یکشنبه, ۹ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 28 April, 2024
مجله ویستا

مراقبت از سرخجه و سندروم سرخجه مادرزادی


مراقبت از سرخجه و سندروم سرخجه مادرزادی
● سندرم سرخجه مادرزادی (CRS)
سرخجه یکی از علل شایع بیماریهای حاد تبدار بثوری می‌باشد. عفونت سرخجه در حاملگی می‌تواند منجر به سقط، مرده زایی و نوزاد مبتلا به عفونت سرخجه مادرزادی می‌گردد.
نشانه های بالینی بیماری سرخجه عبارتند از: نشانه های مقدماتی بیماری (بی‌اشتهایی، ضعف، سردرد و تب خفیف) ، بثورات جلدی، بزرگ شدن غدد لنفاوی (شایعترین علامت) و پرخونی خفیف ملتحمه.
در عفونت حاد سرخجه، Igm اختصاصی قابل تشخیص است.
Igm معمولاً در ۴ روز بعد از شروع بثورات جلدی ظاهر می‌شود. ۱۲-۴ هفته بالا باقی می‌ماند. Igm اختصاص سرخجه در حدود ۴ هفته بعد از شروع بثورات جلدی به اوج می‌رسد و عموماً برای تمام عمر باقی می‌ماند.
جنینی که با ویروس سرخجه عفونی شده باشد، ممکن است با سندرم سرخجه مادرزادی متولد شود. نوزادان با CRS ، ویروس سرخجه را برای مدتهای طولانی با اشک دفع می‌کند. برای تشخیص سرخجه مادرزادی در نوزاد می‌توان از شناسایی Igm اختصاصی در خون نوزاد (از بدو تولد تا ۵ ماهگی) استفاده کرد.
● گزارش موارد تستهای آزمایشگاهی
برای هر مورد مشکوک به CRS علاوه بر تنظیم لیست خطی و اعلام به سطوح بالاتر باید یک فرم بررسی اپیدمیولوژیک نیز تکمیل گردد. برای مراقبت، گرفتن ۱ نمونه خون به میزان ۱ میلی لیتر از هر نوزاد مشکوک به CRS بعد از تولد در اسرع وقت ، الزامی است . (تقریباً همه نوزادان متبلا به CRS نتیجه آزمایش Igm اختصاصی سرخجه آنها طی ۶ ماه اول زندگی مثبت و ۶۰% آنها طی ۶ ماهه دوم زندگی مثبت می‌شود.
● بررسی زن باردار مشکوک به سرخجه:
در زنان باردار مشکوک به سرخجه، باید نمونه خون از نظر Igm اختصاصی سرخجه بررسی شود. اگر نتیجه ازمایش نمونه خون از نظر Igm اختصاصی سرخجه مثبت بود بایستی بیمار از نظر انجام ویزیت بعدی پیش از تولد پیگیری مورد مشورت قرار گیرد، در صورتی که نمونه خون از نظر Igm اختصاصی سرخجه منفی باشد و اولین نمونه در عرض ۶ روز اول شروع بثورات جلدی تهیه شده باشد بایستی نمونه خون دوم تهیه شده و از نظر Igm آزمایش شود. بهر حال لازم است صرف نظر از Igm، سرم خون زن باردار مشکوک به سرخجه با روش Rubella IgG avidity assay بررسی شود.
● تعریف موارد:
موارد مشکوک CRS:
▪ تعریف اول: هر کودک کمتر از یکسال که کارمندان بهداشتی در او مشکوک به CRS شوند.
▪ تعریف دوم: هر کودک کمتر از یکسال دارای تاریخچه مادری مشکوک یا تأیید شده ابتلا به سرخجه در دوران حاملگی
▪ تعریف سوم: هر نوزادی با بیماری قلبی و یا مشکوک به کری و یا با یک یا چند علامت از علائم چشمی زیر: مردمک سفید (کاتاراکت)، کاهش دید، حرکات پاندولی چشم (نیستاگموس) ، لوچی، کره چشم کوچک (میکروفتالموس) ، قرنیه بزرگتر (گلوکوم مادرزادی)
● مورد تأیید شده بالینی CRS:
یک مورد تأیید شده بالینی، فردی است که توسط پزشک دوره دیده به ترتیب ذیل با ۲ عارضه از گروه الف و یا یک عارضه از گروه الف و یک عارضه از گروه ب گزارش شود.
گروه الف) کاتاراکت، گلوکوم و یا کاتاراکت همراه با گلوکوم، بیماری قلبی مادرزادی، نقص شنوایی، رتینوپاتی، پیگمانته
گروه ب) پورپورا، اسپلنومگالی، میکروسفالی، عقب ماندگی ذهنی، مننگوانسفالیت، بیماری استخوانی رادیولوسنت، زردی در ۲۴ ساعت اول تولد.
● مورد تأیید شده آزمایشگاهی CRS:
نوزادی که علائم بالینی CRS را دارد و Igm اختصاصی سرخجه در خون او شناسایی شده است.
● مورد تأیید شده آزمایشگاهی سرخجه:
مورد مشکوکی که تست خون مثبت از نظر Igm اختصاصی سرخجه را دارا می‌باشد.
منبع :" دستورالعمل مراقبت از سرخجه و سندروم سرخجه مادرزادی " از انتشارات وزارت بهداشت ،درمان وآموزش پزشکی
منبع : وب سایت محمد انصاری پور


همچنین مشاهده کنید