چهارشنبه, ۱۹ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 8 May, 2024
مجله ویستا

زنگ خطر برای اشتاین مایر


زنگ خطر برای اشتاین مایر
شکست اخیر حزب سوسیال دموکرات در انتخابات ایالتی هسن شائبه های زیادی را در خصوص آینده سیاسی این حزب به وجود آورده است. هم اکنون مردم آلمان به شدت از عملکرد آنگلا مرکل و حزب دموکرات مسیحی ناراضی بوده و این نارضایتی خود را بارها در نظرسنجی‌ها اعلام نموده اند اما اصلی ترین حزب مخالف مرکل یعنی سوسیال دموکرات نتوانسته است از جو موجود به سود خود استفاده نماید...
عدم انسجام و یکپارچگی حزبی میان سوسیال دموکراتها سبب گریز مردم آلمان از آنها شده است.سوسیال دموکراتهای آلمان نیز مانند سوسیالیستهای فرانسه در مقاطع خاص بحران دستپاچه و چند صدا عمل می کنند و همین موضوع مانع از اعتماد عمومی ژرمنها نسبت به این حزب شده است.این در حالی است که حزب دموکرات مسیحی علی رغم سیاستهای تند و ناکارآمد خود به مراتب منسجم تر از حزب مخالف خود عمل می کند.نتایج انتخابات پارلمانی اخیر ایالت هسن آلمان ، حکایت از شکست سنگین سوسیال دموکرات‌ها و افزایش قابل توجه آرای لیبرال دموکرات ها دارد.
با توجه به نتایج این انتخابات ، احزاب دموکرات مسیحی و لیبرال دموکرات می‌توانند دولت ائتلافی تشکیل داده و قدرت را در این ایالت در دست بگیرند.
در این انتخابات ، حزب دموکرات مسیحی ۳۷درصد سوسیال دموکرات ۲۴ درصد ، لیبرال دموکرات ۱۶درصد سبزها ۱۴ درصد و چپ‌ها نیز ۵درصد آرای رای‌دهندگان را به خود اختصاص داده اند.
به این ترتیب ، لیبرال دموکرات‌ها در این انتخابات نسبت به انتخابات قبلی با افزایش ۷ درصدی آرا و سوسیال دموکرات‌ها نیز با کاهش ۱۳درصدی آرا مواجه شدند. ایالت هسن از پایگاه‌های سنتی حزب سوسیال دموکرات‌ها محسوب می‌شد و این شکست برای این حزب بسیار تلخ و سخت ارزیابی شده است. برخی تحلیلگران معتقدند که این انتخابات می‌تواند نمایانگر نتایج کلی انتخابات سراسری ماه سپتامبر در آلمان باشد.
بعد از اعلام نتایج اولیه این انتخابات ، آندریا ایپسیلانتی رئیس این حزب در این ایالت از سمت خود استعفا و تورستن شیفر گومبل جایگزین وی شد.
این انتخابات اولین آزمایش برای فرانتس مونته فرینگ رئیس جدید حزب سوسیال دموکرات و فرانک والتر اشتاین مایر نامزد این حزب برای صدراعظمی در انتخابات سراسری امسال بود. حزب سوسیال دموکرات‌ها در انتخابات قبلی این ایالت ، آرای خوبی به دست آورده بود ، ولی بعد از آنکه رئیس این حزب در این ایالت اعلام کرد که بر خلاف وعده‌های اولیه قصد ائتلاف با چپ‌ها را برای تشکیل دولت دارد ، تعدادی از اعضای منتخب آن تهدید به دادن رای منفی به دولت ائتلافی با چپ‌ها کرده و مانع از تشکیل این دولت شدند.
اشتاین مایر،رقیب آنگلا مرکل جهت تصدی‌گری صدارت اعظمی آلمان روزهای آرامی را پشت سر نمی گذارد.در جریان فاجعه غزه شاهد تلاش‌های میانجیگرانه وزیر امور خارجه این کشور و تماس وی با همتایان مصری، فرانسوی، سوری و رئیس دولت خودگردان فلسطین برای برقراری آتش بس بین حماس و اسرائیل ،پس از فشار افکار عمومی آلمان بودیم. برلین درموضع گیریهای خود درباره این مناقشه ، ضمن جانبداری از جنایت‌های رژیم غاصب صهیونیستی ، اقدامات این رژیم در حمله به مردم بی دفاع فلسطین را دفاع اسرائیل از خود عنوان کرده است .
دولت آنگلا مرکل که با این موضع خود باعث خشم و نفرت ملت‌های مظلوم و مسلمان جهان و حتی سیاستمداران احزاب مختلف دراین کشور شده است ، حتی در اتخاذ این موضع به افکار عمومی ملت آلمان نیز که اسرائیل را در کنار آمریکا بزرگترین تهدیدکننده امنیت و صلح جهانی می‌دانند، توجه نکرد و با موضعی جانبدارانه به وجهه این کشور در میان ملتها و بالاخص ملت‌های مسلمان لطمه زد.
