چهارشنبه, ۲ خرداد, ۱۴۰۳ / 22 May, 2024
مجله ویستا

نومحافظه کاران آمریکا از ایجاد ناامنی در عراق چه اهدافی دارند


نومحافظه کاران آمریکا از ایجاد ناامنی در عراق چه اهدافی دارند
جرج بوش رئیس جمهور آمریکا ضمن بی اهمیت خواندن افکار عمومی آمریکا اعلام کرد براساس توصیه های ژنرالها تصمیم می گیرد. این درحالیست که نتایج تدریجی شکست انزوای سیاسی و سردرگمی در عملکرد رهبران آمریکا به صورت علنی به نمایش درآمده است . در واشنگتن تیم دستیاران بوش مرتبا در معرض ریزش نیروهای کلیدی در طیف نومحافظه کاران قرار دارد و اعتراض به عملکرد بوش و دستیارانش حتی به جمهوریخواهان و همکاران نزدیک بوش هم سرایت کرده و هم حزبی های بوش هم از روند تحولات آمریکا بویژه در خاورمیانه گلایه دارند ولی بوش همچنان بر طبل جنگ در عراق می کوبد. خوبست در دو مرحله به بررسی نظر منتقدین بوش و سپس نقطه نظرات دستیارانش بپردازیم .
یکی از جدی ترین موارد از این مقوله اظهارات ژنرال « ریکاردو سانچز » فرمانده سابق نیروهای آمریکائی در عراق است که ضمن اعتراض به سیاستهای کشورش در عراق جنگ در عراق را کابوسی بی پایان برای آمریکا نامیده است .
ژنرال سانچز که زمانی به عنوان بالاترین مقام نظامی آمریکا در عراق فرمان می داد امروزه دولت بوش را در اداره جنگ عراق بی لیاقت بی دقت و تحت تاثیر افرادی فاسد ناتوان و ناآشنا به رموز مدیریت کلان خواند. « سانچز » اوضاع عراق را نمایش تاسف انگیزی از بی لیاقتی مدیریت استراتژیک در بین رهبران آمریکا می داند که قادر به شناخت و درک واقعیت های اقتصادی و سیاسی نیستند و قدرت را بازیچه قرار داده اند. ژنرال سانچز طیف وسیع رهبران سیاسی آمریکا را فاسد نادان و ناتوان خواند و یادآور شد که آنها قادر نیستند که دریابند چه رخ می دهد و چه کاری لازمست انجام دهند
تقریبا به طور همزمان چند ژنرال ارشد پنتاگون در یک افشاگری بیسابقه خاطرنشان ساختند که فجایع عراق فقط محدود به شرکت « بلک واتر » نیست و دستکم ۱۸۰ شرکت پیمانکاری چندملیتی در قلمرو امنیتی و نظامی در عراق فعالند که از آمریکا اروپا استرالیا و برخی کشورهای آسیای جنوب شرقی با عضویت ۴۸ هزار افسر امنیتی خبره سرگرم ایجاد رعب وحشت در بین مردم عراق هستند . و در عین حال هزاران نفر از نیروهای امنیتی ـ اطلاعاتی اسرائیل نیز تحت پوشش شرکتهای اقتصادی ـ خدماتی در سراسر عراق و بویژه در شمال این کشور در مناطق کردنشین سرگرم جاسوسی آموزش عملیات خرابکاری و فنون تروریستی هستند. در حال حاضر کنگره آمریکا سرگرم انجام تحقیقات گسترده ای پیرامون انحرافات شرکتهای امنیتی از دستورالعمل های صادره است که مشخصا نقش شرکتهای امنیتی آمریکائی و اروپائی در مسلح کردن گروههای تروریستی قاچاق سلاح و مهمات انجام عملیات تروریستی و دامن زدن عمدی به ناامنی و ایجاد فضای رعب و وحشت در بین مردم عراق را بررسی می کند.
