چهارشنبه, ۲۶ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 15 May, 2024
مجله ویستا


پیشرو کاریکاتور در ایران‌


پیشرو کاریکاتور در ایران‌
بعد از استقرار مشروطه‌ در ایران‌ كه‌ مطبوعات‌ ما مرحله‌ جدیدی‌ از كار خود را آغاز كرده‌ بودند و در آن‌ شرایط‌ اندك‌ اندك‌ كم‌ یا بیش‌ به‌ قدرت‌ و اهمیت‌ كاریكاتور پی‌ می‌بردند، تالبرك‌ آغاز كرد.
تالبرك‌ از پیشروان‌ این‌ هنر در ایران‌ بود گو اینكه‌ امروز اسمی‌ از او در میان‌ نیست‌ این‌ كاریكاتوریست‌ آلمانی‌نژاد در ابتدای‌ جوانی‌ و قبل‌ از جنگ‌ جهانی‌ اول‌ زمانی‌ كه‌ در روسیه‌ اقامت‌ داشت‌ در هنرهای‌ زیبای‌ «پتروگراد» به‌ فراگرفتن‌ نقاشی‌ و كاریكاتور پرداخت‌. تالبرك‌ یك‌ سال‌ قبل‌ از جلوس‌ رضاخان‌ به‌ تخت‌ سلطنت‌ به‌ ایران‌ مهاجرت‌ كرد و به‌ دنبال‌ آن‌ به‌ كشیدن‌ كاریكاتور و نقاشی‌ برای‌ مطبوعات‌ مشغول‌ شد. تالبرك‌ كارش‌ را از روزنامه‌ ناهید (۱۳۰۰ تا ۱۳۲۴) شروع‌ كرد ولی‌ چندی‌ بعد در روزنامه‌ قانون‌ به‌ كار پرداخت‌ ولی‌ هنوز مدت‌ زیادی‌ از كار او در این‌ روزنامه‌ نمی‌گذشت‌ كه‌ قانون‌ توقیف‌ شد و مدیر آن‌ به‌ اصفهان‌ تبعید گردید و تالبرك‌ نیز بعد از این‌ واقعه‌ به‌ روزنامه‌ امید رفت‌ و در اینجا بود كه‌ كارهای‌ او به‌ علت‌ اینكه‌ مسائل‌ و مشكلات‌ كشور را به‌ طریق‌ خاص‌ به‌ صورت‌ كاریكاتور بیان‌ می‌كرد معروفیت‌ زیادی‌ پیدا كرد.
تالبرك‌ در سال‌ ۱۳۱۴ به‌ تابعیت‌ ایران‌ درآمد و در راه‌آهن‌ ایران‌ مشغول‌ به‌ كار شد و در نتیجه‌ كم‌كم‌ از مطبوعات‌ كناره‌ گرفت‌ و از آن‌ به‌ بعد كمتر از او در مطبوعات‌ كاریكاتوری‌ می‌بینیم‌. تالبرك‌ از فرصتی‌ كه‌ داشت‌ استفاده‌ كرد و كتاب‌ موش‌ و گربه‌ اثر عبید زاكانی‌ و ملانصرالدین‌ را مصور كرد كه‌ اولی‌ یكی‌ از جالب‌ترین‌ چاپ‌های‌ كتاب‌ موش‌ و گربه‌ است‌ كه‌ مصور شده‌، در تمام‌ این‌ كاریكاتورها درك‌ خاص‌ آلمانی‌ او از این‌ قصه‌ ایرانی‌ احساس‌ می‌شود.
تالبرك‌ در مورد كاریكاتور و كاریكاتوریست‌های‌ آن‌ زمان‌ ایران‌ می‌گوید: ایرانی‌ اصولا شیفته‌ طنز است‌ و با اینكه‌ مدت‌ كوتاهی‌ است‌ كه‌ كاریكاتور به‌ كشور ایران‌ راه‌ یافته‌ با این‌ حال‌ كاریكاتوریست‌های‌ ارزنده‌یی‌ چون‌ حسن‌ توفیق‌ و دولو كه‌ در كارشان‌ استعداد خاصی‌ دارند به‌ وجود آمدند كه‌ كارهایشان‌ در یك‌ سطح‌ جهانی‌ قرار دارد.تالبرك‌ از دولت‌ آن‌ زمان‌ ایران‌ بخاطر فعالیت‌های‌ هنری‌ خود چندین‌ مدال‌ طلا دریافت‌ كرد. تالبرك‌ با وجود اینكه‌ اصلا آلمانی‌ بود ولی‌ به‌ ایران‌ و ایرانی‌ عشق‌ بسیار می‌ورزید. او را از مشخص‌ترین‌ پیشروان‌ هنر كاریكاتور در ایران‌ قلمداد می‌ كنند.
منبع : روزنامه اعتماد