دوشنبه, ۱۰ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 29 April, 2024
مجله ویستا

اینترنت؛ سکه ای با دو روی کاملاً متفاوت


اینترنت؛ سکه ای با دو روی کاملاً متفاوت
تاریخ نشان داده است که همواره افراد و گروه هایی بوده اند که از اختراعات و اکتشافات، به زیان بشر استفاده کرده اند. اینترنت نیز به عنوان یک وسیله سریع ارتباطی که امکان انتقال هرگونه پیامی را به بشر می دهد، از سوء استفاده مصون نمانده است. افراد سود جو و تبهکار از قابلیتهای متنوع اینترنت درجهت انحراف افکار مردم و تعدی و تعرض به حقوق آنها، سوء استفاده می کنند. سوء استفاده کنندگان عشرت طلب و هوسران از اینترنت به عنوان یک ابزار در جهت تامین منافع پلیدغیراخلاقی اشان استفاده می کنند و چون اینترنت از خصوصیات ویژه ای از جمله قابلیت دسترسی آسان، توانایی بیشتر مردم برای پرداخت هزینه آن و ناشناس ماندن کاربران، برخوردار است، آنها در رسیدن به اهداف پلید خود با کمترین مانع و محدودیت مواجه هستند.
نوشتار ذیل به در ابتدا به طور مختصر به قابلیت های مفید اینترنت پرداخته است و سپس معضلات استفاده نادرست از اینترنت را مورد بررسی قرار داده و در ادامه به هشدارهایی در خصوص اعتیاد به اینترنت اشاره کرده است.
● روی اول سکه ؛ قابلیت های مفید اینترنت
اینترنت جدیدترین و گسترده ترین شبکه جهانی است که در آن اطلاعات و علوم مختلف برای دانش پژوهان و علاقمندان وجود دارد. اینترنت، پدیده ای با قابلیتهای متنوع است که کارآیی آن، همچنان رو به افزایش است. ازاین نظر، اینترنت درمیان دیگر ساخته های دست بشر بی نظیر است. قابلیتهای فراوان اینترنت باعث نفوذ سریع آن در زندگی فردی و اجتماعی بشر شده است.
اینترنت شبکه جهانی اطلاع رسانی است که منابع متعدد در همه زمینه ها، به آن مرتبط هستند. دانشگاهها، کتابخانه ها، روزنامه ها و بسیاری از مراکز معتبر علمی و تحقیقاتی در اینترنت، پایگاه دارند و اطلاعات بسیاری را وارد این شبکه همگانی می کنند. در واقع اینترنت یک منبع غنی و گسترده اخبار و اطلاعات محسوب می شود که به آسانی در دسترس همگان قرار می گیرد.
اینترنت یک وسیله ارتباطی سریع و پیشرفته است. اینترنت، سیستم پست الکترونیک، انتقال نوشته، عکس و فیلم را در کوتاهترین زمان ممکن فراهم ساخته است و دریافت اخبار و اطلاعات از پایگاههای اینترنتی، بسیار سریع و بدون هزینه است. برهمین اساس، تعداد زیادی از بانکها، خیلی از خدمات پولی و بانکی خود را از طریق این شبکه جهانی انجام می دهند. همچنین دولتها می کوشند با استفاده از مزایای ارتباطی و امکان دسترسی آسان به اینترنت، بسیاری از خدمات خود را از این طریق ارائه دهند. امروزه حتی خرید و فروش کالا نیز با استفاده از شبکه جهانی اینترنت، انجام می شود و برخی از پایگاههای اینترنتی چون ای بای (E-BAY) مخصوص این کار بوجود آمده اند. علاوه براینها، اینترنت، قابلیتهای دیگری نیز دارد که بسیاری از کارها را برای کاربران خود آسان تر و سریعتر کرده است.
● روی دوم سکه؛ رواج مسایل غیراخلاقی در اینترنت
امروزه پایگاههای اینترنتی بسیاری وجود دارند که مطالب، تصاویر و فیلمهای مستهجن ارائه می کنند و اکثر آنها در آمریکا هستند. طبق ارزیابیها، ۸۵ درصد از هرزه نگاری ها و مسائل فساد برانگیز در این کشور، با مدیریت مجرمان سازمان یافته، تولید می شود. اشکال فساد جنسی که در اینترنت به نمایش گذاشته می شود تا چند سال پیش در کثیف ترین اماکن فساد نیز پیدا نمی شد نکته جالب آنست که در گذشته، نمایش دادن تصاویر زنان عریان در مجلات و تلویزیون، مورد اعتراض عمومی قرار می گرفت، چراکه آن را استفاده ابزاری از زنان می دانستند اما اکنون استفاده وسیع ابزاری از زن در اینترنت، واکنش چندانی را بر نمی انگیزد.
