دوشنبه, ۱۰ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 29 April, 2024
مجله ویستا


بازار نفت در التهاب


در بازار IPE لندن نیز، قیمت محموله های برنت برای تحویل در ماه سپتامبر به 03/40 دلار در هر بشكه رسید كه بالاترین قیمت در 14 سال گذشته است. گفتنی است كه روند افزایش قیمت های نفت در هفته گذشته پس ازآن آغاز شد كه یك دادگاه روسی، شركت «یوكوس» را به توقف تولید و فروش نفت خام ملزم كرد. البته نگرانی ها درباره عراق نیز همچنان ادامه دارد و نشانه ای از ثبات آژانس سیاسی در این كشور دیده نمی شود. روز جمعه (30 ژوییه) قیمت نفت خام برنت موعد دار (تحویل 21-10 روزه) هم به بالاترین سطح خود یعنی 745/41 دلار در هر بشكه رسید. سخنان مقامات نفتی اوپك را هم نباید از نظر دور داشت.با توجه به آنچه گفته شد، می توان نتیجه گرفت كه علت افزایش قیمت جهانی نفت، تاثیر عوامل روانی و نگرانی از تروریسم، همچنین احتمال شورش های سیاسی در كشورهای نفت خیز جهانی بوده و عوامل بنیادین بازار (عرضه و تقاضا) نقشی در این زمینه ندارد. Tim Evans، تحلیل گر ارشد موسسه IFR، با بیان این مطلب افزود كه قیمت نفت دیوانه كننده شده است در حالی كه هیچ كمبود فیزیكی نفت خام در بازار وجود ندارد. هم اكنون فضای وحشت در بازار حاكم شده است و قیمت های نفت تحت تاثیر عوامل خارج از بازار درنوسان است.
یكی از دیگر تحلیل گران بازار نفت گفت: گمان می كنم بازار نسبت به مسئله یوكوس بیش از اندازه واكنش نشان داده است. نكته ای كه بیشتر تحلیل گران درباره آن وحدت نظر دارند، این است كه در حال حاضر، عملكرد بازار كاملاً احساسی است. نقش سخنان و اظهارنظرهای وزیران عضو اوپك را هم نمی توان نادیده گرفت. آخرین ركورد شكنی نفت هنگامی روی داد كه پورنومویوسگیانتورو، رئیس اوپك و وزیر نفت اندونزی، در تاریخ 3 اوت اعلام كرد كه قیمت نفت بسیار بالا و دیوانه كننده است. اوپك هیچ گونه عرضه مازادی ندارد. علی النعیمی، وزیر نفت عربستان سعودی، هم اعلام كرده بود كه عربستان سعودی می تواند میزان تولید نفت خود را افزایش دهد، اما این افزایش تولید فوری نیست. مشكلات شركت نفتی یوكوس هم در افزایش قیمت های نفت موثر بود. قیمت WTI به ركورد 73/44 دلار در هر بشكه و قیمت نفت خام برنت هم به بشكه ای 35/41 دلار رسید. در تاریخ 2 اوت هم بازار تحت فشار بیشتری قرار گرفت، زیرا كاخ سفید به موسسه های مالی آمریكا درباره خطر وقوع حملات تروریستی هشدار داد. در همین حال شكیب خلیل، وزیر نفت الجزایر، هم درگفت و گو با خبرنگاران گفت: فكر نمی كنم كه سازمان اوپك بتواند كاری انجام دهد، زیرا اوپك هرآنچه لازم بود، انجام داده است. اوپك كار دیگری نمی تواند انجام دهد.
یوسگیانتورو برای كاهش التهاب بازار نفت، بیانیه جدید اوپك را در 14 اوت صادر كرد و طی آن به مشتریان اطمینان داد كه اوپك می تواند نیازهای عرضه در بازار را برآورده سازد. ظرفیت مازاد تولید اوپك 5/1-1 میلیون بشكه در روز است كه اوپك می تواند این ظرفیت مازاد تولید را به سرعت روانه بازار كند. علاوه بر این، در پاسخ به رشد تقاضا پیش بینی می شود در سال های آتی كشورهای عضو اوپك طرح هایی را در دستور كار خود قرار دهند كه ظرفیت تولید خود را تا پایان سال جاری و سال 2005 به میزان یك میلیون بشكه در روز افزایش دهند. واكنش بازار به اظهارات پورنومویوسگیانتورو، نشان دهنده التهاب در بازار است. با آخرین برآوردهایی كه درباره افزایش میزان تقاضا در بازار صورت گرفته است، درمورد توانایی اوپك برای برآورده كردن نیازهای مشتریان تردیدهایی ایجاد شده است به همین دلیل، هرگونه خبری كه به ایجاد اخلال احتمالی در بازار نفت اشاره داشته باشد، به نوسان فوری قیمت ها منجر می شود.
در تاریخ 14 اوت، نگرانی بازار نفت به مجامع مالی هم سرایت كرد. نگرانی در این باره بود كه قیمت های بالای نفت می تواند به منافع بسیاری از شركت ها آسیب بزند و در نتیجه قیمت سهام آنها كاهش یابد. روز بعد، جان اسنو، وزیر خزانه داری آمریكا، در یك برنامه رادیویی اعلام كرد: به رغم آن كه رشد اقتصادی آمریكا در ماه ژوئن، روند كندتری پیموده است، شواهد نشان می دهد كه هنوز رشد اقتصادی آمریكا بسیار قوی است. هرچند وی در ادامه سخنان خود اذعان كرد كه تاثیر قیمت های بسیار بالای نفت، منفی است و این قیمت های منفی به رشد اقتصاد جهانی آسیب می رساند. التهاب در بازار نفت هر روز شكل جدی تری به خود می گیرد و كوچك ترین جرقه می تواند مخزن انباشته از باروت بازار نفت را منفجر كند. پس باید میان سیاست های كشورهای تولید كننده و مصرف كننده نفت ارتباط ایجاد شود و ثبات از دست رفته بازار، دوباره به شكل اولیه خود بازگردد.
منبع : نمایشگاه بین‌المللی


همچنین مشاهده کنید