نتایج بررسیها تا این مرحله به جمع بندیهای تعجب آوری رسیده و گفته می شود قرار نیست بخش عمده این اطلاعات هرگز از طبقه بندی محرمانه خارج شود و یا حتی اجازه انتشار محدود پیدا کند. بموجب آندسته از مواردی که قابل انتشار است ابعاد جنایات شرکتهای باصطلاح امنیتی از اینهم فراتر است و این درحالیست که پنتاگون و بویژه دستیاران نزدیک دونالد رامسفلد وزیر دفاع سابق آمریکا مانع از دستیابی کنگره به بخش قابل توجهی از این اطلاعات شده اند و حتی برخی موارد جدی را تعمدا از میان برده اند تا در بررسیهای احتمالی فرصتی برای کشف سرنخ حوادث عراق بوجود نیاید. ذهنیتی در کنگره در حال شکل گرفتن است که مشخصا جمهوریخواهان به آن دامن می زنند و ضمن پذیرش خطاهای مکرر و مستمر در عراق و حتی پیشدستی در اعلام محکومیت این جنایات اصرار دارد که افشای این جنایات باعث خدشه دارشدن امنیت ملی آمریکا و حتی به مخاطره افتادن جان نظامیان آمریکائی در عراق می شود. معنی صریح این عبارت آنست که با سرپوش گذاشتن بر این جنایات به نیروهای اعزامی به عراق فرصت داده می شود که برای کشتارهای بعدی برنامه ریزی کنند و در عین حال از عواقب جنایات خود نیز در امان باشند.
در چنین شرایطی دولتمردان عراقی برای اخراج شرکتهای عامل کشتار غیرنظامیان عراقی اصرار می ورزند و تصریح می کنند که تعداد واقعی قربانیان جنایات شرکتهای باصطلاح امنیتی در عراق بسیار فراتر از ارقام اعلام شده است . « علی الدباغ » سخنگوی دولت عراق اعلام کرده است که نتایج بررسی گروه تحقیق دولت مالکی درخصوص جنایات شرکت بلک واتر نشانگر آنست که تعداد قربانیان بسیار بیشتر از آن چیزی است که اشغالگران اعلام کرده اند و درتمامی این موارد « قتل عمد » و نه « دفاع از خود » مطرح است و عموما از نوع جنایتهای بی رحمانه محسوب می شود. مطابق این بررسیها تاکنون ثابت شده است که بسیاری از حوادث منجر به مرگ شهروندان عراقی که به اسم شورشیان عراقی صورت می گیرد در حقیقت توسط این شرکتهای باصطلاح امنیتی صورت می گیرد.
شدت و دامنه رسوائی اشغالگران در این ماجراها به حدی است که وزارت خارجه آمریکا با همکاری پنتاگون و سیا به انجام تحقیقات فوری در این زمینه پرداختند و نتایج آنرا در اختیار « اف بی آی » و برخی مقامات کنگره قرار دادند. اکنون منابع کنگره از این بررسیها بعنوان یک سند رسواکننده یاد می کنند که به نتایج مطلقا شرم آوری منجر شده است . منابع کنگره آمریکا در این زمینه یادآور شده اند که بلک واتر دستکم در ۲۰۰ حادثه تیراندازی منجر به قتل غیرنظامیان عراقی مشارکت داشته و ۸۰ درصد از موارد منجر به قتل از توافقات و تعهدات خود عدول کرده و کسانی را به قتل رسانده که در چارچوب « دفاع از خود » قابل پذیرش نیست . با اینهمه حتی در همین گزارش نیز تناقضات فراوانی وجود دارد ازجمله آنکه بلک واتر فقط در طول سال گذشته میلادی دستکم ۱۹۵ مورد شلیک های منجر به قتل شهروندان داشته و این در حالیست که ماموران اعزامی بلک واتر به خیابانها همواره در حال تردد هستند و برای ثبت نتایج عملیات نظامی خود توقف نمی کنند بلکه فقط بصورت گذری به ارزیابی نتایج کار خود می پردازند و در نتیجه آمارهای تنظیمی آنها هرگز بمنزله انعکاس واقعیت های عینی محسوب نمی شود.
