جمعه, ۱۴ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 3 May, 2024
مجله ویستا

ایران در سال ۸۵ مرکز رایزنی‌های سیاسی مقامات چهار قاره دنیا


ایران در سال ۸۵ مرکز رایزنی‌های سیاسی مقامات چهار قاره دنیا
ایران در سالی كه گذشت به مركز رایزنی‌های دیپلماتیك چهار قاره دنیا به ویژه آفریقا مبدل شد.
سال ۱۳۸۵ سالی پرتحرك برای عرصه سیاست خارجی ایران بود و اواخر سال بر این تحرك افزوده شد.
تهران در سالی كه گذشت شاهد سفر «كوفی عنان» دبیركل سابق سازمان ملل در آخرین سال دبیركلی‌اش، محمد البرادعی مدیركل آژانس بین‌المللی انرژی اتمی، «اكمل الدین احسان اوغلو» دبیركل سازمان كنفرانس اسلامی، «خاویر سولانا» مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا در اواسط خردادماه برای ارائه طرح جدید گروه ۱+۵، روسای جمهور عراق، افغانستان، سودان، ارمنستان، گامبیا، سوریه، سنگال، بلاروس، زیمبابوه، ونزوئلا، امیر قطر و نخست‌وزیر تركیه بود و سید محمدعلی حسینی سخنگوی وزارت خارجه نیز در آخرین جلسه هفتگی‌اش با خبرنگاران رسانه‌های داخلی و خارجی از سفر برخی از سران كشورهای حوزه خلیج فارس در آینده نزدیك به تهران خبر داد.
نهمین اجلاس وزرای خارجه كشورهای همسایه عراق در تهران با حضور همسایگان عراق به اضافه مصر، كنفرانس هولوكاست، هفتمین نشست مجمع عمومی انجمن مجالس آسیایی برای صلح با حضور ۳۹ كشور آسیایی عضو و ۲۰ كشور غیر عضو در آبان‌ماه، چهارمین همایش بین‌المللی آسیای مركزی و قفقاز، همایش بین‌المللی بررسی تهاجم اسرائیل به لبنان و اولین همایش آمریكای لاتین در تهران، اجلاس سه جانبه ایران، سودان و چاد به پیشنهاد ایران در اواسط اسفندماه، هفتمین نشست شورای وزیران امور خارجه اتحادیه همكاری‌های منطقه‌ای كشورهای حاشیه اقیانوس هند در تهران در اواسط اسفند از جمله اجلاس‌هایی بود كه در سال گذشته در تهران برپا شد.
ارسال نامه متكی به «كوفی عنان» دبیركل سازمان ملل و ابراز نگرانی از وضعیت حقوق بشر در آمریكا و برخی از كشورهای اروپایی و همچنین ارسال نامه‌ رئیس جمهور به بوش، مركل، شیراك، پاپ، پرودی و مردم آمریكا را می‌توان از دیگر تحولات سال ۸۵ در عرصه سیاست خارجی برشمرد.
در سالی كه گذشت شاهد اعتراف مقامات آمریكایی از جمله «كاندولیزا رایس» وزیر خارجه این كشور به سیاست اشتباه ۲۷ سال گذشته آمریكا در قبال ایران بودیم كه متكی در كنفرانس خبری مشترك با همتای عمانی‌اش در اواخر بهمن‌ماه این اظهارات را نشانگر آن دانست كه خانم‌ها در آمریكا شجاعت بیشتری در بیان واقعیات دارند.
بحث مذاكره ایران و آمریكا در ارتباط با عراق نیز یكی از مهم‌ترین سوژه‌هایی بود كه در سال ۸۵ از سوی خبرنگاران دنبال شد و بارها مقامات ایرانی تاكید كردند كه «ایران هیچ‌گاه درخواست مذاكره‌ای با آمریكا نداشته است.»
رایزنی‌های دیپلماتیك نه در سطح وزیر و رئیس جمهوری بلكه در سطح شورای عالی امنیت ملی نیز گسترده بود.
از جمله رخدادهای سالی كه گذشت می‌توان به سفر رئیس جمهوری كشورمان به كشورهای مختلف از جمله ونزوئلا، سنگال، تركمنستان، تاجیكستان، كوبا، اندونزی، مالزی، آمریكا، نیكاراگوئه، اكوادور، عربستان و ... اشاره كرد.
●● بخشی از رخدادهای این عرصه در سال ۱۳۸۵ را در ذیل می‌خوانید.
● فلسطین
جمهوری اسلامی ایران بعد از پیروزی انقلاب همواره در راستای حمایت از ملت مظلوم فلسطین حركت كرده و با گذشت حدود ۲۸ سال از انقلاب به این سیاست ادامه می‌دهد و اظهارات مقامات عالیرتبه ایران نیز نمودی از این سیاست است.
منوچهر متكی وزیر خارجه در كنفرانس خبری مشترك با «خالد مشعل» رئیس دفتر سیاسی جنبش حماس در تهران (۱۵ اسفند ۸۵) تاكید كرد كه جمهوری اسلامی بر اساس آموزه‌های امام راحل، تكلیف اسلامی و خواست ملت در كنار دیگر كشورهای اسلامی، عربی و آزاده جهان كه از آرمان و مبارزات ملت فلسطین حمایت می‌كنند، به حمایت‌های خود از این ملت ادامه می‌دهد.
▪ از جمله اقدامات ایران در سال گذشته در حمایت از قدس و آرمان ملت فلسطین می‌توان به برگزاری سومین كنفرانس بین‌المللی قدس و حمایت از حقوق ملت مظلوم فلسطین در اواخر فروردین ماه و با حضور ۶۰۰ میهمان خارجی شامل ۲۰ رئیس مجلس از كشورهای سوریه، لبنان، الجزایر، سودان، اندونزی، اوگاندا، مادگاسكار، مالزی، قطر، موریتانی، موریس،سیسیل، سری‌لانكا، گینه كوناكری و ۱۱ نائب رئیس از كشورهای لیبی، فلسطین، اردن، مغرب، بحرین، عمان، تونس، فیلیپین، گامبیا، توگو و سنگال به میزبانی مجلس شورای اسلامی و در تهران و برگزاری كنفرانس بین‌المللی «هولوكاست؛ چشم انداز جهانی» به مدت دو روز در آذرماه ۸۵ با حضور ۶۷ مهمان خارجی از ۳۰ كشور جهان اشاره كرد.
