پنجشنبه, ۱۳ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 2 May, 2024
مجله ویستا

عوارض داروهای ضدفشار خون


اما مشكل همین جاست كه وقتی از دارو صحبت می شود باید از عوارض جانبی آن هم صحبت به میان آید و نمی توان این نكته را نادیده گرفت. داروهای ضدفشار خون طیف وسیعی از داروها را تشكیل می دهند، به همین سبب طبیعی است كه طیف وسیعی از عوارض جانبی را در مصر ف كنندگان این داروها شاهد باشیم. مهم نیست كه شما چه دارویی را مصرف می كنید مهم این است كه با عوارض جانبی ای كه برای آگاهی تان معرفی می شود آشنا شوید تا بهتر بتوانید جای آنها رفتار كنید و از عهده آنها برآیید.
•خواب آلودگی
از جمله عوارضی كه به دنبال مصرف داروهای ضدفشار خون در بیماران دیده می شود همین خواب آلودگی است. این افراد معمولاً به دلیل به هم خوردن ساعت خواب شبانه و همچنین اختلالات دیگری كه در خواب به سراغشان می آید كه می توان از آن جمله كابوس های شبانه را نام برد، خواب شبانه خوبی ندارند، از این رو روزها خواب آلود هستند. البته این حالت اگر وخیم و شدید نباشد چیز نگران كننده ای نیست و پس از چند روز مصرف این داروها بدن بیمار با این عارضه خود را سازگار می كند و خواب بیمار طبیعی می شود. اما اگر خواب آلودگی بسیار شدید بوده و بیمار را از انجام فعالیت های روزانه عاجز كند حتماً باید به پزشك مراجعه شود تا داروی بیمار یا مقدارش كم شود و یا كلاً تغییر كند. در صورت مشاهده این عارضه جانبی، بیماران از انجام فعالیت هایی كه نیاز به دقت فراوان دارند همچون رانندگی و یا سایر فعالیت ها برحذر باشند تا فكری به حالشان كرد.
•افسردگی
عارضه جانبی دیگری كه در مصرف داروهای ضدفشار مشاهده می شود همین افسردگی است. این عارضه جانبی بیمار را بسیار آزار می دهد. بیمار گوشه گیر می شود، دیگر مثل گذشته شاد و پرانرژی نیست، دائماً از جمع دوری می كند و از این قبیل نشانه ها. اما باید به بیمار این اطمینان را داد كه این عارضه هم راه حلی دارد و می توان چاره ای برای آن اندیشید. دسته ای از داروهای ضدفشار خون با اثراتی كه بر روی سیستم عصبی می گذارند سبب این عارضه می شوند اما این عارضه جانبی هم به مرور زمان از شدت آن كاسته می شود و به محض سازگار شدن بدن با دوز مناسب دارو، دیگر شاهد این عارضه جانبی هم نخواهیم بود.
•افت شدید فشار خون
تعیین مقدار دارو از جمله مهمترین كارها در درمان فشار خون است كه نیاز به یك پزشك مجرب دارد. در صورتی كه دوز دارو بیشتر از مقدار لازم باشد این عارضه بسیار خطرناك را در بیمار می توانیم ببینیم. افت فشار خون از جمله آن عوارضی هست كه اثرات غیرقابل جبرانی دارد. این حالت كه معمولاً به دنبال ورزش و فعالیت بدنی در فرد بیمار دیده می شود باعث می شود كه بیمار چند دقیقه پس از انجام فعالیت بدنی ناگهان فشارش پائین بیفتد و غش كند. حال بیمار در چه موقعیتی است و چه بلایی سرش می آید بماند. مهم توجه به این نكته است كه بیمارانی كه به دنبال شروع درمان های ضدفشار خون اگر حالتی همچون سرگیجه، بی حالی و احساس غش كردن را داشتند حتماً پزشك معالجشان را از این حالات با خبر كنند تا تصمیمات مقتضی گرفته شود. بیماران دقت داشته باشند در شروع درمان های ضدفشار خون از انجام فعالیت های بدنی سنگین و ورزش های طولانی پرهیز كنند.
•اندام های سرد
این هم از شكایت های دیگری است كه بیمارانی كه دچار فشار خون بالا هستند و دارو مصرف می كنند آن را ذكر می كنند. این حالت كه به دنبال شروع مصرف داروهای ضدفشار خون دیده می شود به صورت سرد شدن دست ها و پاهای بیمار است كه سرد و كرخت می شوند. همچنین ظاهر رنگ پریده دست ها و پاها هم از جمله حالاتی است كه همراه آن دیده می شود. این عارضه داروهای ضدفشار خون از جمله عوارضی است كه بیمار را بسیار آزار می دهد چرا كه اندام های سرد باعث می شود او از بسیاری از فعالیت های اجتماعی كه قبلاً داشته پرهیز كند. اما باید گفت كه باز هم جای نگرانی زیاد نیست چرا كه این عارضه هم بعد از مدتی فروكش می كند.
•عوارض گوارشی
خشكی دهان، تهوع و استفراغ هم از جمله عارضه های جانبی دیگری است كه در بعضی از بیماران دچار فشار خون بالا مشاهده می شود. مصرف مداوم و طبق تجویز پزشك معالج و تعدیل فشار خون باعث می شود كه این دسته عوارض هم كم كم فروكش كند.بسیاری از عوارض جانبی دیگر هم هستند كه در برخی بیماران مشاهده شده اند اما آنچه كه واقعیت دارد این است كه فشار خون بالا آنچنان برای سلامتی انسان مضر است كه به عوارض جانبی درمان های دارویی اش می ارزد كه آن را درمان كنیم. نباید از این عوارض جانبی ترسید بلكه باید از فشار خون و عواقب ناشی از آن ترسید.
منبع : باشگاه اندیشه