یکشنبه, ۲۳ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 12 May, 2024
مجله ویستا


انتخابات ایران رکورد قیمت نفت را شکست


انتخابات ایران رکورد قیمت نفت را شکست
سازمان كشورهای صادركننده نفت نیز با انتشار آماری رسمی اعلام كرد كه بهای سبد نفتی جدید اوپك در آخرین معاملات انجام شده با ۳۶ سنت افزایش به رقم ۵۲ دلار و ۷۰ سنت در هر بشكه رسیده است. با توجه به استفاده از نفت های سنگین در سبد اوپك می توان قیمت ۵۲ دلاری سبد جدید را معادل ۵۳ تا ۵۵ دلار سبد پیشین این سازمان ارزیابی كرد. هر بشكه نفت خام سبك ایران در بازارهای آسیا هم به رقم بی سابقه ۵۲ دلار و چهار سنت رسید. امور بین الملل شركت ملی نفت هم اعلام كرد نفت خام سنگین ایران روز جمعه به ۴۹ دلار و ۶۴ سنت معامله شد. قیمت نفت خام سبك ایران در همین روز در بازار شمال غربی اروپا، مدیترانه، آفریقای جنوبی به ترتیب به ۴۸ دلار و ۹۴ سنت، ۴۸ دلار و ۶۹ سنت و ۴۹ دلار و ۶۴ سنت در هر بشكه رسید. میانگین موزون هر بشكه نفت خام صادراتی ایران نیز در روز جمعه به ۴۹ دلار و ۹۳ سنت رسیده است كه با توجه به افزایش روز گذشته قیمت های نفت باز هم بالا رفته است. نگرانی ها درخصوص عرضه نفت و برخی تهدیدهای امنیتی در عراق، عربستان و نیجریه قیمت نفت را به بالاترین رقم تاریخ خود رسانده است. رشد اقتصاد جهانی، محدودیت ظرفیت عرضه و پالایش و بحران كارگری در برخی كشورهای نفتی از دیگر عوامل صعود روز به روز قیمت نفت است. مایكل اسمیت رئیس موسسه تحقیقاتی بریتیش پترولیوم اعلام كرد: «میزان تقاضای جهانی نفت امسال روزانه بیش از ۲ میلیون بشكه افزایش یافته است كه بیشترین میزان رشد مصرف از سوی چین بوده است. میزان تقاضای نفت چین در نیمه دوم سال جاری میلادی روزانه بیش از ۵۰۰ هزار بشكه افزایش خواهد یافت.» از آغاز سال جاری قیمت های نفت ۳۸ درصد افزایش داشته است.
• تأثیر انتخابات ایران بر افزایش قیمت نفت
در پی افزایش بی سابقه قیمت نفت خبرگزاری بلومبرگ نوشت: «قیمت نفت خام در نیویورك پس از انتخاب احمدی نژاد به ریاست جمهوری ایران افزایش بی سابقه ای یافته است.» شبكه خبری بلومبرگ اعلام كرد: «به دنبال انتخاب رئیس جمهور جدید ایران كه وعده داده برنامه هسته ای این كشور را پیگیری كند و با افزایش تنش ها با ایالات متحده، قیمت نفت خام افزایش یافت.» آنتونی نونان مدیر تجارت بین الملل در شركت میتسوبیشی (بزرگترین شركت تجاری ژاپن) به بلومبرگ گفته است: «احتمالاً آمریكا به اروپا و ژاپن فشار می آورد تا از سرمایه گذاری در صنعت نفت ایران خودداری كنند.» خبرگزاری آلمان هم گزارش داد: «انتخابات ریاست جمهوری ایران باعث افزایش بهای نفت در بازار جهانی شده است.» شبكه فاكس نیوز و خبرگزاری رویترز نیز گزارش دادند: «در پی برگزاری انتخابات ایران و انتخاب محمود احمدی نژاد، برای اولین بار به ركورد ۹۰/۶۱ دلار در هر بشكه رسید و نفت برنت نیز به ركورد بی سابقه ۲۱/۵۹ دلار رسید.» قرار است روسای بانك های مركزی كشورهای پیشرفته وضعیت اقتصاد جهانی را در نشست سوئیس بررسی كنند. رئیس بانك مركزی آرژانتین اعلام كرده است كه افزایش قیمت های نفت تا ۳-۲ سال آینده ادامه می یابد. سیاست های آتی رئیس جمهور منتخب ملت ایران می تواند به طور آنی باز هم بر بازار نفت تاثیر گذار باشد. چنانچه احمدی نژاد از جذب سرمایه گذاری در توسعه میادین نفتی و افزایش ظرفیت تولید حمایت كند بازار از عرضه دومین كشور تولید كننده نفت اوپك در سال های آتی اطمینانی نسبی خواهد داشت. اما اگر سیاست های رئیس جمهور منتخب مبتنی بر كاهش تولید یا شرایط سخت برای جذب سرمایه گذاری در صنعت نفت باشد باید باز هم شاهد تاثیر تحولات ایران بر بازار نفت باشیم.