▪ متكی در مردادماه طی نامه‌ای خطاب به «اكمل الدین احسان اوغلو» دبیركل سازمان كنفرانس اسلامی خواستار برگزاری اجلاس فوق العاده این سازمان در بالاترین سطح برای توقف حملات اسرائیل به لبنان و فلسطین شد.
▪ وزیر خارجه كشورمان همچنین در آبان ۸۵ در گفت‌وگویی تلفنی با دبیران كل سازمان كنفرانس اسلامی و اتحادیه عرب خواستار برگزاری نشست فوق العاده سازمان كنفرانس اسلامی برای بررسی تحولات فلسطین شد.
▪ رایزنی متكی در گفت‌وگویی تلفنی با «ولید معلم» وزیر خارجه سوریه پیرامون كشتار بیت حانون.
▪ در پی اعتراف نخست‌وزیر رژیم صهیونیستی به داشتن سلاح هسته‌ای، وزیر خارجه كشورمان در اواخر آذرماه در گفت‌وگوی تلفنی با دبیران كل اتحادیه عرب و سازمان كنفرانس اسلامی تصریح كرد كه سكوت معنادار سازمان‌های بین‌المللی نسبت به اعتراف رژیم صهیونیستی به داشتن سلاح هسته‌ای باید شكسته شود.
▪ وزیر خارجه كشورمان همچنین در پی حفارهای رژیم صهیونیستی در مسجد الاقصی طی نامه‌ای به «اكمل الدین احسان اوغلو» دبیركل سازمان كنفرانس اسلامی در ۱۸ بهمن ۸۵ از این حفاری‌ها ابراز انزجار كرد و خواستار برگزاری نشست اضطراری كمیته اجرایی این سازمان در سطح وزرای خارجه شد.
از دیگر اقدامات صورت گرفته در این راستا:
- نامه متكی به كوفی عنان در اوایل تیرماه و درخواست برگزاری نشست فوق العاده شورای امنیت درباره اوضاع غزه.
- سفر متكی به جده برای شركت در اجلاس فوق العاده وزرای خارجه كشورهای عضو سازمان كنفرانس اسلامی در خصوص تحولات سرزمین‌های اشغالی در اواخر آبان ماه.
- تهران در سالی كه گذشت همچنین شاهد دو بار سفر خالد مشعل در اواخر فروردین و اواسط اسفند، دو بار سفر «محمود الزهار» وزیر خارجه فلسطین در خردادماه و اواخر آبان ماه، سفر «اسماعیل هنیه» نخست‌وزیر فلسطین در آذرماه ۸۵ و سفر «فاروق قدومی» رئیس دفتر سیاسی سازمان آزادیبخش فلسطین (ساف) در آبان ماه بود.
متكی همچنین با فاروق قدومی در شهریورماه و در حاشیه اجلاس غیرمتعهدها در كوبا دیدار كرد.
● افغانستان
▪ سفر سه روزه حامد كرزی رئیس جمهور افغانستان به تهران در اوایل خردادماه و صدور بیانیه مشترك روسای جمهوری اسلامی ایران و افغانستان در راستای تحكیم و گسترش مناسبات دو جانبه.
▪ دیدار متكی با همتای افغان‌اش در حاشیه سی و سومین اجلاس وزرای خارجه كشورهای عضو سازمان كنفرانس اسلامی در باكو در اواخر خردادماه.
▪ سفر منوچهر متكی به كابل برای برگزاری دومین كمیسیون مشترك اقتصادی ایران و افغانستان در اوایل دی ماه.
● پاكستان
جمهوری اسلامی پاكستان واقع در جنوب آسیا از غرب با ایران دارای مرز مشترك است.
بحث خط لوله گاز ایران به هند و پاكستان در حال حاضر از مهم‌ترین مباحث مورد گفت‌وگوی ایران و پاكستان است. این كشور همیشه از حق ایران در دستیابی به انرژی صلح‌آمیز هسته‌ای حمایت كرده و بارها مقامات این كشور بر این موضوع تاكید كرده‌اند.
در سالی كه گذشت دیدارهای زیادی بین مقامات دو كشور صورت گرفت از جمله:
- رایزنی و تبادل نظر متكی و خورشید محمود قصوری وزرای خارجه ایران و پاكستان در اردیبهشت ماه در حاشیه شانزدهمین اجلاس وزیران كشورهای عضو سازمان همكاری‌های اقتصادی اكو.
- سفر منوچهر متكی به پاكستان در اوایل خردادماه و افتتاح شانزدهمین اجلاس كمیسیون مشترك اقتصادی ایران و پاكستان و دیدار و تبادل نظر با مقامات عالیرتبه پاكستانی.
- دیدار متكی با همتای پاكستانی‌اش در حاشیه سی و سومین اجلاس وزرای خارجه كشورهای عضو سازمان كنفرانس اسلامی در باكو (آذربایجان) در اواخر خردادماه.
- برگزاری نخستین اجلاس سه جانبه وزیران امور خارجه جمهوری اسلامی ایران، افغانستان و پاكستان در ۳۱ خردادماه و در حاشیه سی و سومین اجلاس وزرای خارجه كشورهای عضو سازمان كنفرانس اسلامی در باكو و به ابتكار منوچهر متكی.
- دیدار محمود احمدی نژاد و «پرویز مشرف» روسای جمهوری ایران و پاكستان در حاشیه ششمین اجلاس سران سازمان همكاری‌های شانگهای در چین.
- دیدار روسای جمهوری دو كشور در اواخر شهریورماه و در حاشیه چهاردهمین نشست سران جنبش عدم تعهد در هاوانا (كوبا) و تاكید رئیس جمهوری پاكستان بر این كه «كشورش به هیچ وجه موافق ایجاد بحران جدید در منطقه و بر هم خوردن ثبات و آرامش ایران نیست.»