در نگاه اول بنظر می رسد که این کاربران اینترنت هستند که به سراغ پایگاههای خلاف اخلاق می روند، اما با کمی دقت درمی یابیم که این پایگاهها هستند که درواقع خواسته ها و اهداف خود را بر کاربران تحمیل می کنند. درموارد متعددی، کاربر برای جستجو درباره یک موضوع، بطور ناخواسته با نمایش یک سایت مستهجن روبرو می شود این تصاویر ضد اخلاقی ناخواسته، نوع دیگری از تهاجم پایگاههای اینترنتی علیه کاربران است. این تصاویر همچنین ازطریق پستهای الکترونیک نیز برای استفاده کنندگان از اینترنت ارسال می شوند. سوء استفاده و استفاده ابزاری از زنان در تجارت سیاه اینترنتی
زنان به عنوان جزء عظیمی از جامعه انسانی، می توانند نقش مفید و موثری در سلامت و سعادت جوامع ایفا کنند و درواقع از مهمترین عوامل توسعه بشمار می روند. لذا احترام به جایگاه انسانی و حفظ کرامت و ارزشمندی آنها امری لازم و ضروری است. اما متاسفانه، تصاویری از زنان و دختران در برخی از آگهی های تبلیغاتی پایگاههای اطلاع رسانی ارائه می شود که شأن آنها را درحد یک ابزار و کالای تجاری کم ارزش پایین می آورد. چنانکه برخی از سایتهای آمریکایی، تصاویر زنانی را با لباسها و یا حرکات تحریک آمیز و با فریبندگی خاص در موقعیتهای مختلف نشان می دهند. به گفته حقوقدانان، این مسئله که در جذب مخاطب به آگهی های الکترونیکی موثر است، به عنوان نمونه ای از نقض حقوق زنان در اینترنت بشمار می رود.
امروزه سوء استفاده از زنان در سایتهای اینترنتی رو به افزایش است. در این رابطه بسیاری از مراکز فساد و فحشاء در دنیا، از راه قاچاق کودکان، نوجوانان و بویژه زنان برای تبلیغ کالا و محصولات خود در اینترنت سود می برند. این مراکز در کشورهایی نظیر آلمان، سوئد، ایتالیا، کشورهای تازه استقلال یافته و اسرائیل، فعالیت های بیشتری از خود نشان داده اند. آنها به تهیه و تولید فیلمها، بازیها و تصاویر مبتذل از زنان و انتشار آن بر روی سایتهای وب اشتغال دارند.
پژوهشگران براین عقیده اند که سایتهای اینترنتی مربوط به زنان و مسایل غیراخلاقی، بسرعت درحال گسترش است و هر هفته صدها نفر به استفاده کنندگان از اینگونه سایتهای اینترنتی افزوده می شوند. همچنین آمارها از درآمد صدها میلیون دلاری کمپانیهای شاغل در این تجارت سیاه اینترنتی خبر می دهند.
برخی از مراکز و شرکتهای فروش کالا یا خدمات در اینترنت، در سایتهای خود، دختران و زنان زیادی را بطور رایگان به عضویت درمی آورند. پس از مدتی، به دلیل تبلیغات این افراد، هزاران نفر دیگر نیز جذب می شوند. در این روند، با عناوین مختلف نظیر انتخاب همسر یا دوست یابی، روابطی ناسالم برقرار می شود که براثر آن، فضای رسانه ای مخربی بوجود می آید. بدیهی است این ترفند، دلار بیشتری را برای سودجویان به ارمغان می آورد.
● در چت روم (اتاق گفت و گو) چه می گذرد؟
هر چند موسسات اینترنتی، بطور مرتب بر رعایت حقوق کاربران تاکید می کنند، اما این مسئله کمتر واقعیت دارد. یکی از مکانهای اینترنتی که در آنها روابط نامشروع به دور از چشم دیگران شکل می گیرد، اتاق گفتگو (چت روم chatroom) است.
موسسات بزرگ اینترنتی، با تولید اتاقهای چت، تعداد زیادی از دختران و زنان کشورهای مختلف جهان را بصورت مکتوب یا صوتی مورد اذیت و آزار کاربران قرار می دهند. معمولا در پایگاههای «چت روم»، در هر ساعت تعداد زیادی تصویر جنسی بر روی صفحه ظاهر می شوند که درصدد جذب کاربران هستند. غارتگران جنسی با استفاده از این پایگاههای اینترنتی، بصورت مخفی و به طرق گوناگون، بدون رعایت حقوق انسانی طرف مقابل، روابط عاشقانه مجازی و هرزه نگاری را گسترش می دهند که ویران کننده بنیانهای اخلاقی جامعه است.