• سود عربستان نگاه مات ایران
رئیس كویتی اوپك از روز جمعه رایزنی هایش را برای افزایش ۵۰۰ هزار بشكه ای كشور های عضو آغاز كرده است. ظاهراً قطر و عربستان هم با این پیشنهاد موافق بوده اند. یك مقام آگاه از سیاست های نفتی عربستان اظهار كرد كه ریاض از افزایش سقف ۵۰۰ هزار بشكه ای تولید نفت یا میزان ۸/۱ درصدی آن به منظور كمك به كاهش قیمت ها حمایت می كند. این مقام كه خواست نامش فاش نشود، اظهار كرده عربستان می خواهد تولیدش را به ظرفیت كاملش به میزان ۱۱ میلیون بشكه در روز از ۵/۹ میلیون بشكه در روز در حال حاضر، افزایش دهد تا تقاضاها برآورده شود. وی گفت: «عربستان هنوز باید خریداران مازاد تولیدش را پیدا كند. كشور های عربی حوزه خلیج فارس بر تسریع افزایش سهمیه اجماع دارند و با مقاومت ایران و ونزوئلا مواجهند.» نظر ایران هم احتمالاً در این افزایش تاثیری نخواهد داشت. چه ایران ظرفیت مازادی برای افزایش تولید ندارد بنابراین فعلاً باید به كناری نشسته و تنها نظاره گر سود سرشار كشور های دارای مازاد تولید نفت بماند. باشد كه رئیس جمهور منتخب توجه ویژه ای به افزایش ظرفیت تولید نفت نماید تا در قیمت های ۶۰ دلاری هم سود ایران مضاعف شود و هم تاثیر گذاری اش بر تعاملات جهانی سیاسی اقتصادی فزونی یابد.
• خلیل: تا صددلار هم ممكن است
وزرای دارایی اتحادیه اروپا و آسیا با استدلال اینكه بالا و بی ثبات بودن قیمت های نفت خام تهدیدی برای رشد اقتصاد جهانی است، از اوپك خواستند تولید خود را افزایش دهد. وزرای دارایی ۳۸ كشور آسیایی و اروپایی در نشست چین خواهان مهار قیمت ها از سوی اوپك شده اند. با رشد قیمت نفت «جاكوشین آلمونیا» كمیسر اتحادیه اروپا در امور مالی پیش بینی خود برای رشد اقتصادی این اتحادیه در سال ۲۰۰۵ را اصلاح كرده است. در این شرایط ولادیمیر پوتین رئیس جمهور روسیه اعلام كرد: «ما صادرات نفت خود را افزایش خواهیم داد و همكاری خود را با شركت های مهم در اقصی نقاط جهان توسعه خواهیم داد.» پوتین افزود: «ایالات متحده می تواند بدون سرمایه گذاری اضافی سالانه ۵۰ میلیون تن نفت خام از روسیه وارد كند.» در عین حال وزیر انرژی الجزایر پیش بینی كرد: «بهای نفت همچنان بالا خواهد ماند و در پایین ترین حالت به ۵۰ دلار در هر بشكه خواهد رسید.» از شكیب خلیل سئوال شد:
• آیا بهای نفت به ۱۰۰ دلار در هر بشكه خواهد رسید؟
- «هر اتفاقی ممكن است به وقوع بپیوندد.»
با افزایش قیمت جهانی نفت، قیمت بنزین نیز افزایش یافت و در بازار فرآورده خلیج فارس به تنی ۵۰۰ دلار و ۵۳ سنت رسید، بودجه پیش بینی شده برای واردات بنزین به اتمام رسیده و وزارت نفت طی لایحه ای از مجلس خواسته است تا حساب ذخیره ارزی را بار دیگر به روی واردات بنزین بگشاید تا مابقی سال كشور بدون بنزین نماند.
• سیاست های آتی و نهال نوپا
با سخنرانی ای كه رئیس جمهور منتخب در خصوص صنعت نفت ایراد كرده هم شركت های داخلی مرتبط و هم بازار نفت و شركت های جهانی در انتظار مواضع دولت آینده در حوزه نفت به سر می برند. این سیاست ها كه می بایست در چارچوب برنامه چهارم و سند چشم انداز ۲۰ ساله تدوین شود اولویت هایی دارد كه بی تردید افزایش ظرفیت تولید نفت و انتقال تكنولوژی و فناوری برای بالندگی شركت های داخلی از جمله آنها خواهد بود. ثمره دولت خاتمی شكل گیری پیمانكاران عمومی در حوزه نفت است كه رقبای جدی برای شركت های خارجی به شمار می روند. بجاست سیاست های دولت آتی به گونه ای تنظیم شود تا این نهال نوپا، تنومند شود. در حوزه نفت تنها باید با طمانینه حركت كرد. چه ایران دومین تولیدكننده نفت بزرگ ترین سازمان نفتی دنیا است.
منبع : روزنامه شرق