شنبه, ۸ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 27 April, 2024
مجله ویستا

گلپر


گلپر
نامی است كه در اغلب مدارك علمی برای Berce de perse ذكر شده است.گلپر به گیاه و در عین حال گرد حاصل از دانه ساییده آن نیز گفته می شود.به فرانسویBerce de perse و به انگلیسی Persian marjorramگفته می شود.گیاهی است از خانوادهUmbelliferae ،نام علمی انHeracleum persicum Desf. می باشد.
● مشخصات
گیاهی است علفی چند ساله و كلیه اعضای آن معطر می باشد.برگهای ان با چاكهای عمیق به شكل پنجه غاز شبیه برگ انژلیكا به طوری كه این چاكها برگ را به چند نیمه برگ تقسیم می كندو هر نیمه برگ نوك تیز و دندانه دار است.گلهای آن سفید ،مجتمع به صورت چتر در انتهای ساقه های گل دهنده در قسمت بالای گیاه ظاهر می شود.میوه ان تخم مرغی كمی ضخیم و معطر به رنگ سبز تیره به طول ۵/۱-۱ سانتی متر است.
این گیاه در دامنه های البرز ،شمیرانات،و ییلاقات اطراف تهران در تهران وگچسر و در مناطق غرب ایران به طور خودرو می روید.
● تركیبات و خواص
از نشر تركیبات شیمیای در گیاه گلپر بخصوص در دانه های ان اسانس روغنی فرار وجود دارد كه از گرد آن برای معطر ساختن بعضی غذاها استفاده می شود.از نظر خواص درمانی گلپر ضد نفخ است و به هاضمه و رفع سو هاضمه كمك میكند.
در مدارك دیگری از جمله آقای حسین گل گلاب در گیا،گونه دیگری از را به نام گلپر ذكر كرده است كه تصور نمی رود در ایران بروید.این گونه را به فرانسوی Grande berande گویند.گیاهی است از خانوادهUmbelliferae ،نام علمی انHeracleum spondylium است.این گیاه دو ساله است با برگهای پنجه ای پوشیده از كرك.ارتفاع آن تا ۵/۱ متر می رسد،گلها سفید مجتمع به صورت چتر در بالای گیاه ،در اوایل تابستان ظاهر می شود.این گیاه در اوایل رشد علوفه خوبی برای دام است ولی همین كه مسن می شود خشبی شده و در ضمن سمی می شود.
در ارضی مرطوب می روید.انتشار آن به سرعت انجام می گیرد ونوعی علف هرز سمجی است كه برای از بین بردن آن باید آن را قبل از ظهور گلها و به دانه نشستن ،كند و از بین برد.

استاد میر حیدر
منبع : موسسه اطلاع رسانی طعام اسرار


همچنین مشاهده کنید