یکشنبه, ۱۶ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 5 May, 2024
مجله ویستا

تقابل آرمان و واقعیت در دولت نهم


تقابل آرمان و واقعیت در دولت نهم
بدون شک یکی از آرمان گرا ترین دولت های تشکیل شده در جمهوری اسلامی دولت نهم است. در واقع دولتی که با بسیاری از شعارهای آرمانی پا به عرصه اجرائیات کشور گذاشت. در این میان چالش میان آرمان ها و واقعیات موجود در جامعه مشکلات جدی را برای دولت نهم و شخص رییس جمهور به وجود آورد. در همان ابتدای کار مجلس که در ظاهر همسوترین نهاد موجود قلمداد می شد، بزرگترین آرمان دولت یعنی شایسته سالاری را به چالش کشید و دولت اولین گام را از شعارهای آرمانی خویش پس کشید.
در ادامه کسانی وارد دولت شدند که چندان پایبند آرمان های رییس جمهور نبودند... این آغاز راه بود... لذا شعارهای آرمانی آن چنان که باید و شاید توانایی پیش رفتن نداشتند... البته در علل عدول دولت نهم از شعارهای آرمانی اش عوامل بسیاری دخیل بودند که در اینجا مورد بحث نیستند، بلکه آنچه که گفته می شود، رویکرد دولت نهم نسبت به مقوله آرمان گرایی و تقابل آن با واقعیات جامعه سیاسی است. که عموما دولت و طرفداران دولت چهار راه را در پیش گرفته اند:
۱) تقلیل آرمان ها یا جایگزینی شرایط آرمانی:
یکی از کارکردهای توجیهی در این امر است و در رویکرد رییس جمهور و توجیه گران دولت به چشم می خورد... زمانی مبانی آرمانی برخورد با مفاسد اقتصادی بود و یک رییس جمهور بسیجی رییس جمهوری است که در مقابل مثلث «زر»، «زور» و «تزویر» می ایستد و مقاومت می کند و هنگامی که این امر محقق نمی شود، آن وقت معیارها متفاوت می شود و این بار رییس جمهور مردمی و بسیجی کسی است که در تشییع جنازه شهدا شرکت می کند و به بالای کانتینر می رود و چفیه های مردم را به تابوت شهدا می مالد!
۲) ارتقای اتفاقات روزمره سیاسی:
یکی دیگر از فرار از چالش های آرمانی دولت، بزرگ نمایی در کارهای مهمی است که در بستر اتفاقات روز سیاسی شکل می گیرد.. از این دست قبیل مسائل است که باعث می شود که هاله ای از نور در سازمان ملل دور رییس جمهور را بگیرد یا آنکه سخنرانی دانشگاه کلمبیا با اغراق نمایی با عملیاتی همچون والفجر۸ مقایسه شود، تا شاید مرهمی باشد برای عطش آرمان گرایی در جامعه، دولت که در برآوردن برخی از آرمان ها ناتوان بوده است، برای ادامه حیات آرمان های جدیدی را تعریف می کند... یا بهتر بگوییم: نمایش می دهد.
۳) قلب آرمان ها و واقعیات:
در بسیاری از سخنان مشاورین رییس جمهور یا سخنگوی دولت واقعیات موجود بر مبنای آرمان ها و یا شعارهای آرمانی بر اساس واقعیات موجود با توجه به شرایط روز قلب شده اند... که یا ما همچین شعار آرمان گرایانه ای نداده ایم یا آنکه شرایط موجود بسیار آرمانی نیز هست و چالشی با وضع آرمانی ندارد... از این قبیل است صحبت های سخنگوی دولت درباره شعار نفت بر سفره مردم یا رویکرد وزیر مسکن و گزارش های ایشان از وضع موجود مسکن در کشور...
۴) افزایش آگاهی عمومی در تبیین شرایط آرمانی و مشکلات پیش رو
رویکرد دیگری که تنها یکبار از سوی رییس جمهور در رسانه های کشور انعکاس یافت، تبیین شرایط آرمانی و مشکلات پیش رو از سوی رییس جمهور بود و اقرار به عدول از شرایط آرمانی بود که درباره شایسته سالاری وزرای کابینه گفتند: «برخی از وزرا را مجلس به ما تحمیل کرد و...» امری که به ندرت از سوی دولت مردان نهم تکرار شده است، یعنی تبیین واقعیتها و مشکلات همان گونه که هستند و عوامل عدول از شرایط آرمانی بهتر بود که دولت در حرکت آرمانی و با پیشگامی رییس جمهور مشکلات موجود در راه رسیدن به شعارهای داده شده برای مردم تبیین و گفته می شد، تا باعث دلسردی مردم از شعارهای آرمانی و داشتن دولتی مقتدر جهت نیل به آرمان هایشان نشود... این امر یعنی آگاهی عمومی از واقعیات عرصه سیاسی کشور سبب می شود تا بسیاری از واقعیات با حضور و تلاش مردم به شرایط آرمانی نزدیک تر شود...
نویسنده : غفاری
منبع : وبلاگ نویسنده
منبع : روزنامه مردم سالاری