- گفت‌وگوی منوچهر متكی و همتای پاكستانی‌اش اوایل مهرماه در حاشیه نشست مجمع عمومی سازمان ملل متحد در نیویورك در خصوص مسائل دوجانبه، منطقه‌ای و بین‌المللی.
- سفر «خورشید محمود قصوری» وزیر خارجه پاكستان به تهران در اواخر آذرماه.
- سفر چند ساعته پرویز مشرف به تهران در ۱۶ بهمن ماه و تاكید رؤسای جمهور ایران و پاكستان بر خنثی سازی توطئه‌های دشمنان و جلوگیری از گسترش تفرقه‌های مذهبی و قومی در كشورهای اسلامی.
- سفر «خالد ختك» معاون وزیر خارجه پاكستان به تهران در اواسط اسفندماه.
● تركیه
▪ دیدار متكی با عبدالله گل همتای ترك‌اش در حاشیه سی و سومین اجلاس وزرای خارجه كشورهای عضو سازمان كنفرانس اسلامی در باكو در اواخر خردادماه.
▪ سفر یك روزه عبدالله گل وزیر خارجه تركیه به تهران در اوایل تیرماه و همچنین حضور گل در نهمین اجلاس وزرای خارجه كشورهای همسایه عراق در ۱۷ و ۱۸ تیر در تهران.
▪ سفر متكی به استانبول و ابلاغ پیام احمدی نژاد به «رجب طیب اردوغان» نخست‌وزیر تركیه در اواسط مردادماه در خصوص اوضاع لبنان.
▪ «رجب طیب اردوغان» نخست‌وزیر تركیه در اواسط آذر‌ماه به تهران سفر كرد.
▪ سفر متكی به تركیه در اوائل اسفند برای شركت در نوزدهمین كمیسیون مشترك اقتصادی ایران و تركیه در آنكارا.
● سوریه
▪ سفر «فاروق الشرع» معاون اول رئیس جمهور سوریه به دعوت همتای ایرانی‌اش به تهران در اوایل فروردین‌ماه.
▪ سفر متكی به سوریه در اواخر اردیبهشت‌ماه.
▪ دیدار متكی با همتای سوری‌اش در حاشیه سی و سومین اجلاس وزرای خارجه كشورهای عضو سازمان كنفرانس اسلامی در باكو در اواخر خردادماه.
▪ اواخر تیرماه متكی برای گفت‌وگو با مقامات سوری درباره اوضاع لبنان و تقدیم پیام احمدی نژاد به بشار اسد به دمشق رفت.
▪ متكی اوایل آبان به سوریه رفت.
▪ رایزنی و گفت‌وگوی تلفنی متكی با همتای سوری‌اش در رابطه با كشتار بیت حانون در اواسط آبان‌ماه.
▪ سفر ولید معلم وزیر خارجه سوریه به تهران در اوایل بهمن ماه.
▪ سفر دو روزه بشار اسد به تهران در اواخر بهمن‌ماه.
▪ سفر «ناجی عطری» نخست‌وزیر سوریه در اواخر اسفندماه به تهران.
● اردن
▪ سفر متكی به اردن به دعوت همتای اردنی‌ در اواخر اردیبهشت‌ماه.
● امارات
▪ سفر وزیر خارجه امارات متحده عربی به تهران در اواسط دی ماه.
● بحرین
-▪ دیدار متكی با همتای بحرینی‌اش در حاشیه سی و سومین اجلاس وزرای خارجه كشورهای عضو سازمان كنفرانس اسلامی در باكو در اواخر خردادماه.
▪ متكی در اواسط آذرماه به بحرین سفر و در كنفرانس گفت‌وگوهای منامه شركت كرد.
▪ سفر «شیخ خالد بن احمد بن محمد آل خلیفه» وزیر خارجه بحرین به تهران برای تسلیم پیام پادشاه بحرین به احمدی نژاد در اوایل اسفندماه.● عراق
▪ متكی در اوایل اردیبهشت‌ماه از برگزاری نشست آینده وزرای خارجه همسایه عراق در تهران خبر داد.
▪ سفر متكی به بغداد در اوایل خردادماه.
▪ سفر «عادل عبدالمهدی» معاون رئیس جمهور عراق به تهران در اواسط خردادماه.
▪ سفر «سیدعبدالعزیز حكیم» رئیس مجلس اعلای انقلاب اسلامی عراق به تهران در اواخر خرداد‌ماه و اعلام زمان برگزاری نهمین اجلاس وزرای خارجه كشورهای همسایه عراق به اضافه مصر در ۱۷ و ۱۸ تیرماه در تهران از سوی متكی در كنفرانس خبری مشترك با حكیم.
▪ «ابراهیم جعفری» نخست‌وزیر سابق عراق در اوایل تیرماه به تهران سفر كرد.
▪ برگزاری نهمین اجلاس وزرای خارجه كشورهای همسایه عراق به اضافه مصر و با حضور دبیركل سازمان كنفرانس اسلامی، دبیركل اتحادیه عرب و همچنین نماینده ویژه كوفی عنان در امور عراق در تهران در ۱۷ و ۱۸ تیرماه.
احمدی نژاد در این اجلاس با تاكید بر این كه ثبات، امنیت و پیشرفت عراق باعث تقویت امنیت در منطقه و جهان اسلام است، اظهار داشت: «ما همه باید در راستای ثبات و پایداری امنیت در عراق بكوشیم.»
▪ برگزاری اجلاس سه جانبه ایران، عراق و سوریه در تهران در ۱۸ تیرماه.
▪ «محمود المشهدانی» رئیس مجلس ملی عراق هم برای سفری پنج روزه و بنا به دعوت حداد عادل اواسط تیرماه به تهران آمد.
▪ سفر «برهم صالح» معاون نخست‌وزیر عراق در اواسط شهریور به تهران.
▪ سفر جلال طالبانی رئیس جمهور عراق به تهران در اوایل آذرماه.