از طرف دیگر، اتاقهای گفتگو به محل امنی برای افراد فرصت طلب و تبهکار تبدیل شده است تا بدون معرفی خود، افراد ناآشنا را فریب دهند و به فساد بکشانند. تاکنون چندین مورد شبکه های مخوف قاچاق انسان، بویژه کودک، کشف شده که قربانیان بی گناه خود را از طریق اینترنت، بویژه اتاقهای گفتگو، گرفتار کرده اند. همچنین اتاقهای گفتگو با وجود آنکه زمینه آشنایی افراد از ملل و نژادهای گوناگون را فراهم می کند، اما درعمل، بسیاری از آشنایی ها در اتاقهای گفتگو به فساد و بی آبرویی و کشیده شدن به راههای خلاف اخلاق منجر شده است. به علاوه، در این اتاقها، کمتر کسی مشخصات واقعی خود را بیان می کند و معمولا هویت اصلی تبهکاران مخفی می ماند.
سیمس (SIMS ) موسس ارتباط زنده در اتاقهای گفتگو در منطقه شیکاگو، خطر روابط دوستانه اینترنتی را چنین گوشزد می کند: روابط عاشقانه اینترنتی بشدت خطرناک است و به رانندگی درحال مستی و یا لغزیدن بر لبه بام یک ساختمان، شبیه است برای چند دقیقه ممکن است جان سالم به در ببرید، اما وقتی مبتلا شوید، با گذشت زمان بیشتر فرو می روید متعاقب ارتباط های این چنینی، زندگی با نشاط و تمام سرمایه خود را از دست می دهید واقعیت نیز همین است، زیرا در اتاقهای گفتگو افراد بسیاری هستند که با تقلب و جعل عنوان خود، دست به کلاهبرداری می زنند و بسیاری را ازطریق اغواگریهای جنسی به بدبختی می کشانند.
● اعتیاد به انحرافات جنسی از طریق اینترنت
برخی محققین تاکید می کنند تعدادی از معتادان به انحرافات جنسی، صرفا به دلیل وجود اینترنت، به مشکلات جنسی آلوده شده اند که یکی از دلایل این موضوع را سهولت دسترسی به اینترنت است؛ اشخاص، در گذشته چنین بی اراده درگیر فعالیتهای منحط جنسی نمی شده اند، چراکه لازمه آن رفت و آمد به اماکن خطرناک و بدنام بوده است اما درحال حاضر در خانه امن خود و به صورت گمنام، درگیر این مسائل می شوند.
● اعتیاد به اینترنت
البته اعتیاد به اینترنت، مختص پایگاههای فساد انگیز نیست، بلکه برخی اشخاص بخاطر مراجعات متعدد و طولانی به پایگاههای گفتگو ( chat rooms )، وبلاگها و یا حتی جستجوهای پراکنده و بی هدف، معتاد به اینترنت خوانده می شوند. هنوز پزشکان و روانپزشکان دراین مورد به توافق نرسیده اند که آیا اعتیاد اینترنتی هم مانند اعتیاد به مواد مخدر، وابستگی فیزیولوژیک ایجاد می کند یا وابستگی روانی؟ اما درمورد عوارض و نشانه های اصلی آن چون گذراندن وقت زیاد با اینترنت، کج خلقی، انزوا و دوری از دیگران و بی تابی به هنگام دوری از کامپیوتر، دیدگاههای کارشناسان به یکدیگر نزدیک است. اعتیاد به اینترنت به اندازه ای زندگی شخصی و اجتماعی فرد مبتلا را دچار اختلال می کند که در کشورهای غربی برای چنین افرادی، درمانگاههایی مخصوص ترک این اعتیاد، بوجود آمده است.
