جمعه, ۱۴ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 3 May, 2024
مجله ویستا

طرح اوباما ادامه اشغال عراق


طرح اوباما ادامه اشغال عراق
اظهارات « باراک اوباما » رئیس جمهور جدید آمریکا درباره چگونگی خارج ساختن نظامیان آمریکائی از عراق موجب شد حتی رسانه ها و محافل غربی نیز وی را به خیانت کردن به شعارهای انتخاباتی خود متهم کنند. روزنامه انگلیسی تایمز در این باره نوشت : طرح اوباما که به موجب آن بخشی از نظامیان آمریکائی در نیمه دوم سال ۲۰۱۰ میلادی از عراق خارج خواهند شد و حدود ۵۰ هزار نفر از آنان در آن کشور باقی خواهند ماند خیانتی است که اوباما به شعارهای انتخاباتی خود کرده است . اوباما در دوران تبلیغات انتخاباتی وعده داده بود اگر رئیس جمهور شود نظامیان آمریکائی را در سریع ترین زمان ممکن از عراق خارج خواهد کرد.
مهمتر آنکه چهره های سرشناس حزب دموکرات آمریکا یعنی حزبی که اوباما به آن تعلق دارد نیز با این طرح رئیس جمهور جدید مخالفت کرده و سخنان جالبی در این زمینه گفته اند.
نانسی پلوسی رئیس مجلس نمایندگان آمریکا و سناتور هری رید رهبر اکثریت سنا و سناتور چارلز شومر یکی از چهره های سرشناس مجلس سنا که همگی از حزب دموکرات هستند با صراحت از طرح اوباما انتقاد کرده اند. آنها می گویند این طرح موجب ناامیدی ما نسبت به رئیس جمهور جدید شده است .
لیبرال های ضد جنگ آمریکائی که به شعارهای اوباما دل بسته بودند نیز با طرح وی به ویژه آن بخش از این طرح که بر باقی ماندن ۵۰ هزار نفر از نظامیان آمریکائی در عراق تاکید دارد به شدت مخالفند و می گویند : « این طرح اوباما آخرین اقدام از مجموعه فعالیت هائی بود که چپ گرایان را ناامید کرد زیرا اوباما به چپ گرایان وعده پایان جنگ را داده بود » .
عجیب اینست که روزنامه های عراقی ضمن برجسته کردن اظهارات اوباما در صفحات اول خود از طرح وی استقبال نموده و اظهار امیدواری کرده اند رئیس جمهور جدید آمریکا به آنچه می گوید عمل کند. این روزنامه ها با نوری مالکی نخست وزیر کشورشان که معتقد است « عراقی ها از خروج زودهنگام نظامیان آمریکائی از کشورشان هیچ نگرانی ندارند و خود می توانند امنیت کشور را تامین نمایند » همنوا شده و درباره قسمت دوم طرح اوباما که براساس آن حدود ۵۰ هزار نظامی آمریکائی در عراق باقی خواهند ماند سکوت کرده اند!
اوباما درباره ۵۰ هزار نظامی آمریکائی که قرار است تا دو سال دیگر در عراق باقی بمانند گفته است : « این نظامیان سه ماموریت خواهند داشت که عبارتند از آموزش تجهیز و مشاوره با نیروهای ویژه عراقی اجرای ماموریت های هدفمند علیه تروریسم و محافظت از ماموریت های نظامی و غیرنظامی آمریکا در عراق » .
هر چند براساس طرح اوباما ارتش آمریکا تا زمستان ۱۳۸۹ (پایان سال میلادی ۲۰۱۱ ) مهلت خواهد داشت ماموریت های سه گانه خود که در طرح اوباما آمده است را به پایان برساند و پس از آن تاریخ دیگر هیچ سرباز آمریکائی در خاک عراق حضور نخواهد داشت ولی با توجه به تخلفی که اوباما از شعار انتخاباتی خود درباره عراق کرده کاملا مشخص است که وعده پایان دادن به حضور نظامیان آمریکائی در تاریخ یاد شده نیز یک وعده توخالی است و هیچ تضمینی برای اجرای آن وجود ندارد. به عبارت روشن تر طرح اوباما فقط یک صورت سازی است که با توسل به آن وی در نظر دارد به سیاست ادامه اشغال که سیاست بوش کوچک بود ادامه دهد ولی در عین حال چنین وانمود کند که آنچه او در نظر دارد انجام دهد با سیاست رئیس جمهور سابق آمریکا متفاوت است .
استقبال جمهوریخواهان آمریکا از طرح اوباما درباره عراق نشانه روشنی از این واقعیت است که این طرح ادامه سیاست بوش کوچک است . جمهوریخواهان طرح اوباما را حد متوسطی میان برنامه بوش و طرح اولیه خود اوباما دانسته اند و از اینکه سرانجام جانشین بوش کوچک به چنین طرحی رسیده ابراز رضایت کرده اند.
این واقعیت حکایت از وجود سیاست واحدی برای ادامه اشغال گری آمریکا در عراق و افغانستان در پستوهای مخصوصی دارد که برنامه های بلند مدت آمریکا به ویژه در زمینه سیاست خارجی این کشور در آنجا تدوین می شوند و هر دو حزب عمده این کشور باید از آن تبعیت نمایند. پیداست که شعارهای انتخاباتی اوباما فقط مصرف تبلیغاتی در دوران انتخابات داشته و همانند شعارهای بسیاری از نامزدهای ریاست جمهوری در کشورهای مختلف بعد از رسیدن به قدرت کاملا رنگ می بازند و فراموش می شوند.
علاوه بر این پایان دادن به اشغال عراق با سیاست های توسعه طلبانه آمریکا سازگاری ندارد. آمریکا به عراق نیامده است که آنجا را ترک کند بدون آنکه اهداف دراز مدت خود را تامین نماید . باقی ماندن ۵۰ هزار نظامی آمریکائی در عراق نشانه روشنی از همین سیاست آمریکاست سیاستی که به این شخص و آن شخص و این حزب و آن حزب مربوط نمی شود بلکه مربوط به خوی سلطه گری دولتی است که خود را قدرت برتر جهان میداند و میخواهد همچنان برتر بماند.
موضعگیری قاطع حضرت آیت الله خامنه ای رهبر معظم انقلاب اسلامی در دیدار جلال طالبانی رئیس جمهور عراق با ایشان که فرمودند : « اشغالگران درحال زمینه سازی مقدمات حضور طولانی و ماندگار در عراق هستند و مسئولان عراقی باید متوجه این خطر بزرگ باشند نظامیان اشغالگر باید هرچه زودتر از عراق خارج شوند » . با نگاهی عمیق و هوشمندانه به سیاست های آمریکا صورت گرفته و نکته اصلی نیز در همین موضعگیری آمده است . مسئولان عراقی باید از فرصت کنونی استفاده کنند و هرچه زودتر اشغالگران را وادار به خروج از عراق نمایند.
منبع : روزنامه رسالت