▪ متكی در اوایل بهمن‌ماه و در كنفرانس خبری مشترك با همتای سوری خود از پیشنهاد ایران برای برگزاری اجلاس وزرای خارجه همسایه عراق در بغداد خبر داد.
▪ سفر «سیدعبدالعزیز حكیم» رئیس مجلس اعلای انقلاب اسلامی عراق به تهران در اواسط بهمن‌ماه و تاكید متكی بر سپردن مسئولیت امنیت عراق به دولت «نوری المالكی».
▪ سفر ابراهیم جعفری نخست‌وزیر سابق عراق به تهران در بهمن‌ماه و تاكید متكی بر حمایت از دولت مالكی.
▪ شركت «سید عباس عراقچی» معاون حقوقی و بین‌الملل وزیر امور خارجه در نشست امنیتی بغداد در اواسط اسفندماه.
▪ «طارق الهاشمی» معاون رئیس جمهور عراق نیمه آخر اسفند به تهران آمد.
● عربستان
▪ سعود الفیصل وزیر خارجه عربستان اواخر خردادماه به همراه پیامی از سوی پادشاه این كشور سفری یك روزه به تهران داشت.
▪ حضور سعود الفیصل در نهمین اجلاس وزرای خارجه كشورهای همسایه عراق در تهران در ۱۷ و ۱۸تیرماه.
▪ متكی به منظور بررسی راه‌های تقویت آتش بس بین رژیم صهیونیستی و لبنان با ملك عبدالله پادشاه عربستان در اواخر مردادماه دیدار كرد.
▪ سفر «بندر بن سلطان» دبیر شورای عالی امنیت ملی عربستان به تهران در اوایل بهمن‌ماه.
▪ اواسط اسفندماه احمدی نژاد سفری چند ساعته به عربستان داشت و با ملك عبدالله پادشاه عربستان دیدار كرد.
● عمان
▪ سفر متكی به عمان در اواسط خردادماه.
▪ دیدار متكی با قائم مقام وزیر خارجه عمان در حاشیه سی و سومین اجلاس وزرای خارجه كشورهای عضو سازمان كنفرانس اسلامی در باكو در اواخر خردادماه.
▪ سفر یك روزه متكی به عمان در اوایل آبان ماه.
▪ «یوسف بن علوی» وزیر خارجه عمان در اواخر بهمن‌ماه به تهران آمد.
● قطر
قطر واقع در شبه جزیره عربستان و سومین كشور دارنده ذخایر گاز پس از روسیه و ایران، عضو شورای همكاری خلیج فارس، اتحادیه عرب، جنبش عدم تعهد و سازمان كنفرانس اسلامی است.
▪ قطر اولین كشوری بود كه متكی در دومین روز از سال ۸۵ در راس هیئتی سیاسی و اقتصادی به آن جا سفر كرد.
▪ ۹ اردیبهشت پنجمین اجلاس كمیسیون مشترك اقتصادی ایران و قطر با حضور متكی و وزیر مشاور در امور خارجه قطر در تهران افتتاح شد.
▪ سفر متكی به قطر در ۱۱ مرداد ۸۵ در راه بازگشت از لبنان و سوریه و دیدار با همتای قطری‌اش.
▪ سفر وزیر خارجه قطر به تهران در یكم بهمن ۸۵.
▪ ۱۰ آذر ۸۵ سفر رئیس جمهور اسلامی ایران برای شركت در مراسم افتتاحیه پانزدهمین دوره بازی‌های آسیایی دوحه.
- دیدار رئیس جمهور با ولیعهد قطر در اواخر شهریور ماه در حاشیه نشست سران جنبش عدم تعهد در هاوانا.
▪ سفر «شیخ حمد بن جاسم آل ثانی» وزیر امور خارجه قطر در ۱۳ تیرماه ۸۵ به منظور دیدار با همتای ایرانی خود.
▪ ۱۱ اردیبهشت «شیخ حمد بن خلیفه آل ثانی» امیر قطر به منظور انجام سفری دو روزه وارد تهران شد.
▪ ۱۲ اردیبهشت ۸۵ تهران و دوحه با امضای هفت سند همكاری و یادداشت تفاهم بر توسعه همكاری‌های دوجانبه تاكید كردند.
● كویت
▪ سفر متكی به كویت در اواخر اردیبهشت‌ماه.
▪ «شیخ صباح السالم الصباح» وزیر خارجه كویت اواخر بهمن‌ماه به تهران آمد و ۳ سند همكاری‌های مشترك بین دو كشور به امضاء رسید.
● لبنان
▪ دیدار متكی با همتای لبنانی‌اش در حاشیه سی و سومین اجلاس وزرای خارجه كشورهای عضو سازمان كنفرانس اسلامی در باكو در اواخر خردادماه.
▪ دیدار متكی با سفرا و كاردارهای كشورهای عربی و اسلامی مقیم تهران پیرامون اقدامات وحشیانه رژیم صهیونیستی در سرزمین‌های اشغالی و لبنان در اواخر تیرماه و همزمان با جنگ ۳۳ روزه لبنان.
▪ نامه متكی به كوفی عنان در اواخر تیرماه و درخواست ایفای نقش بیشتر سازمان ملل برای پایان دادن به حملات وحشیانه رژیم صهیونیستی به لبنان.
- نامه متكی به دبیركل سازمان كنفرانس اسلامی در اوایل مردادماه و درخواست برگزاری اجلاس فوق العاده سازمان در بالاترین سطح برای توقف حملات رژیم صهیونیستی به لبنان و فلسطین.
▪ متكی به همراه وزرای خارجه مالزی، اندونزی، بنگلادش و پاكستان در مالزی و در اوایل مردادماه خواستار آتش بس فوری و بدون قید و شرط برای توقف جنگ لبنان شدند.
▪ محكومیت اقدام تروریستی صهیونیست‌ها در روستای قانا در لبنان توسط متكی در اوایل مردادماه.
▪ سفر متكی به لبنان در اوایل مردادماه و دیدار با «فیلیپ دوست بلازی» همتای فرانسوی‌اش در بیروت و بحث و تبادل نظر پیرامون اوضاع لبنان و انتقاد از ناتوانی شورای امنیت برای توقف جنگ.
