینباک کشف شد. وی ضمن بررسی سنگ معدنی از خاک‌های کمیاب که دارای فلز هولمبم بود، به وجود فلز جدیدی در آن پی برد و آن را گادولینیم (به‌نام جان گادولین، نخستین کاشف عنصر خاک‌های کمیاب) نامید [۲۵].
● گادولی‌نیم Gadolinium
عنصر خاکی کمیاب، از لانتانیدها، عدد اتمی ۶۴ در گروه IIIB و دوره هفتم جدول تناوبی جا دارد. جرم اتمی آن ۲۵/۱۷۵ ظرفیت ۳.
فلزی است براق، جرم حجمی آن ۸۷/۷ نقطه ذوب آن ۱۳۱۲c درجه نقطه جوش آن ۳۰۰۰c درجه با آب به کنید واکنش نشان می‌دهد در اسید رقیق واکنش می‌دهد. در آب نامحلول است. در دماهای پائین، مغناطیسی قوی است. نمک‌های آن بی‌رنگند دارای قوی‌ترین مقطع جذب نوترونی نسبت به هر عنصر شناخته شده است. دارای خواص فوق رسانائی است، قابل سوختن است، در هوا می‌سوزد و اکسید می‌دهد. در دستگاه مسدسی متبلور می‌شود.
حفاظ نوترونی، فعال کننده فسفر، کاتالیزور، پاک کننده برای اکسیژن در تهیه تی‌تانیم [۱].

۱ ـ فرهنگ عناصر ـ رضا آقا پور مقدم ـ علی‌رضا توکلی صابری
۲۵ ـ تاریخ مختصر علم شیمی ـ دکتر محمدرضا ملاردی و رضا آقاپور مقدم
منبع : مطالب ارسال شده