دوشنبه, ۱۰ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 29 April, 2024
مجله ویستا

استاد مطهری و حکومت دینی


استاد مطهری و حکومت دینی
حكومت دینی از منظر استاد مطهری /محمدحسن قدردان قرامل«ی‎/ مؤسسه فرهنگی دانش و اندیشه معاصر‎/ ۱۷۸صفحه.
گروه اندیشه - اندیشه امكان و ضرورت حكومت دینی، پس از استقرار نظام اسلامی در ایران، اهمیتی تئوریك نیز یافت. در دو دهه گذشته، آثار گوناگونی در این باره در قالب تك نگاری، تبیین دیدگاه های فقهی، كلامی، فلسفی و حقوقی نگارش یافته است. بازخوانی دیدگاه های اندیشمندانی مانند شهید مطهری كه انقلاب در همین حوزه های تئوریك، بسیار وامدار آنهاست، در این مسیر می تواند بسیار مددرسان باشد.
در این میان، بررسی آراء و اندیشه های استاد مطهری، به عنوان ایدئولوگ انقلاب اسلامی و شاگرد و امین مرجع دینی انقلاب، می تواند نمونه مناسبی برای آزمودن هواداران گونه ای از اندیشه سیاسی اسلام باشد. استاد مطهری اندیشه های خود در باب این موضوع را هم در قالب مكتوبات فراوان و هم در گفتارها سامان داده است. نویسنده كتاب حكومت دینی از منظر استاد مطهری این موضوع را در سه بخش بررسی كرده است؛ مشروعیت ح«ومت، تحلیل ولایت فقیه، تحلیل ح«ومت اسلامی.
بخش اول در دو فصل سامان یافته است: فرضیه های مطرح در مشروعیت ح«ومت و مشروعیت ح«ومت معصومان. استاد مطهری به چهار نوع مشروعیت می پردازد:۱- حق طبیعی و موروثی، ۲- حق الهی، ۳- حق اشراف و طبقه خاص، ۴- جمهور مردم.
بخش دوم- تحلیل ولایت فقیه - دارای چهار فصل است؛ مشروعیت ولایت فقیه، ادله ولایت فقیه، تحلیل ولایت فقیه، اختیارات ولایت فقیه. نویسنده در این بخش پس از تبیین تئوری های مختلف ح«ومت در عصر غیبت، به نظریه استاد مطهری می پردازد. به نظر نویسنده مشروعیت الهی ولایت فقیه به نحو انتصاب «لی در نظر شهید مطهری مسلم است؛ یعنی شارع با ارائه ملا« های «لی، ولی فقیه را مأمور تصدی امر قضا و ح«ومت «رده است و منشأ ح«ومت او هم از این لحاظ به شرع و شریعت باز می گردد.
بخش سوم در باب تحلیل ح«ومت اسلامی است. در این بخش نویسنده- با نظر به این مورد «ه استاد مطهری از ایدئولوگ های برجسته انقلاب بودند- از همان آغاز ارائه نظریه جمهوری اسلامی و پیدایش شبهاتی پیرامون آن به ارائه پاسخ هایی پرداختند «ه این فصل به این موضوعات می پردازد.
منبع : همشهری


همچنین مشاهده کنید