▪ سفر «سلیم الحص» نخست‌وزیر اسبق لبنان به تهران در اوائل اسفندماه.
● یمن
▪ سفر متكی به یمن در مردادماه به منظور ابلاغ پیام احمدی نژاد به «علی عبدالله صالح» رئیس جمهور یمن.
▪ سفر وزیر خارجه یمن در اسفندماه به تهران كه حامل پیام رئیس جمهوری یمن برای مقام معظم رهبری و رئیس جمهور كشورمان بود.
● مالزی
▪ ماهاتیر محمد نخست‌وزیر سابق مالزی اوایل فروردین به تهران آمد.
▪ شركت متكی در اجلاس وزرای خارجه كشورهای عضو جنبش غیرمتعهدها در اوایل خرداد‌ماه در مالزی.
▪ سفر متكی به مالزی به منظور گفت‌وگو در خصوص اوضاع لبنان و دیدار با همتایان مالزیایی، پاكستانی، بنگلادشی و اندونزیایی در مردادماه.
▪ برگزاری اجلاس فوق العاده سران كشورهای عضو سازمان كنفرانس اسلامی برای بررسی اوضاع لبنان و فلسطین در پوتراجایای مالزی و حضور احمدی نژاد در این اجلاس در اواسط مردادماه.
▪ سفر «حامد البار» وزیر خارجه مالزی به تهران به منظور شركت در ششمین اجلاس كمیسیون مشترك ایران و مالزی در اوایل آذرماه.
● ویتنام
▪ برگزاری سومین اجلاس كمیته مشترك سیاسی ایران و ویتنام در اواخر آذرماه در تهران.
● هند
▪ سفر متكی به هند در اواخر آبان ماه.
▪ سفر «پراناب موكرجی» وزیر خارجه هند به تهران در اواسط بهمن‌ماه.
● اندونزی
▪ احمدی نژاد برای شركت در اجلاس سران دی - ۸ عازم اندونزی شد. این اجلاس نوزدهم تا بیست و سوم اردیبهشت با حضور سران هشت كشور مسلمان عضو این گروه در جزیره بالی اندونزی برگزار شد.
● فیلیپین
▪ دیدار متكی با همتای فیلیپینی‌اش در حاشیه سی و سومین اجلاس وزرای خارجه كشورهای عضو سازمان كنفرانس اسلامی در باكو در اواخر خردادماه.
● چین
▪ سفر احمدی نژاد به چین برای شركت در ششمین اجلاس سران سازمان همكاری‌های شانگهای در خردادماه.
▪ دیدار محمود احمدی نژاد با «هوجین تائو» رئیس جمهور چین در حاشیه اجلاس شانگهای.
▪ دیدار وزرای خارجه ایران و چین در حاشیه نشست شانگهای در اواخر خردادماه.
● روسیه
▪ دیدار احمدی نژاد با پوتین همتای روس‌اش در حاشیه ششمین اجلاس سران سازمان همكاری‌ شانگهای.
▪ برگزاری ششمین كمیسیون مشترك همكاری‌های اقتصادی ایران و روسیه و امضای سند ۱۷ ماده‌ای همكاری اقتصادی ایران و روسیه با سفر «كرینكو» رئیس آژانس فدرال اتمی روسیه در تهران در آذرماه.
● قزاقستان
▪ سفر «توكایف» وزیر خارجه قزاقستان به تهران در اواسط خردادماه.
▪ سفر دو روزه متكی به قزاقستان در اواخر آذرماه و برگزاری هشتمین نشست كمیسیون مشترك همكاری‌های اقتصادی دو كشور در آستانه.
▪ دیدار احمدی نژاد با «نور سلطان نظربایف» رئیس جمهور قزاقستان در حاشیه ششمین اجلاس سران سازمان همكاری‌های شانگهای.
● گرجستان
▪ سفر دو روزه وزیر خارجه گرجستان به تهران در اواخر مهرماه.
● آذربایجان
▪ حضور منوچهر متكی در باكو برای شركت در اجلاس وزرای خارجه كشورهای عضو سازمان همكاری‌های اقتصادی اكو در اواسط اردیبهشت‌ ماه.
- برگزاری نهمین نشست سران ۱۰ كشور عضو سازمان همكاری اقتصادی (اكو) در باكو پایتخت آذربایجان و حضور احمدی نژاد در این اجلاس در اواسط اردیبهشت‌ماه.
- دیدار احمدی نژاد با شوكت عزیز نخست‌وزیر پاكستان، «دانیال احمد اف» نخست‌وزیر قزاقستان، «حامد كرزی» رئیس جمهور افغانستان و «رجب طیب اردوغان» نخست‌وزیر تركیه در حاشیه برگزاری نهمین اجلاس سران كشورهای سازمان همكاری اقتصادی اكو در باكو.
- شركت متكی در سی و سومین اجلاس وزرای خارجه كشورهای عضو سازمان كنفرانس اسلامی در اواخر خردادماه در باكو و دیدار با وزرای خارجه لبنان، تركیه، سوریه،‌ گینه، بحرین، افغانستان، پاكستان، فیلیپین، آذربایجان، قائم مقام وزیر خارجه عمان و دبیركل سازمان كنفرانس اسلامی.
● ارمنستان
▪ سفر «وارطان اوسكانیان» وزیر خارجه ارمنستان به تهران در اواخر آذرماه.
▪ سفر «روبرت كوچاریان» رئیس جمهوری ارمنستان به تهران در اواسط تیرماه و امضای ۸ سند همكاری و موافقتنامه در زمینه‌های مختلف با حضور روسای جمهور دو كشور.
● بلاروس
▪ متكی اواسط شهریور سفری دو روزه به بلاروس داشت.
▪ دیدار متكی با همتای بلاروسی‌اش در اواخر شهریور و در حاشیه اجلاس وزرای خارجه جنبش عدم تعهد در هاوانا.
▪ «سرگی مارتینوف» وزیر خارجه بلاروس به تهران در اواخر مهرماه و اوایل بهمن‌ماه دو سفر به تهران داشت.
