یکشنبه, ۹ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 28 April, 2024
مجله ویستا

محبوبیت متن خوان‌های الکترونیکی


محبوبیت متن خوان‌های الکترونیکی
دستگاه های متن خوان الکترونیکی در عصر حاضر جایگاه مهم و انکارناپذیری به دست آورده اند، اما به نظر نمی رسد بتوانند جای متون و کتاب های چاپی را بگیرند. در عین حال آنها باید با سایر رسانه های دیجیتالی مصرفی رقابت کنند.فروش متن خوان های الکترونیکی محبوبی چون سونی و kindle آمازون به سرعت در حال افزایش است. این روند، شرکت های کوچک تر را وادار می کند نمونه های متن خوان الکترونیکی خود را در معرض نمایش و قضاوت کاربران قرار دهند و ناشران را به انتشار یک نسخه دیجیتالی از کتاب شان متقاعد سازند.متن خوان های الکترونیکی دستگاه های قابل حمل کوچک و سبکی است که به راحتی در یک کیف دستی جا می شود و نیاز به جابه جا کردن کتاب های سنگین و روزنامه های دست و پا گیر را از طریق اتصال به اینترنت و دریافت متون به صورت آنلاین برطرف می کند.
کارشناسان بر این باورند که دستگاه های متن خوان الکترونیکی می تواند همان طور که دستگاه پخش موسیقی آی پاد اپل صنعت موسیقی را دگرگون کرد، بازار متون دیجیتالی را تحت تاثیر عمیق و گسترده قرار دهد.«جان مکینسون» مدیر عامل شرکت انتشاراتی تپنگوئن می گوید؛ «متن خوان های الکترونیکی به وسیله یی عادی در میان مردم تبدیل شده است که تقاضای زیادی برای خرید آن وجود دارد و دیگر، اهالی فن و نخبگان، تنها مصرف کنندگان متن خوان های الکترونیکی نیستند.»
انتشارات پنگوئن تمام عنوان های منتشرشده خود را در دو نسخه چاپی و دیجیتالی عرضه می کند. همچنین بسیاری از کتاب های قبلی خود را به کتاب های الکترونیکی تبدیل کرده است. شرکت تحقیقات فناوری iSuppli پیش بینی می کند فروش متن خوان های الکترونیکی از ۵/۳ میلیون دلار در سال ۲۰۰۷ به ۲۹۱ میلیون دلار در سال ۲۰۱۲ افزایش خواهد یافت.به گفته بازدیدکنندگان نمایشگاه کتاب فرانکفورت، متن خوان های الکترونیکی در حال حاضر عمدتاً توسط نخبگان، دانشمندان و عده معدودی از مردم مورد استفاده قرار می گیرد، اما این دستگاه ها ابزار ایده آلی برای کاهش حجم باری است که مردم ناچارند با خود حمل کنند.شرکت هلندی Polymer Vision در نمایشگاه کتاب فرانکفورت دستگاه متن خوان الکترونیکی به نام Readius را معرفی کرد که صفحه نمایش آن تاشو است.
«رونالد شیلد» رئیس یکی از شرکت های خدماتی پیشتاز صنعت کتاب آلمان به نام MVB بر این باور است که کتاب خوان های الکترونیکی جای کتاب های چاپی را نخواهد گرفت، اما مزیت های خاص خود و در نتیجه مشتریان ویژه اش را خواهد داشت.
«شیلد» می گوید؛ «بچه های من هنوز کتاب های عکس دار خود را به صورت چاپی می خوانند، اما فکر نمی کنم دوست داشته باشند ۶-۵ کیلو کتاب و بار را همراه خود هر روز تا مدرسه جابه جا کنند.»اما دیگر علاقه مندان به متن خوان های الکترونیکی طرفداران محیط زیست هستند. این دستگاه ها انرژی کمی مصرف می کنند و می توانند تاثیر بسزایی در کاهش مصرف کاغذ داشته باشند.«جفری ون اد» رئیس شرکت سونی در آلمان می گوید؛ «کتاب خوان های الکترونیکی اصولاً انرژی مصرف نمی کنند، مگر اینکه یک صفحه دیجیتالی را ورق بزنید.»
● جانشین های ارزان
عده یی قیمت متن خوان های الکترونیکی را (به خصوص در بحران اقتصادی کنونی جهان) عامل بازدارنده خرید این محصولات الکترونیکی می دانند. «فرانسیس دوبریه» مدیر اتحادیه کتاب فروشان اروپا می گوید؛ «بحران اقتصادی که سراسر جهان را در خود فرو برده است، روند فروش دستگاه های متن خوان الکترونیکی را کند می کند.»با این وجود گروهی از کارشناسان معتقدند تلفن همراه به دلیل فراوانی بیشتر در میان مردم به دستگاه محبوب تری برای خواندن متن های دیجیتالی تبدیل خواهد شد.«یورگن بوس» مدیر نمایشگاه کتاب فرانکفورت می گوید؛ «ناشران اهل آفریقای جنوبی «موبایل» را بزرگ ترین ابزار خواندن پس از کاغذ می دانند. هر کسی در آفریقای جنوبی یک موبایل دارد، بنابراین خوراک این دستگاه های همراه هم تامین خواهد شد.» وی در ادامه می افزاید؛ «یک متن خوان دیجیتالی ۳۰۰ تا ۴۰۰ دلار قیمت دارد، اما هنوز بازار برای پذیرش چنین قیمتی آمادگی ندارد.»در حال حاضر در ژاپن داستان های کوتاه مخصوص تلفن های همراه به صورت دنباله دار به موبایل علاقه مندان ژاپنی ارسال می شود. همچنین تلفن همراه آیفون اپل هم امکان مطالعه رمان را برای کاربران فراهم آورده است.بسیاری از مردم و کارشناسان فناوری حاضر در نمایشگاه کتاب فرانکفورت گفته اند که برای مطالعه محتوای الکترونیکی، حق انتخاب متنوعی مانند کامپیوتر، ساعت دیجیتالی و متن خوان های الکترونیکی را پیش رو دارند. «آلن آدلر» رئیس کمیته کپی رایت انجمن ناشران امریکا می گوید؛ «شما قادر هستید متون دیجیتالی خود را روی دستگاه دلخواهتان دانلود کنید.»
اما بسیاری از نویسندگان و خوانندگان حرفه یی بر این باورند که نوع کاربری و تعامل با دستگاه های متن خوان الکترونیکی و جدید بودن شان هیچ گاه حس و لذت مطالعه یک کتاب چاپی را منتقل نمی کند. «اورهان پاموک» نویسنده ترک برنده جایزه نوبل ادبیات در سال ۲۰۰۶ می گوید؛ «با نگاهی به استاندارد فناوری های امروزی، برای کتاب خوان الکترونیکی، جایگاه قابل اعتنایی متصور نیستم. اما شاید زمانی فرا برسد که دستگاه های دیجیتالی، رایحه خوش کتاب های کاغذی را پراکنده سازند و جای آنها را بگیرند.»
ترجمه؛ نسترن صائبی
www.Reuters.com
منبع : روزنامه اعتماد


همچنین مشاهده کنید