● آثار مخرب استفاده نادرست از اینترنت
یکی از معضلات بزرگ اینترنت، وجود پایگاههایی است که تصاویر مبتذل را نشان می دهد و اعمال خلاف اخلاق را ترویج می کند. این سایتها بدون هیچ محدودیتی در اینترنت در دسترس همگان قرار دارند و متاسفانه روز به روز بر تعدادشان افزوده می شود. از آنجا که استفاده کنندگان از اینترنت از هر قشر و گروه سنی هستند، نوجوانان و حتی کودکان نیز ممکن است وارد پایگاههای اینترنتی فساد انگیز و مستهجن شوند. در مواردی نیز دیده شده است که برخی افراد، بدون توجه به مسئولیتهای خانوادگی، اجتماعی و یا شغلی خود، از اینگونه سایتهای خلاف اخلاق استفاده می کنند. بی شک این عمل، موجب تنش در خانواده و افزایش ناهنجاریهای فردی و اجتماعی می شود و گاه منجر به جدایی و طلاق می گردد. از طرف دیگر، تعدادی از کارمندان به خاطر افراط در استفاده از این سایتها کارآیی آنها کاهش یافته، مورد توبیخ قرار گرفته و یا حتی شغل خود را از دست داده اند. بنابراین استفاده نادرست از اینترنت می تواند باعث سست شدن بنیان خانواده و بیکاری افراد معتاد به اینترنت شود.
بنابراین می توان گفت اعتیاد به مسائل جنسی و برقراری روابط نامشروع از طریق اینترنت، عواقب متعددی به بار آورده است که شاید مهمترین آنها سردی و فروپاشی کانون گرم خانواده ها است پیداست که وقتی زن یا شوهر، متوجه شود همسر او بطور دائم مشغول تماشای تصاویر مبتذل و یا گفتگو با زنان و مردان دیگر است، نمی تواند همسر خلافکار خود را بپذیرد درنتیجه بنیان خانواده سست و لرزان می شود.
امروزه استفاده از پایگاههای اینترنتی خلاف عفت عمومی حتی در ادارات نیز رواج یافته است این معضل در کشورهایی که از اینترنت بیشتر استفاده می کنند، شدیدتر است زیرا وقت زیادی از کارمندان صرف موضوعاتی می شود که نه تنها ربطی به کار آنها ندارد، بلکه باعت تشویش روانی و آشفتگی ذهن آنها و کاهش بازده کاری کارمندان می شود در تحقیقاتی که بر روی ۵۰۰ شرکت در آمریکا انجام شده، مشخص شده است که کارمندان مرد ۶۲ درصد از وقت خود در پشت میزهای کامپیوتر را به سایتهای خلاف جنسی اختصاص می دهند به همین دلیل کارمندان و حتی مدیران بسیاری از کار اخراج شده اند.
● آسیب های روحی و جسمی استفاده بیش از حد از اینترنت
کار بیش از حد با رایانه و اینترنت و بویژه استفاده طولانی مدت از آن، آسیبهای جسمانی چون ضعف بینایی، درد کمر، درد گردن و مچ دست و نیز آسیبهای روحی چون افسردگی و انزوا را در پی دارد.
‌● سخن پایانی:
هر چند اینترنت وسیله ای مفید و ارزشمند است که نقش مهمی در پیشرفت علم و آگاهی مردم دارد اما این وسیله اکنون به محل امنی برای افراد سودجو و فاسدی تبدیل شده است که فواید و مزایای اینترنت را به تدریج تحت الشعاع قرار می دهد امروزه مبارزه ای پیگیر و گسترده با ویروسهای مخرب کامپیوتری انجام می شود، حال آنکه آسیبهای سایتهای مبتذل اینترنتی برای فرد و جامعه بسیار زیانبارتر از این ویروسها است برای نجات این وسیله ارتباطی گسترده و افزایش کارایی آن، لازم است با تدابیری معقول، اینترنت را از آلودگیهای غیراخلاقی و تباه کننده پاک سازیم.
راه چاره این نیست که به طور کلی استفاه از اینترنت را کنار بگذاریم چرا که اینترنت ابزاری موثر و کارآمد برای افزایش آگاهی و دانش بشر است و مزایا و قابلیت های فراوانی در عرصه اطلاع رسانی و رسانه ای دارد، لذا باید با تدابیر مناسب، چاره ای برای جلوگیری از سوء استفاده از اینترنت اندیشیده شود تا از سوءاستفاده از این بزرگراه اطلاع رسانی، جلوگیری شود.
به اعتقاده نگارنده، یکی از راه حل های ممکن برای جلوگیری از سوء استفاده از اینترنت، تصویب قوانینی از سوی کشورهای جهان در خصوص نحوه کاربرد از اینترنت است تا با کمک آن انتشار مسایل غیر اخلاقی و تهدید آمیز در اینترنت ممنوع شود
علیرضا تاجریان
منبع: باشگاه تحلیلگران جوان آریا
http://www.aryayac.com/Default.aspx?pap=۲۴۵


همچنین مشاهده کنید