چهارشنبه, ۱۹ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 8 May, 2024
مجله ویستا


رشته‌‌کوه‌های آلاداغ و بینالود ، نیشابور


رشته‌كوه‌های آلاداغ و بینالود با جهت شمال غربی - جنوب شرقی، حدود جنوبی خراسان شمالی را تعیین می‌كنند و امتداد رشته‌كوه‌های البرز را تشكیل می‌دهند. در واقع، آلاداغ از طریق كوه «كورخود» كه در منتهی‌الیه غربی خراسان قرار گرفته است، به «شاه‌كوه» البرز متصل می‌شود.
آلاداغ رشته‌كوه طویلی است كه طول آن حدود 170 كیلومتر است، و در بین كوه «كورخود» در غرب و بینالود در شرق قرار گرفته است. آلاداغ در شمال، توسط دره اترك محدود می‌شود و در جنوب، به طرف اسفراین و جاجرم پایین می‌آید. مرتفع‌ترین نقطه آن به ارتفاع 3220 متر در قله شاه‌جهان قرار گرفته است كه بخش مركزی این رشته‌كوه را به وجود می‌آورد.
آلاداغ در برخورد با بینالود كم ارتفاع می‌گردد و جاده‌ای كه قوچان را به سبزوار متصل می‌كند، حدفاصل این دو رشته‌كوه را تعیین می‌‌نماید. از این‌ جاده به بعد، بینالود حدود 120 كیلومتر طول دارد و جهت آن نیز از شمال غربی به جنوب شرقی است و دره كشف‌رود در شمال را از دشت نیشابور كه در جنوب گسترده است، جدا می‌كند. قله بینالود با ارتفاع 3410 متر در شمال شرقی شهر نیشابور قرار گرفته است.
در جنوب شهر مشهد ارتفاع این كوه‌ها كاهش می‌یابد و از 1500 متر تجاوز نمی‌كند. از آن جا به بعد، كوه‌های فریمان و تربت‌جام امتداد بینالود را تشكیل می‌دهند. این كوه‌ها قسمت سفلای دره كشف‌رود را از منطقه تربت‌جام جدا می‌كنند و قله‌ای به ارتفاع 2256 متر دارد. ارتفاع كلی این رشته‌كوه كم‌تر از دو كوه قبلی است و گستره آن چندان وسعتی ندارد. در این ناحیه با نزدیك شدن به دره رود تجن كه از جنوب به شمال جاری است و خط مرزی ایران و افغانستان را تشكیل می‌دهد، ارتفاع كوه به شدت كاهش می‌یابد.
به هنگام بهار و تابستان غنی‌ترین مراتع و جالب‌ترین مناظر در بینالود و آلاداغ پدید می‌آیند. به همین دلیل تعداد زیادی از ایلات كوچ‌نشین و نیمه‌كوچ‌نشین، همراه با گله‌های‌شان در ارتفاع بین 1800 متری و 2700 متری این رشته‌كوه‌ها برای ییلاق اتراق می‌نمایند.