جمعه, ۲۸ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 17 May, 2024
مجله ویستا

ذخیره پایان ناپذیر


ذخیره پایان ناپذیر
خبر ساعت ۱۱.۳۰ دیروز رادیو پیام، مصاحبه یک دانشجوی نخبه بسیجی بود. کسی که از دل یک خانواده ۸ نفره روستایی درخوزستان توانسته بود به مدارج عالی دانشگاهی، اختراعات متعدد، درج مقالات بین المللی و کسب رتبه ها، تندیس ها و لوح های افتخار بسیاری از داخل و خارج کشور نایل شود. او با افتخار از بسیجی بودن خود یاد می کرد و موفقیت هایی که تاکنون به آنها نایل شده بود را حاصل تفکر بسیجی می دانست...
امروز بسیج یک تفکر است. این شجره طیبه و پرثمر انقلاب اسلامی، امسال وارد سی سالگی خود می شود. سال هایی که سرشار از مبارزه و مجاهدت و ایثارگری و شهادت طلبی مردان و زنانی است که در بستر تفکر و اندیشه ای مطهر و نهادی انقلابی و برخاسته از دل مردم و برگرفته از آرمان های بلند حضرت امام(ره)، اقتدار و ثبات نظام جمهوری اسلامی را بدست خود رقم زدند. بدون شک بسیجیان سلحشور طلایه داران عرصه دفاع مقدس و سازندگی و آبادانی ایران اسلامی اند، همانانی که فارغ از نشانه ها و تابلوهای سیاسی و حزبی، عمل به تکلیف منشور آنان بوده و همواره گوش به فرمان ولی امر خویش سپرده اند.
رهبر معظم انقلاب، بسیج را محصول ابتکار و نوآوری حضرت امام(ره) می شمارند و تأکید می کنند: «انقلاب اسلامی درعرصه های مختلف دفاعی، علمی، فرهنگی و اجتماعی و دیگر زمینه ها، همواره نیازمند بسیج و مجموعه جوانان مؤمن، با انگیزه و پاک دامن است...این ظرفیت تحسین برانگیز نشان می دهد، حضور بسیج به عرصه های دفاع از کشور و پاسخگویی به تهدیدات سیاسی، اقتصادی و نظامی دشمن منحصر نیست، بلکه هرجا اسلام و انقلاب به حضور پرانگیزه و کارساز مردمی نیاز دارد آن میدان عرصه حضور بسیج است.»
امروز بسیج از یک رویکرد واحد فراتر رفته و توانسته است با اجتماع نخبگان در این نهاد مقدس در زمینه علم و دانش و عرصه های فرهنگی و اجتماعی نشانه های بارز و روشنی از خود برجای گذارد. انقلاب اسلامی وارد دهه چهارم عمر خود می شود و طبعاً بسیج بایستی رویکرد محوری خود را مبتنی بر آموزه هایی قرار دهد که رهبری انقلاب آن را برای آینده کشور هدف گذاری کرده اند.
رسالت بسیج، پاسخ به نیازهای انقلاب و پرکردن خلأهایی است که بعضاً در امور جاری کشور وجود دارد. مقام معظم رهبری در ترسیم مشی نظام جهت پشت سر گذاشتن تهدیدها، انقلاب را به سوی ساختن کشوری مستقل، آباد و برخوردار از نیروهای معنوی و علمی سوق می دهند. آینده ایران با پیشرفت در عرصه های علمی و فناوری و رشد فرهنگی عجین شده است؛ لذا یکی از محورهای اصلی و جدید بسیج باید رویکرد علمی و پژوهشی باشد. نهضت نرم افزاری و تولید علم ، دکترین پایدار و اصلی نظام است. بسیج با نیروی بالقوه و جوانی که در خود ذخیره دارد -خصوصاً در بسیج دانش آموزی، دانشجویی و اساتید- می تواند نقش محوری و کارسازی در دستیابی به افق های ایران ۱۴۰۴ برعهده گیرد.
بسیج دارای ظرفیت های بزرگی به وسعت ایران اسلامی است. از این ظرفیت و پتانسیل می توان در سازندگی و آبادانی کشور و رفع محرومیت ها نهایت بهره را برد. خوشبختانه طی سال های پس از جنگ، بسیج سازندگی توانسته است با استفاده از نیروهای جوان و خلاق کارهای بزرگ و بی نظیری دراین زمینه صورت دهد. تصویب قانون بسیج سازندگی در سال گذشته توانست بستری قانونمند برای فعالیت های بسیجیان دراجرای طرح های دولت فراهم آورد. جوانان دانش آموز و دانشجوی بسیجی این آب و خاک برای پر کردن اوقات فراغتشان با هدف سازندگی ایران اسلامی وارد این عرصه شده و فصل جدیدی از فعالیت بسیج را آغاز کرده اند. به تعبیر زیبای مقام معظم رهبری «بسیج امروز داروی شفابخش است» باید اذعان کرد که بسیاری از مشکلات کشور و نظام چه در گذشته و چه حال به همت بسیجیان و فرزندان انقلاب گره گشایی شده و می شود.
