یکشنبه, ۹ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 28 April, 2024
مجله ویستا

مصحف فاطمه(س) چه ویژگی ها و اوصافی دارد؟


مصحف فاطمه(س) چه ویژگی ها و اوصافی دارد؟
یكی از اسرار و رازهای اهل بیت(ع) كتاب هایی است كه در میان آنان بوده و خود را موظف به نگهداری از آنها می دانستند. از مهمترین و عظیم ترین كتاب های اهل بیت(ع) مصحف حضرت فاطمه(س) است. باید توجه داشت كه مصحف فاطمه(س) از سنخ مصحف امام علی(ع)، مصحف عثمان و مصحف عبدالله بن مسعود و... نیست و حتی در برخی از روایات تاكید شده كه در مصحف فاطمه(س) چیزی از قرآن مجید وجود ندارد.
امام موسی كاظم(ع) می فرماید: عندی مصحف فاطمه(س)، لیس فیه شیی من القرآن (بصائرالدرجات، ص۱۷۴) بنابراین كتاب فاطمه زهرا(س) مصحف خوانده می شود اما مصحف به معنای قرآن نیست، بلكه كتابی است كه با انشای آن حضرت نگاشته شده است.
تدوین این كتاب گرانبها، در اواخر عمر شریف حضرت فاطمه(س) و در مدت كوتاهی به وقوع پیوست كه با برداشت از روایات فاصله میان رحلت پیامبر(ص) (۲۸صفر) تا شهادت فاطمه زهرا(س) (سوم جمادی الثانی) را می توان بیان كرد.
ابوعبیده از راویان امام صادق(ع) از آن حضرت درباره مصحف فاطمه(س) سؤال كرد. امام صادق(ع) پس از مدتی سكوت فرمود: «به درستی كه حضرت فاطمه(س) پس از رحلت رسول خدا(ص) به مدت هفتاد و پنج روز بیشتر باقی نماند و در این مدت به خاطر رحلت پدرش بسیار محزون و اندوهگین بود و جبرییل امین بر او نازل می شد و مصیبت پدرش را بر او تسلیت گفته و وی را آرامش خاطر می داد و او را از مقام پدرش و مكان او (در بهشت) باخبر می ساخت. همچنین آنچه كه بر فرزندان، نوادگان و ذریه او پس از وفات وی می گذرد، او را خبر می داد، و امام علی(ع) همه اینها را برای فاطمه(س) می نوشت. این همان مصحف فاطمه(س) است.
با استفاده از روایاتی از این دست می توان اینگونه استنباط نمود كه مصحف فاطمه(س) یك كتاب فقهی و یا رساله عملیه كه احكام حلال و حرام در آن وجود داشته باشد نیست. بلكه محتوای آن علم و دانش آینده و درباره رویدادها، حوادث و تغییر و تحولات سیاسی و اجتماعی است كه از آن تاریخ تا آخرالزمان به وقوع خواهد پیوست. به بیان دیگر این كتاب گرانسنگ تقویم اهل بیت عصمت و طهارت است. كه آن بزرگواران با استناد به آن، حوادثی را پیشگویی و یا ماجرایی را نفی و اثبات می نمودند.
امام صادق(ع) در این باره فرمود: «هیچ پیامبری، هیچ وصی و جانشین پیامبری و هیچ پادشاه و حاكمی نیست مگر اینكه نامش در این كتابی كه در نزد من است (مصحف فاطمه(س)) وجود دارد. (مكاتیب الرسول، ج۲، ص۸۷). همچنین در روایتی دیگر امام صادق(ع) می فرماید: زندیق ها در سال (۱۲۸هجری) آشكار خواهند شد و این را با نگاه كردن به مصحف فاطمه(س) به دست آوردم. (الكافی، ج۱، ص۲۴۰) اما اینكه مصحف فاطمه(س) در كجا است و در دست چه كسی نگهداری و محافظت می شود باید گفت: مصحف فاطمه(س) در آغاز تدوین و تالیف در خانه علی(ع) محافظت می شد و در اختیار آن حضرت بود و پس از شهادت آن حضرت در اختیار امام حسن مجتبی(ع) و پس از شهادت وی در اختیار امام حسین(ع) قرار گرفت و به همین ترتیب رسید به حضرت حجت بن الحسن(عج) و هم اكنون توسط آن حضرت نگهداری و محافظت می شود. بنابراین مصحف فاطمه(س) هیچ گاه در اختیار نااهلان و نامحرمان قرار نگرفته است. روایات و احادیث گوناگونی در این زمینه وجود دارد كه جامع ترین آن روایت ابوبصیر از امام محمد باقر(ع) درباره مصحف فاطمه(س) است كه علاقمندان به تتبع بیشتر در این زمینه می توانند به كتاب دلایل الامامه، محمدبن جریرطبری آملی، ص ۲۷ مراجعه نمایند. امید است خداوند متعال ما را در فهم و درك علوم و معارف بلند محمد و آل محمد(ص) و شناخت حقانیت راه آنان توفیق عنایت كند و صاحب امر اول و آخر، حضرت حجت بن الحسن(عج) را از ما خشنود و راضی گرداند.
منبع : روزنامه کیهان


همچنین مشاهده کنید