با آنکه مقامات کنگره به عملکرد بوش و دستیارانش در عراق حساسیت نشان می دهند لکن بعید بنظر می رسد که این بررسیها و پیگیریها منجر به تصمیم روشنی در جهت پایان دادن به جنایات جنگی علیه مردم مظلوم عراق شود. بدین ترتیب سئوال اصلی اینست که در آمریکا واقعا چه کسی درباره حال و آینده و سرنوشت تحولات این کشور تصمیم می گیرد وقتی کنگره در این تصمیمات و شکل گیری تحولات نقش قطعی و تعیین کننده ندارد چه مرجعی در این خصوص حرف آخر را می زند جرج بوش در جمع فرماندهان ارشد نظامی آمریکا در پایگاه نظامی « فورت جکسون » در کارولنیای شمالی در پاسخ همین سئوال گفت : تصمیمات کلیدی آمریکا درباره جنگ عراق نه براساس نظرسنجی ها و دیدگاه مطبوعات و ملاحظات سیاسی و نه براساس فشار افکار عمومی و تظاهرات خیابانی بلکه براساس توصیه های فرماندهان نظامی اتخاذ می شود و این ژنرالها هستند که تصمیم می گیرند نه مردم کوچه و خیابان !
بوش یادآور شد : « آمریکا بزرگترین نیروی نظامی روی زمین را در اختیار دارد و بایستی این ظرفیت و برتری را حفظ کندو آنرا ارتقا دهد. آنچه در عراق رخ می دهد بر امنیت داخلی آمریکا اثر می گذارد و ما باید حالت مخاصمه را حفظ کنیم . دشمنان ما می خواستند عراق را پناهگاه تروریسم کنند ولی ما با مبارزه علیه تروریست ها در عراق آنها را شکست می دهیم » . این اظهارات بوش در واقع نعل وارونه ای است که رئیس جمهور آمریکا می زند و سعی دارد بر واقعیت های عینی سرپوش بگذارد. با افشای ماهیت « بلک واتر » و سایر شرکتهای با ماموریت مشابه در واقع فاش گردیده است که آمریکا سرگرم تبدیل عراق بر « اردوگاه تروریسم جهانی » بوده و نه تنها از عملیات تروریستی شرکتهای باصطلاح امنیتی بهره برده بلکه حتی با تجهیز تروریست ها قاچاق اسلحه و مهمات و همچنین سازماندهی و آموزش گروه های تروریستی در عراق شهروندان بی بضاعت و محروم عراقی را علیه هموطنان خودشان به جنگ و کشتار و جنایت وادار ساخته و باعث ایجاد و گسترش ناامنی در عراق شده است .
با افشای ماهیت شرکتهای باصطلاح امنیتی آمریکا در عراق دیگر فرصتی برای بوش باقی نمانده تا ماهیت عملکرد پنتاگون در عراق را وارونه جلوه دهد و بر جنایات اشغالگران عراق سرپوش بگذارد. برخی شواهد و قرائن موجود نشانگر آنست که بوش و دستیارانش با ناامن جلوه دادن عراق اهداف معینی را دنبال می کنند و در واقع ناامنی در عراق و طرحهای موجود برای دامن زدن به این فضای پرتنش یک « طرح چندمنظوره » محسوب می شود که از یک طرف ضرورت تداوم حضور نظامی آمریکا در عراق را توجیه می کند و از طرف دیگر به محافل کنگره بفهماند که برای افزایش ضریب امنیتی نظامیان آمریکائی مستقر در عراق بایستی بودجه های بیشتری را اختصاص دهند و به خواسته های پنتاگون و ارتش در این زمینه پاسخ مثبت دهند.
بدین ترتیب شرکتهای باصطلاح امنیتی آمریکا در عراق با توسل به جنایت و کشتار مردم عراق و ناامن جلوه دادن این کشور برای خودشان « کاریابی » می کنند و بمنظور تداوم قرارداد امنیتی خود مرتبا مرتکب جنایت می شوند تا « فلسفه وجودی » خود را ثابت کنند و نشان دهند که واشنگتن برای مقابله با ناامنی در عراق به آنها احتیاج دارد! اما واقعیت اینست که بدون حضور اشغالگران و بدون حضور این شرکتهای باصطلاح امنیتی عراق و مردمش از امنیت و تلاش بیشتری برخوردارند و حتی در غیاب اشغالگران شرور کسی برای انجام عملیات تروریستی تشویق و تجهیز و حمایت نمی شود.
