دوشنبه, ۱۰ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 29 April, 2024
مجله ویستا

بررسی عوامل زیست محیطی آلودگیهای نفتی


● مقدمه و اهداف :
محیط زیست دریایی به سبب اینكه از عناصر بسیار گوناگونی تشكیل شده است در برابر مواد خارجی كه به عمد یا غیر عمد به آن وارد میشود بسیار آسیب پذیر است. در نزدیكی سواحل تنوع زیستی چشمگیرتر است زیرا مواد غذایی غنی برخورداربوده كه از طریق رودخانه ها به دریاها ریخته میشوند كه این مواد بدون احتساب نتایج فعالیتهای انسان است . خلیج فارس پیشرفتگی آب اقیانوس هند در ناحیه جنوبی فلات ایران در حاشیه ای از اقیانوس هند است كه در شمال غربی دریای عمان واقع شده است.
خلیج فارس باطول تقریبی ۱۰۰۰ كیلومترو عرض۲۵۰ تا ۳۰۰ كیلومترو با مساحتی در حدود ۲۲۶۰۰۰ كیلومتر مربع باعمق ۱۰۰-۹۰ متر است . افزایش جمعیت ، توسعه شهرنشینی و گسترش صنعت و سودجویی بی امان و استفاده غلط از منابع طبیعی، باعث آلودگی شدید محیط زیست گردیده و آن رادر معرض خطر جدی قرار داده است. حفاظت از محیط زیست مستلزم شناخت اجزاء تشكیل دهنده آنها و نیز روابط پیچیده حاكم بر آن میباشد.
در هراكوسیستم هر نوع موجود زنده حلقه ای رادر زنجیره غذایی تشكیل می دهد ودر رابطه باسایر موجودات زنده، اكوسیستم جایگاه خاص خود رااشغال می كند. حفظ تعادل در هر اكوسیتم منوط به حفظ و بقای زنجیره غذایی موجود است.
لازمه شناخت تاثیر مواد آلاینده بویژه مواد نفتی بر زنجیره های غذایی ،بررسی موجودات زنده بعد از تماس بااین مواد میباشد. خلیج فارس به عنوان شاهرگ نفتی دنیا محل تردد ۴۰ درصد از تانكرهای نفتی جهان می باشد و همواره دچار الودگی نفتی بوده و اكوسیستم دریایی آن در معرض خطر جدی قرار دارد.
لذا هر نوع آلودگی بویژه آلودگی نفتی میتواند مشكلات بسیار جدی و خطر ناكی را بوجود آورد . در این پزوهش ابتدا اثرات زیست محیطی آلودگیهای نفتی ناشی از حوادث سالهای اخیر درخلیج فارس بویزه انفجار چاه های نفت نوروز و جنگ خلیج فارس در كرانه های جنوب غربی خلیج فارس مورد مطالعه قرارگرفته و سپس اثرات آن برروی زنجیره غذایی مورد بررسی قرار گرفت .
منبع : آموزش و پرورش استان خراسان


همچنین مشاهده کنید