▪ سفر «الكساندر لوكاشنكو» رئیس جمهور بلاروس به تهران در اواسط آبان ۸۵ و امضای ۸ سند همكاری و موافقتنامه در زمینه‌های مختلف با حضور روسای جمهور دو كشور.
روسای جمهور ایران و بلاروس در بیانیه‌ای مشترك بر حل موضوع هسته‌ای ایران در چارچوب آژانس و براساس مقررات بین‌المللی و بدون دخالت‌های سیاسی و تنها از طریق مذاكره و بدون هرگونه پیش شرطی تاكید كردند.
ز سفر «لئونید مالتسف» وزیر دفاع بلاروس به تهران در اوایل بهمن‌ماه و امضای یادداشت تفاهم همكاری بین وزرای دفاع دو كشور.
● تركمنستان
▪ سفر احمدی‌نژاد به تركمنستان در اوایل مرداد‌ماه و برگزاری كمیسیون مشترك همكاری‌های دو كشور و امضای اسناد همكاری و افتتاح پایانه مرزی باجگیران - هودان توسط روسای جمهور دو كشور.
▪ سفر متكی به تركمنستان در اواخر اسفندماه و ارائه پیشنهاد تشكیل كمیته مشترك كنسولی مرزی دو كشور تا خردادماه سال آینده از سوی متكی.● تاجیكستان
▪ دیدار احمدی نژاد با «امامعلی رحمانف» رئیس جمهور تاجیكستان در حاشیه ششمین اجلاس سران سازمان همكاری‌ شانگهای.
▪ سفر احمدی نژاد به تاجیكستان در اوایل مردادماه و شركت در اجلاس سه جانبه سران كشورهای فارسی زبان، (ایران، تاجیكستان و افغانستان) و افتتاح تونل انزاب.
● كوبا
▪ دیدار متكی با «فیلیپ پرز روكه» همتای كوبایی‌اش در اواخر شهریورماه در كوبا و در حاشیه اجلاس غیرمتعهدها.
▪ شركت رئیس جمهور كشورمان در اجلاس سران جنبش عدم تعهد در هاوانا و همچنین شركت در اجلاس گروه ۱۵ و تحویل گرفتن ریاست گروه ۱۵ در اواخر شهریورماه.
▪ امضای پنج سند همكاری بین «رائول كاسترو» سرپرست دولت كوبا و احمدی نژاد در اواخر شهریورماه و در جریان سفر احمدی نژاد به هاوانا.
● ونزوئلا
▪ سفر رئیس مجلس ونزوئلا به تهران در فروردین ماه.
▪ دیدار متكی با «نیكلاس مادورو مورس» همتای ونزوئلایی‌اش در اواخر شهریورماه در ونزوئلا.
▪ سفر هوگو چاوز رئیس جمهوری ونزوئلا در راس هیئتی بلندپایه به تهران در اوایل مردادماه و امضای ۱۳یادداشت تفاهم بین مقامات دو كشور با حضور محمود احمدی نژاد و هوگو چاوز.
▪ احمدی نژاد در شهریورماه و به دعوت هوگو چاوز وارد كاراكاس شد.
▪ احمدی نژاد اواخر دی‌ماه نیز سفری به ونزوئلا داشت و در پایان این سفر یك بیانیه مشترك و ۱۰ سند همكاری و یادداشت تفاهم در زمینه‌های مختلف بین جمهوری اسلامی ایران و جمهوری ونزوئلا به امضا رسید.
- سفر «نیكلاس مادورو مورس» وزیر خارجه ونزوئلا به تهران در اواسط اسفندماه و برگزاری چهارمین كمیسیون مشترك اقتصادی دو كشور در تهران.
● نیكاراگوئه
▪ سفر احمدی نژاد در اواخر دی‌ماه به نیكاراگوئه و دیدار با «دانیل اورتگا» رئیس جمهور این كشور.
● اكوادور
‌▪ اواخر دی‌ماه احمدی نژاد برای شركت در مراسم تحلیف «رافائل كوره آ» همتای اكوادوری‌اش به این كشور سفر كرد.
● سنگال
▪ سفر «عبدالله واده» رئیس جمهور سنگال به تهران در اوایل تیرماه و امضای دو تفاهمنامه همكاری در خصوص نفت و اكتشافات نفتی و همچنین یك موافقتنامه در رابطه با برق بین دو كشور ایران و سنگال.
▪ نخست‌وزیر سنگال در راس هیئتی سیاسی و اقتصادی برای دیداری دو روزه اواسط مرداد به تهران سفر كرد.
▪ سفر یك روزه احمدی نژاد به سنگال در شهریورماه.
● سودان
▪ سفر سه روزه «عمر البشیر رئیس جمهور سودان به تهران» در اویل اردیبهشت ۸۵ و تاكید روسای جمهور ایران و سودان بر این كه دولت‌ها و ملت‌های دو كشور پشتیبان هم و دركنار یكدیگر هستند
برگزاری هفتمین نشست كمیته مشترك سیاسی ایران و سودان به ریاست «محمدرضا باقری» معاون عربی، آفریقایی وزارت امور خارجه و «مطرف صدیق» قائم مقام وزارت خارجه سودان از ۲۴ تا ۲۶ آذرماه ۸۵ در تهران و تاكید دو طرف بر گسترش همكاری‌های فیمابین در زمینه‌های سیاسی، اقتصادی و فرهنگی.
▪ احمدی نژاد در اوایل اسفندماه به دعوت رسمی «عمر البشیر» عازم خارطوم شد.
▪ ۱۷ اسفند ۸۵ برگزاری اجلاس سه جانبه سودان چاد و ایران با حضور وزرای خارجه ایران و چاد و مشاور سیاسی رئیس جمهور سودان كشور در تهران و به پیشنهاد ایران.
● گامبیا
گامبیا واقع در غرب آفریقا از شمال، شرق و جنوب به كشور سنگال و از غرب به اقیانوس اطلس محدود است و در حال حاضر «یحیی جامه» ریاست جمهوری این كشور را برعهده دارد.