این همان نکته ای است که اخیرا دمکراتها در کنگره مطرح ساخته اند و در خلال بحث های پارلمانی به آن اشاره می کنند. دقیقا به همین دلیل است که « دیک چنی » معاون رئیس جمهور آمریکا ضمن حمله به کنگره و گلایه از عملکرد دمکراتها در تصویب بودجه ارتش و پنتاگون اعلام داشت : « این بدترین کنگره ای است که در ۲۰ سال گذشته شکل گرفته و بخاطر هر تصمیمی یک بازی سیاسی به راه انداخته اند » . در حقیقت گلایه های « دیک چنی » فقط بخاطر عدم تصویب بودجه های پیشنهادی کاخ سفید نیست بلکه کنگره مشخصا به حضور دیک چنی در تیم دستیاران بوش هم کاملا اعتراض دارد.
« چنی » متهم است که با دخالت در مسائل عراق و نقش آفرینی در فعالیتهای پنتاگون و بویژه قراردادهای کلان ارتش آمریکا در عراق از طریق شرکتهای اقماری و از جمله « هالیبرتون » اصلی ترین قراردادهای پرجاذبه مالی ـ تدارکاتی در عراق را به تیم خود اختصاص داده و نقش اصلی در تداوم جنگ عراق را صرفا بخاطر منافع شخصی خود ایفا می کند.
از سوی دیگر کنگره سرگرم بررسی امکان استیضاح « دیک چنی » بخاطر کارشکنی در ارائه اسناد و مدارک کلیدی کاخ سفید به کنگره است و متهم است که کنگره را در بررسی عملکرد کاخ سفید گمراه کرده و اطلاعات کلیدی را معدوم یا پنهان ساخته است . صرفنظر از خشم کنگره نسبت به « دیک چنی » مجلس نمایندگان در قبال بی تفاوتی بوش در اعلام جدول زمانی برای خروج نظامیان آمریکائی در عراق هم بی تاب شده است . « نانسی پلوسی » رئیس مجلس نمایندگان آمریکا در این مورد یادآور شده است که دمکراتها برای پایان جنگ عراق به اقدامات خود شدت می دهند و اصرار دارند که بایستی تا دیماه ۱۳۸۷ همه نیروهای آمریکائی از عراق خارج شوند .
البته این ضرب الاجل دمکراتها چند بار تغییر کرده و به تعویق افتاده ولی اصرار دمکراتها بر این نکته متمرکز است که میراث بحران زای بوش به دمکراتها نرسد و رئیس جمهور آینده که احتمالا متعلق به اردوگاه دمکراتها خواهد بود با مشکلات کمتری در این مقوله مواجه شود. این همان موضوعی است که جمهوریخواهان با اهداف و انگیزه های دیگری سعی دارند تعمدا از پذیرش آن اجتناب کنند. فراموش نکنیم که بوش کوچک در دوره دوم انتخابات ریاست جمهوری با این شگرد سیاسی ـ تبلیغاتی به پیروزی رسید که نشان داد آمریکا در حال جنگ در عراق است و به مصلحت نیست که در نیمه راه جنگ فرمانده جنگ را تغییر دهند. بنظر می رسد که جمهوریخواهان سعی دارند با دفع الوقت و عدم ارائه جدول زمانی برای خروج نظامیان آمریکائی از عراق از همین شگرد تبلیغاتی برای باقیماندن در کاخ سفید استفاده کنند.
تصادفی نیست که بوش در مجمع ژنرالها و فرماندهان ارشد نظامی آمریکا تصریح می کند که به حرف هیچکس بجز ژنرالها گوش نمی دهد و برای تصمیم گیری درباره عراق فقط از نظر آنها تبعیت می کند. در واقع بوش و دستیارانش مطمئن هستند که با تطمیع ژنرالها و اختصاص سهم قابل توجهی از درآمدهای جنگی پنتاگون به ژنرالها از طریق مشارکت آنها در ۱۸۰ شرکت باصطلاح امنیتی و هزاران شرکت ریز و درشت دیگری که نقش تدارکاتی در تامین نیازهای ارتش آمریکا در عراق را برعهده دارند پیشاپیش نظر مساعد ژنرالها برای تداوم جنگ عراق را جلب کرده است .