موضع گیریهای دولت آلمان در قبال مسئله غزه افزون بر آنکه موجب تضعیف جایگاه این کشور در میان ملت‌ها گردید از سوی دیگر باعث شد هزاران نفر در راهپیمایی برلین که در محکومیت اقدامات رژیم غاصب صهیونیستی درغزه برگزار شد، به انتقاد تند از موضع دولت آلمان در مناقشه خاورمیانه بپردازند.
در هر حال نباید فراموش کرد که حضور دوباره مرکل در راس معادلات سیاسی آلمان،برلین را به سوی انزوای بین المللی سوق می دهد.از سوی دیگر،حزب سوسیال دموکرت ناچار است در راستای تلاش برای پیروزی بر حزب دموکرات مسیحی مناسبات درون حزبی خود راسامان دهد.از سوی دیگر،مسئله‌ای که وجهه آلمان را در معادلات خاورمیانه مخدوش نموده مربوط به دخالت این کشور در جریان جنگ عراق می شود.هرچند درآن زمان رهارد شرودر از جنگ عراق ابراز نگرانی و ناخرسندی نمود اما مطابق اسناد افشا شده نیروهای اطلاعاتی آلمان کمک مستقیمی به سرنگونی رژیم صدام توسط واشنگتن نموده اند.این د رحالی است که وزیر امور خارجه آلمان و یوشکا فیشر، وزیر امور خارجه سابق این کشور از سازمان اطلاعات آلمان در برابر اتهام کمک اطلاعاتی به آمریکا در جنگ عراق دفاع کردند.
به گزارش روز جمعه گروه صوتی و تصویری ایرنا،وزیر امور خارجه آلمان، فرانک والتر اشتاین مایر، در نشست کمیسیون تحقیق کمک سازمان اطلاعات آلمان BNDبه آمریکا در جنگ عراق این اتهام که سازمان نامبرده به ایالات متحده در جنگ عراق کمک فعال کرده است را رد کرد.
عده‌ای دولت وقت آلمان را متهم کرده‌اند که برخلاف موضع رسمی‌اش مبنی بر مخالفت با جنگ عراق، از طریق اطلاع رسانی سازمان اطلاعات به ارتش آمریکا، غیر مستقیم در جنگ عراق شرکت کرده است.
اشتاین مایر این اظهارات را ماجراجویانه نامید و آن را وسیله ای برای بهره جویی‌های انتخاباتی قلمداد کره است.اما دستگاههای اطلاعاتی آلمان در زمان گرهارد شرودر ارتباط مستقیمی با کاخ سفید داشته اند و این مسئله غیر قابل کتمان است.وزیر امور خارجه آلمان که از سوی حزبش، حزب سوسیال دموکرات برای احراز مقام صدر اعظمی در انتخابات مجلس نمایندگان در فصل پاییز نامزد شده، کمیسیون تحقیق سازمان اطلاعات را مکانی نادرست برای رقابت‌های انتخاباتی نامید. وی معتقد است محور اطلاعاتی که آن زمان توسط دو مامور وزارت اطلاعات از بغداد جمع آوری شده و در اختیار آمریکا قرار گرفت تاسیسات غیر نظامی بود که نباید بمباران می‌شدند،همچنین تصمیم‌گیری در مورد اینکه کدام اطلاعات باید از بغداد به آمریکا ارائه می‌شد ، بر عهده کارشناسانی در مراکز سازمان اطلاعات آلمان در شهر پولاخ، واقع در ایالت بایرن، بود.
اشتاین مایر اقدام دو تن از نظامیان ارشد سابق آمریکا که در مصاحبه با رسانه‌ها از کمک شایان توجه سازمان اطلاعات آلمان به آمریکا در شروع جنگ عراق و پیش از آن سخن گفته‌اند را بسیار قابل تامل خواند. جیمز مارکس، ژنرال پیشین آمریکا، در مصاحبه با هفته نامه آلمانی اشپیگل اعتراف نموده است که دو تن از ماموران سازمان اطلاعات آلمان در بهار سال ۲۰۰۳ با ارائه اطلاعاتی درباره استراتژی دفاعی عراقی‌ها خدمت قابل توجهی به ارتش آمریکا کرده‌اند و حتی موجب شده‌اند که حمله به عراق جلو بیفتد.
گفتنی است مخالفان دولت آلمان و همچنین برخی از احزاب ائتلافی دولت، این اقدام را خلاف موضع رسمی دولت آن زمان، متشکل از سوسیال دموکرات‌ها و سبزها ، دانسته و اعتبار کاندیدای سوسیال دموکرات‌ها برای تصدی پست صدر اعظمی را زیر سئوال برده اند.
سعید سبحانی
منبع : روزنامه رسالت