از جمله تحولات روابط دو كشور در سالی كه گذشت:
▪ شركت محمود احمدی نژاد رئیس جمهوری در هفتمین اجلاس سران اتحادیه آفریقا در بانجول پایتخت گامبیا با حضور سران ۵۳ كشور آفریقایی در تیرماه ۸۵.
▪ احمدی نژاد در سفر سه روزه‌اش و در حاشیه اجلاس سران اتحادیه آفریقا با كوفی عنان دبیر كل سازمان ملل، «لوران باگ بو» رئیس جمهور ساحل عاج، «ادریس دبی» رئیس جمهور چاد، «اسماعیل عمرگوله» رئیس جمهور جیبوتی،‌ «كیت وته» رییس جمهور تانزانیا، «معمر قذافی» رئیس جمهور لیبی، «احمد عبد‌الله محمد سامبی» رئیس جمهور جدید كومور و همچنین رؤسای جمهور گینه، الجزایر، توگو، مالی، نیجریه و ونزوئلا و وزیر امور خارجه مصر نیز دیدار و گفت‌وگو كرد.
▪ امضای سه یادداشت تفاهم بین ایران و گامبیا در جریان سفر احمدی نژاد به بانجول در زمینه همكاری‌های دوجانبه فنی،تجاری و انرژی و كمك برای توسعه دو كشور.
▪ سفر دو روزه «لامین كابا باجو» وزیر امور خارجه گامبیا به تهران و دیدار با همتای ایرانی‌اش در اواسط شهریورماه ۸۵.
▪ وزیر امور خارجه گامبیا در كنفرانس خبری مشترك با متكی ضمن ابراز تمایل كشورش برای استفاده از تجارب ایران در بخش كشاورزی و توریسم خاطرنشان كرد: «ما به دنبال استفاده از پتانسیل‌های ایران برای توسعه كشورمان هستیم.»
▪ سفر دو روزه «الحاجی یحیی جامه» رئیس جمهور گامبیا به تهران در ۱۱ آذرماه ۸۵.
▪ در جریان سفر رئیس جمهور گامبیا به تهران بیانیه مشترك سیاسی به امضای منوچهر متكی و «موسی بالا گاربا جاهومپا» وزرای خارجه دو كشور رسید كه در آن با انتقاد از برخورد یكجانبه و گزینشی در خصوص مسائل حقوق بشری، استفاده ابزاری برخی كشورهای غربی را محكوم كردند.
▪ احمدی نژاد در مسیر سفر دوره‌ای به آمریكای جنوبی، ۲۳ دی وارد فرودگاه «بانجول» پایتخت گامبیا شد و مورد استقبال رئیس جمهور این كشور قرار گرفت.
● زیمبابوه
▪ سفر «رابرت موگابه» رئیس جمهور زیمبابوه در اواخر آبان ماه به تهران و امضای ۵ سند همكاری و یك بیانیه مشترك بین ایران و زیمبابوه
▪ سفر وزرای خارجه مغرب، آفریقای جنوبی، اوگاندا، كومور و ... به تهران
تهران در سالی كه گذشت شاهد حضور وزرای خارجه تعدادی از كشورهای آفریقایی بود كه از آن جمله می‌توان به سفر «فاتوماتا كابا سیدبیه» وزیر خارجه گینه در ۱۴ فروردین،«محمدبن عیسی» وزیر خارجه مغرب در اواخر خردادماه به منظور ابلاغ پیام رئیس جمهوری كشورش به احمدی نژاد، وزیر خارجه آفریقای جنوبی در اواخر تیرماه، «مختار اوان» وزیر خارجه مالی در اواخر مردادماه، «لامین كابا باجو» وزیر خارجه گامبیا در اواسط شهریورماه، وزیر خارجه زیمبابوه در اواخر آبان‌ماه، «رافائل توجو» وزیر خارجه كنیا برای شركت در چهارمین اجلاس كمیسیون مشترك ایران و كنیا در اوائل اسفندماه، «سام كوتسا» وزیر خارجه اوگاندا در اوائل اسفندماه، «احمد الّامی» وزیر خارجه چاد در اواسط اسفندماه، «احمد بن سعید جعفر» وزیر خارجه كومور برای ابلاغ پیام رئیس جمهور كشورش برای رئیس جمهوری و مقام معظم رهبری در اواسط اسفندماه اشاره كرد.
▪ سفرهای متكی به برخی كشورهای آفریقایی
علاوه بر آن وزیر خارجه كشورمان نیز به برخی از كشورهای آفریقایی از جمله اوگاندا، زیمبابوه، كنگوی برازاویل، مصر، الجزایر، آفریقای جنوبی برای شركت در نهمین كمیسیون همكاری‌های مشترك ایران و آفریقای جنوبی (اواخر مردادماه)، اتیوپی برای شركت در هشتمین اجلاس سران اتحادیه آفریقا و دیدار با برخی مقامات عالیرتبه در حاشیه این اجلاس، مغرب و ... سفر كرد.
متكی همچنین با همتای ماداگاسكاری خود در حاشیه نشست اتحادیه آفریقا در گامبیا، وزیر خارجه زیمبابوه در مقر سازمان ملل در اواخر شهریورماه، وزیر خارجه گینه در حاشیه سی و سومین اجلاس وزرای خارجه كشورهای عضو سازمان كنفرانس اسلامی در باكو دیدار كرد.
● اروپا
▪ سخنرانی متكی در اوایل فروردین در كنفرانس بین‌المللی خلع سلاح در ژنو.
▪ سفر «روپرشت پولنز» رئیس كمیسیون سیاست خارجی پارلمان آلمان در اواسط اردیبهشت‌ به تهران و تاكید بر این كه دنیا نسبت به حق ایران برای استفاده صلح‌آمیز از انرژی هسته‌ای تردید ندارد.
▪ سفر شش نماینده مجلس عوام انگلیس به تهران در اواخر خردادماه.
▪ سفر متكی به ایتالیا در اواخر خرداد به منظور دیدار با همتای ایتالیایی‌اش.