شاید بدین ترتیب حتی دمکراتها نیز آب در هاون می کوبند و نهایتا مجبور خواهند شد بودجه پیشنهادی ۲۰۰ میلیارد دلاری پنتاگون برای سال آینده میلادی را تصویب کنند و اصرار بر اعلام جدول زمانی خروج نظامیان هم بعنوان یک « سوژه تبلیغاتی » با ابعاد « مصرف داخلی » همچنان ادامه یابد. طبعا امید دمکراتها برای ورود به کاخ سفید هم ممکن است تحت تاثیر تبلیغات جنگی بوش و دستیارانش به جائی نرسد و آنها اصرار کنند که جنگ علیه تروریسم ادامه دارد و مدیریت جنگ باید در دست نومحافظه کاران باقی بماند.
ژنرال « ریکاردو سانچز » فرمانده سابق نیروهای آمریکائی در عراق جنگ عراق را کابوسی بی پایان برای آمریکا نامیده و دولت بوش را در اداره جنگ عراق بی لیاقت بی دقت و تحت تاثیر افراد فاسد ناتوان و ناآشنا به رموز مدیریت کلان می نامد
۱۸۰ شرکت پیمانکاری چندملیتی در قلمرو امنیتی در عراق فعالند و با عضویت ۴۸ هزار افسر امنیتی خبره سرگرم ایجاد رعب و وحشت در بین مردم عراق هستند
هزاران نفر از نیروهای امنیتی ـ اطلاعاتی اسرائیل تحت پوشش شرکتهای اقتصادی ـ خدماتی در سراسر عراق و بویژه در مناطق کردنشین سرگرم جاسوسی آموزش عملیات خرابکاری و فنون تروریستی هستند
کنگره آمریکا سرگرم انجام تحقیقات گسترده ای پیرامون انحرافات شرکتهای امنیتی آمریکا از دستورالعمل های صادره است . اکنون منابع کنگره از این بررسیها بعنوان یک سند رسواکننده یاد می کنند که به نتایج مطلقا شرم آوری منجر شده است
با افشای ماهیت شرکتهای باصطلاح امنیتی آمریکا در عراق دیگر فرصتی برای بوش باقی نمانده تا ماهیت عملکرد پنتاگون و ارتش آمریکا در عراق را وارونه جلوه دهد و بر جنایات اشغالگران عراق سرپوش بگذارد
بوش و دستیارانش با ناامن جلوه دادن عراق اهداف معینی را دنبال می کنند. در واقع ناامنی در عراق و طرحهای موجود برای ایجاد ناامنی یک « طرح چندمنظوره » برای کاخ سفید است
شرکتهای باصطلاح امنیتی آمریکا با توسل به جنایت و کشتار مردم عراق و ناامن جلوه دادن این کشور در واقع برای خودشان « کاریابی » می کنند و بمنظور تداوم قرارداد امنیتی خود مرتبا مرتکب جنایت می شوند تا « فلسفه وجودی » خود را ثابت کنند و نشان دهند که واشنگتن برای مقابله با ناامنی در عراق به آنها احتیاج دارد!
دمکراتها خواستار اعلام جدول زمانی برای خروج نظامیان آمریکا از عراق هستند. آنها مایل نیستند میراث بحران زای بوش در عراق به دمکراتها برسد
بوش در دوره دوم ریاست جمهوری با این شگرد تبلیغاتی به پیروزی رسید که نشان داد آمریکا در حال جنگ در عراق است و به مصلحت نیست که در نیمه راه جنگ فرمانده جنگ عوض شود. نومحافظه کاران مایلند از همین شگرد یکبار دیگر هم استفاده کنند. عدم اعلام جدول زمانی خروج نظامیان از عراق با همین هدف صورت می گیرد
تصادفی نیست که بوش در جمع ژنرالها و فرماندهان ارشد نظامی آمریکا تصریح می کند که به حرف هیچکس بجز ژنرالها گوش نمی دهد. در واقع بوش و دستیارانش مطمئن هستند که با تطمیع ژنرالها پیشاپیش نظر مساعد آنها را برای تداوم جنگ عراق جلب کرده است !
شاید امید دمکراتها برای ورود به کاخ سفید هم تحت تاثیر تبلیغات جنگی بوش به جائی نرسد. اصرار بوش به تداوم جنگ در عراق به این معنی است که باید منتظر گسترش آتش افروزی شرکتهای باصطلاح امنیتی آمریکا در عراق باشیم .
منبع : روزنامه جمهوری اسلامی