حاکمیت تفکر بسیجی که به مدد برافراشته شدن پرچم اصولگرایان گفتمان غالب کشور شده و شکل گیری دولت نهم که برخاسته از اصولگرایی بوده و ریشه در نگاه بسیجی گونه و مردمی به مسائل کشور دارد، نعمتی است که بایستی بیش از این قدر آن دانسته شود. سال های زیادی از روزهایی که فریادهای منحوس «توپ، تانک، بسیجی دیگر اثر ندارد»!! در خیابان های شهر و زیر بیرق مدعیان اصلاحات شنیده می شد، نمی گذرد. روزهای سختی که سرنخ های عروسک گردانی این خیمه شب بازی در دست ضدانقلاب های داخلی و خارجی دیده می شد و بالاخره نیز غائله آن فتنه شوم به دست همان بسیجیان سرافراز برچیده شد.
امروز حاکمیت تفکر بسیجی بر جامعه باعث برکاتی شده که بایستی هم مسئولان و هم مردم از فرصت به دست آمده نهایت استفاده را در راه پیشبرد اهداف انقلاب و پیشرفت کشور ببرند. تفکر بسیجی موجب شناسایی استعدادهای جوان و تازه ای در عرصه مدیریت و اداره امور کشور شده و از طرفی مرز عناصر غیرفعال و سست اراده را از این گروه مشخص کرده است. در تفکر بسیجی که مدل حکومتی نظام اسلامی شده، سره از ناسره به خوبی تشخیص داده می شود و کسانی که در مسیر خلاف آن حرکت می کنند و یا توان همپایی با این حرکت پوینده را ندارند، لاجرم از جرگه صاحبان قدرت و مصادر حاکمیت کنار می روند.
در تفکر بسیجی، سخت ترین کارها در ناهموارترین مسیر بایستی در کوتاه ترین زمان و کمترین هزینه و البته در نهایت مطلوبیت به انجام برسند. نگاه برخاسته از این تفکر و روحیه و اراده ای که بنایی جز سازندگی ندارد، اگر در بدنه متصدیان امور اجرایی و برنامه ریزان و تصمیم گیران کشور جاری و حاکم شود، بدون تردید باعث خواهد شد روش ها و بینش ها در اداره امور به نفع مصالح مردم و مملکت تمایل بیشتری پیدا کند.
از سوی دیگر در تفکر بسیجی، باندبازی ها، حزب بازی و جناح گرایی جایی ندارد. با آنکه حضور و فعالیت جریان های سیاسی در جامعه امری طبیعی و البته ضروری است، اما سال های پس از انقلاب اسلامی گواهی می دهند که بسیجیان هیچگاه زیر عًلًم هیچکدام از سیاست مداران و احزاب و گروه های سیاسی سینه نزده اند. آنان همواره خود را سرباز نظام و تابع ولایت می دانند. در زمانه ای که شاید بخش زیادی از فرصت ها و توانمندی مسئولان در کشاکش گروه گرایی سیاسی و عزل و نصب های باندی ممکن است از دست برود، می توان با میدان دادن به تفکر چاره ساز و راهگشای بسیجی شرایط را برای بهبود عملکردها در جهت رضایت مندی بیشتر مردم، مهیا کرد.
بسیج که وارد سی سالگی خود می شود، درخت تنومندی است که باید میوه ها و ثمراتی جدید و نو داشته باشد. بسیج که حاصل نو آوری امام راحل(ره) است ، باید همواره نوآوری و طرح ایده های جدید را در دستور کار خود داشته باشد. خلاقیت و ابتکار و نوآوری باید محور تفکر یک بسیجی قرار گیرد. بسیج نباید اسیر تکرار و یکنواختی شود. اگر اینگونه باشد می توان در بستر این تفکر، میدان های بزرگ و جدیدی برای رشد و شکوفایی جوانان بنا نهاد تا استعدادها و توانایی های آنان در مسیر سازندگی و پیشرفت کشور متبلور شود.
مدل های بومی و ساختارهایی که متناسب با فضای فکری، فرهنگی و اجتماعی جامعه و مناطق مختلف کشورند، می توانند محصول نوآوری در بسیج باشند، نهاده هایی که امروز مورد نیاز شدید دستگاه های برنامه ریز و اجرایی کشور به حساب می آیند.
البته در کنار رویکردهای جدید بسیج، نکته ای که نباید از آن غافل شد، حفظ آمادگی دفاعی و رزمی بسیجیان است. بسیج امروز باید متناسب با تهدیدات احتمالی دشمن، توانمندی های دفاعی خود را با تمرینات نظامی به صورت گسترده ای افزایش دهد. هرچند با توجه به معادلات سیاسی حاکم بر منطقه و پیشرفت تولیدات نظامی و افزایش قدرت رزمی ایران و هم چنین حضور گسترده مردم در صحنه حمایت از نظام و انقلاب، احتمال حمله نظامی دشمنان کاهش یافته، اما این امر به معنای منتفی شدن کامل این موضوع نیست و باید همواره در برابر این تهدیدات هوشیار و آماده بود. «بسیج» به فرموده رهبری انقلاب «ذخیره پایان ناپذیر برای انقلاب و اسلام» است. مردم چه در سال های دفاع مقدس و چه روزگار پس از آن نشان داده اند که قدر ذخایر انقلاب را به خوبی می دانند.
منبع : روزنامه کیهان