▪ سفر «جورج پاپاندرئو» نخست‌وزیر اسبق یونان و دبیركل سوسیالیسم بین‌الملل به تهران در اوائل تیرماه.
▪ سفر دو روزه متكی به آتن (یونان) در راس هیئتی سیاسی و اقتصادی در اواخر تیرماه.
▪ رایزنی متكی با «فیلیپ دوست بلازی» همتای فرانسوی‌اش در بیروت پیرامون اوضاع لبنان و انتقاد از ناتوانی شورای امنیت برای توقف جنگ در اوایل مردادماه.
▪ سفر «یوشكا فیشر» وزیر خارجه سابق آلمان به تهران در اوایل مردادماه.
▪ اوایل آبان هیئتی از پارلمان آلمان به تهران آمد.
▪ حضور متكی در اجلاس اعضای سازمان خلع سلاح‌های شیمیایی opcw در لاهه (هلند) در اواسط آذرماه.
▪ گروه دوستی پارلمانی آلمان و ایران در اواخر آذرماه به تهران آمد.
- «كوهن» رئیس فراكسیون حزب سبزها در پارلمان آلمان اویل بهمن‌ماه در راس هیئتی سه نفره وارد تهران شد.
▪ س سفر متكی به اسپانیا در اسفندماه به منظور شركت در كنفرانس وزرای كشورهای با درآمد متوسط فر «رولان دوما» وزیر خارجه اسبق فرانسه به تهران در اوائل اسفندماه.
▪ در مادرید.
▪ شركت متكی در چهارمین اجلاس شورای حقوق بشر سازمان ملل در ژنو در اسفندماه.
▪ متكی اواخر اسفندماه در اسلوونی با وزیر خارجه این كشور دیدار كرد.
▪ سفر متكی به اسلوواكی در اواخر اسفندماه.
▪ متكی اواخر اسفندماه بار دیگر به رم رفت.
● نامه‌های احمدی نژاد
▪ نامه احمدی نژاد به بوش. این نامه در اواسط اردیبهشت ماه توسط منوچهر متكی به سفیر سوئیس در تهران (حافظ منافع آمریكا) تحویل داده شد.
▪ نامه احمدی نژاد به «آنگلا مركل» صدراعظم آلمان كه در اواخر تیرماه توسط منوچهر متكی وزیر خارجه و در غیاب سفیر آلمان به كاردار آلمان در تهران تحویل داده شد.
▪ نامه رئیس جمهور به مردم آمریكا در آذر ۸۵.
▪ سفر متكی به واتیكان برای تسلیم نامه احمدی نژاد به پاپ بندیكت شانزدهم در اوایل دی‌ماه.
▪ نامه احمدی نژاد به ژاك شیراك رئیس جمهور فرانسه توسط مجتبی هاشمی ثمره مشاور رئیس جمهور
▪ نامه احمدی نژاد به «رومانو پرودی» نخست وزیر ایتالیا.
● هسته‌ای
▪ سفر محمد البرادعی مدیركل آژانس بین‌المللی انرژی اتمی به تهران در اواخر فروردین‌ماه.
▪ سفر خاویر سولانا به تهران و ارائه بسته پیشنهادی گروه ۱+۵
▪ بازدید هیئتی ۷ نفره از سفرای تروئیكای نم (جنبش عدم تعهد) در آژانس بین‌المللی انرژی اتمی شامل مالزی (رئیس قبلی) كوبا (رئیس فعلی) و مصر (رئیس بعدی)، گروه ۷۷ و ناظر دائمی اتحادیه عرب در ۱۴ بهمن از تاسیسات فرآوری اورانیوم اصفهان (UCF).
▪ متكی در تهران و در كنفرانس خبری مشترك با «ولید معلم» همتای سوری خود در اوایل بهمن از ارسال نامه به ۱۴ عضو دائم و غیردائم شورای امنیت سازمان ملل به منظور اعلام گله‌مندی و اعتراض جمهوری اسلامی خبر داد و گفت: طی این نامه مواضع روشن ایران نسبت به رای این كشورها در قطعنامه قبلی شورای امنیت علیه ایران را اعلام كردیم.
▪ دو بار سفر «ایگور ایوانف» دبیر شورای امنیت ملی روسیه به تهران در اوایل خرداد و بهمن‌ماه.
▪ رایزنی‌های مكرر لاریجانی و سفرهای متعدد آن به كشورهای مختلف .
● سازمان ملل
▪ سفر متكی به مقر سازمان ملل در نیویورك و شركت در كنفرانس بازنگری برنامه اقدام سازمان ملل در مورد سلاح‌های كوچك و سبك در اوایل تیرماه.
▪ شركت احمدی نژاد در شصت و یكمین اجلاس مجمع عمومی سازمان ملل در نیویورك در اواخر شهریورماه.
▪ دیدار متكی با وزرای خارجه انگلیس، ایتالیا، افغانستان، نروژ، چین، رومانی، زیمبابوه، دانمارك، اتریش، سوئیس و رئیس مجمع عمومی سازمان ملل در حاشیه شصت و یكمین اجلاس مجمع عمومی سازمان ملل در نیویورك در اواخر شهریور.
● حقوق بشر
▪ شركت متكی در نخستین جلسه شورای حقوق بشر سازمان ملل در ژنو در اوایل تیرماه.
▪ شركت و سخنرانی متكی در چهارمین اجلاس شورای حقوق بشر سازمان ملل در ژنو و دیدار با رئیس جمهور سوئیس، وزرای خارجه آلمان، هلند، نیكاراگوئه و دبیركل سازمان كنفرانس اسلامی در حاشیه این نشست.
▪ ارسال نامه متكی به «كوفی عنان» دبیركل سازمان ملل در اواخر خردادماه و ابراز نگرانی از وضعیت حقوق بشر در آمریكا و برخی از كشورهای اروپایی كه در پاسخ به این نامه كمیسر عالی حقوق بشر سازمان ملل به نمایندگی از دبیركل ماموریت یافت تا موضوع را رسیدگی كند.
منبع : خبرگزاری فارس