شنبه, ۱۵ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 4 May, 2024
مجله ویستا

۳ ژوئیه ۱۹۸۸ ـ روزی که یک موشک آمریکایی هواپیمای مسافربر «ارباس» ایران را با ۲۹۰ سرنشین سرنگون ساخت


۳ ژوئیه ۱۹۸۸ ـ روزی که یک موشک آمریکایی هواپیمای مسافربر «ارباس» ایران را با ۲۹۰ سرنشین سرنگون ساخت
سوم ژوئیه ۱۹۸۸ و در جریان جنگ عراق و ایران، یک جت مسافربر ایرانی از نوع ارباس ـ ۳۰۰ (پرواز ۶۵۵) در آسمان خلیج فارس بر اثر اصابت موشک سرنگون شد و همه ۲۹۰ تن سرنشینان آن جان باختند. موشکی که این هواپیما را سرنگون ساخت از ناو آمریکایی «Vincennes وینسنس» مستقر در خلیج فارس که نفتکش های کویتی را بدرقه می کرد پرتاب شده بود. این ناو که کاپیتان «ویل راجرز» بر آن فرماندهی می کرد دو موشک به سوی هواپیمای ارباس شرکت هواپیمایی ملی ایران (هما) پرتاب که یکی از آنها به هواپیما اصابت کرده بود. ارباس «ایران ایر» که از بندرعباس عازم امارات بود در ده کیلومتری ناو آمریکایی و در آبهای ایران، به خلیج فارس افتاد. اجساد بسیاری از سرنشینان هواپیما در سطح آب به دست آمد و این، نشانه آن بود که هواپیمای مسافربر ایران پس از اصابت موشک، در آسمان منفجر و چند قطعه شده بود. رونالد ریگان رئیس جمهوری وقت آمریکا اقدام ناو «وینسنس» را یک عمل دفاعی و قابل درک اعلام کرده بود و در عین حال گفنه بود که از تلفات غیر نظامیان متاسف شده است.
در واشنگتن، مقامات نیروی دریایی آمریکا در زمینه این رویداد گفته بودند: خدمه ناو «وینسنس» که همان روز با سه ناوچه ایرانی درگیر شده بودند که به سوی یک هلی کوپتر آمریکایی آتش گشوده بودند، ارباس را به جای جنگنده های اف ـ ۱۴ ایران گرفته بودند. چهار سال بعد مقامات نظامی آمریکا پذیرفتند که ناو وینسنس هنگام پرتاب موشک به سوی ارباس ایرانی در آبهای ایران بود. ایران علیه دولت آمریکا به مراجع بین المللی شکایت کرد و بعدا دولت آمریکا پذیرفت که خونبها بدهد ولی به مراتب کمتر از مبلغ استاندارد.
۲۵ ژوئن ۲۰۰۵ و یک هفته مانده به سالگرد ساقط شدن ارباس ایران، نیروی دریایی آمریکا ناو «وینسنس» را که ۲۰ ساله شده بود از رده خارج و بازنشسته کرد. این بازنشستگی زود هنگام، در محافل نظامی ایجاد تعجب کرد و گفته شد که این ناو پس از رویداد ۱۹۸۸ در سایه ترس از انتقامگیری ایرانیان بسر می برد.
«وینسنس» در سن دیاگو (کالیفرنیا) بازنشسته و با یدک کش به ایالت واشنگتن و محل نگهداری ناوهای از رده خارج شده و اوراقی منتقل شده است.
منبع : تاریخ ایران و جهان در این روز