جمعه, ۱۴ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 3 May, 2024
مجله ویستا

مایکروفرها چگونه کار می کنند؟


مایکروفرها چگونه کار می کنند؟
در اجاق های مایکروفر، غذاها به کمک اشعه پخته می شود . بیشتر مایکروفرهای خانگی با طول ۲۴۵۰ مگاهرتز در حالت موج پیوسته کار می کنند. اشعه مایکروفر سبب گرم شدن غذای درون اجاق می شود.
● آیا ممکن است اشعه مایکروفر بیرون بیاید؟
در مدل های قدیمی درزگیر های کهنه یا درهای نامیزان سبب عبور این اشعه ها و تابش آنها به فضای بیرون می شد. معمولا غلط کار کردن، جمع شدن چربی و کثیفی یا باز و بسته کردن بیش از حد در آن، باعث خراب شدن درزگیرها و بسته نشدن درست آن می شود.
● چطور میزان اشعه مایکروفر را اندازه بگیریم؟
گرچه برای اندازه گیری میزان اشعه نیاز به ابزار خاصی است، اما معمولا سطح تابش این اشعه به فضای بیرون در حدود ۲/۰ میلی وات بر سانتی متر مربع است، که بسیار کمتر از حد تعیین شده توسط سازمان استاندارد جهانی است.
هر چقدر از مایکروفر دورتر بایستید، اشعه کمتری به شما برخورد می کند. در حدود یک متری تقریبا اثری از آن باقی نمی ماند. اشعه مایکروفر مثبت یا منفی به طور کلی، اگر در معرض مقدار زیادی اشعه مایکروفر قرار بگیرید باعث از دست دادن مقدار زیادی انرژی می شود.
نقاط حساس بدن مثل چشم ها و مغز نمی توانند از شر گرمای ایجاد شده توسط این اشعه ها خلاص شوند.
اما اگر مقدار اشعه کم باشد یعنی در همان اندازه خانگی، آسیبی به این نقاط نمی رسد. برخی آسیب های بیولوژیکی را نیز نمی توان به گرمای ایجاد شده توسط این اشعه ها ربط داد.
افرادی که طولانی مدت در معرض مقدار زیاد این اشعه بوده اند، مشکلاتی نظیر سردرد، خستگی چشم، خستگی عمومی و اختلالات خواب دارید.
این تاثیرات به دلیل تقابل میدان اشعه مایکروفر با سیستم مرکزی اعصاب بدن به وجود می آیند. برخی از این آسیب ها به خاطر گرمای شدید ایجاد شده توسط اشعه نیست. ممکن است این آسیب ها به دلیل قرار گرفتن طولانی مدت در معرض مقدار کم این اشعه هم باشد.
● تاثیر مایکروفر روی باطری قلب چیست؟
در گذشته تداخل اشعه مایکروفر با سیگنال هایی که دستگاه تنظیم کننده قلب می فرستند، تداخل پیدا می کرد و فرد دچار مشکلاتی می شد. چون این دستگاه الکترونیکی بود، با دیگر منابع الکتریکی تداخل پیدا می کرد و بد کار می کرد و در نتیجه باعث رسیدن اطلاعات غلط به ماهیچه های قلب می شد. به این ترتیب برای دستگاه های تنظیم کننده ضربان قلب جدید، پوشش خاصی طراحی کردند.
● چند نکته ایمنی
▪ اگر مایکروفر در خانه دارید:
۱) وقتی دستگاه خالی است آن را روشن نکنید.
۲) افرادی که قلبشان با دستگاه تنظیم ضربان کار می کند، نباید نزدیک مایکروفر شوند.
۳) پس از هربار استفاده کاملا درون دستگاه، در و درزگیرهای آن را تمیز کنید.
۴) اجازه ندهید بچه ها با آن کار کنند.
۵) وقتی دستگاه در حال کار کردن است صورت تان را نزدیک در آن نگیرید.
۶) هنگام باز و بسته کردن در مایکرویو مراقب باشید درزگیرها شل نشوند و دقت کنید در آن کاملا بسته شود.
۷) پیش از باز کردن یا انجام هرگونه تعمیری مطمئن شوید که دوشاخه آن را از پریز کشیده اید.
۸) از تخصص و مجرب بودن ردی که دستگاه را تعمیر یا راه اندازی می کند کاملا مطمئن شوید.
● تاثیرات مایکروفر روی غذا
بر سر تاثیر مایکروفر روی مواد غذایی همچنان بحث و مجادله وجود دارد و عده ای آن را بی تاثیر می دانند و برخی معتقدند طی این فرآیند مواد لازم مورد نیاز بدن در غذا از بین می رود. طبق گفته برخی متخصصان گرم کردن و پخته شدن تغییراتی را در غذا ایجاد می کند و این عمل چه با اجاق های مایکروفر صورت گیرد و چه با اجاق گازهای معمولی، تفاوتی نمی کند و فقط باید مراقب بود که غذا بیش از اندازه گرم نشود. این درحالی است که برخی دیگر معتقدند وقتی ما غذاهایی که با مایکروفر درست می شوند را می خوریم درست مثل اینست که غذای بی خاصیت یا در اصطلاح غذای مرده می خوریم. ممکن است طعم غذا خوب باشد اما هیچ ارزش غذایی ندارد. طرفداران مایکروفر آن را بی خطرترین نوع آشپزی می دانند، چون در آن خبری از سوختن و بریده شدن نیست و هرگز دمای آن بیش از اندازه زیاد نمی شود. غذا در این اجاق ها دقیقا با همان نیرویی گرم یا پخته می شود که در اشعه آفتاب وجود دارد.
برخی از مردم فکر می کنند که این اشعه رادیواکتیو است در حالی که این طور نیست و اشعه مایکروفر همان انرژی الکترومگنتیک است که با جریان الکتریسیته تبدیل به اشعه کوتاه می شود. در بسیاری از موارد، فقط بخشی از غذا به این طریق پخته می شود، زیرا اشعه مایکروفر فقط تا عمق ۵ سانتی متری سطح ماده نفوذ می کند. بقیه گرما از طریق انتقال و پخش شدن به سراسر غذا می رسد، برای همین حرکت کردن ظرف در مایکروفر اهمیت دارد و پس از گرم شدن و خاموش شدن مایکروفر باید چند دقیقه بگذاریم غذا بماند. سرعتی که مایکروفر در پخت غذا دارد نیز این نظریه را قوی تر می کند که در این مدل پخت ظاهر غذا تغییر نمی کند و به خصوص رنگ گوشت در آن قهوه ای نمی شود. یعنی گوشت قبل از اینکه قهوه ای شود می پزد. به این ترتیب پخت گوشت در مایکروفر باعث می شود گوشت تر و تازه و آبدار باشد و مواد مغزی خود را حفظ کند و البته مزه بهتری داشته باشد. در مورد سبزیجات هم پخت سریع آن در مقدار کمی آب باعث حفظ رنگ و خاصیت آن می شود و البته مزه بهتری هم دارد. به طور خلاصه می توان گفت: مایکروفر تنها برای گرم کردن باقی مانده غذا یا پخت دستور غذاهای تلویزیون نیست. در بسیاری از آشپزخانه های مدرن می توان آن را یافت، گرچه به طور کامل نمی توان آن را جایگزین اجاق گازهای قدیمی کرد. حال اگر به طور کلی بخواهیم بدانیم که آیا پختن غذا با مایکروفر، ایمن است یا نه باید بگوییم که تصمیم در این مورد به عهده شماست، اما استفاده متعادل از آن توصیه می شود.
منبع : روزنامه جوان