یکشنبه, ۱۶ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 5 May, 2024
مجله ویستا


هر روز با هفت اقلیم


هر روز با هفت اقلیم
در میان برنامه های رادیوفرهنگ به حتم برنامه هفت اقلیم یکی از بهترین هاست. این برنامه در نظرسنجی ها نیز اغلب به عنوان یکی از برنامه های پرمخاطب انتخاب می شود. هفت اقلیم که هر روز عصر از ساعت ۱۷ الی ۱۹ پخش می شود، در طول هفته، هفت حوزه هنری را در برنامه یی جذاب و به روز پوشش می دهد. شنوندگان برنامه های شبکه رادیویی فرهنگ، هر روز می توانند برنامه زنده هفت اقلیم را در موضوعات مختلف فرهنگی، هنری بشنوند. هفت اقلیم کاری از گروه فرهنگ و هنر شبکه فرهنگ است که با موضوعاتی از قبیل هنرهای تجسمی، تئاتر، سینما، تلویزیون و... با همکاری سردبیران و تهیه کنندگان شبکه فرهنگ هر روز پخش می شود. از آنجا که برنامه هفت اقلیم رادیوفرهنگ یکی از برنامه های رادیویی خوب در حوزه فرهنگ و هنر است، در این یادداشت بیشتر قصد معرفی آن را برای مخاطبانی داریم که کمتر با آن آشنا بوده اند.
شنوندگان علاقه مند به برنامه های فرهنگی و هنری می توانند بنابر برنامه مورد علاقه شان، عصر یکی از روزهای هفته را به شنیدن یکی از برنامه های هفت اقلیم اختصاص بدهند. سردبیران برنامه هفت اقلیم، اغلب در حوزه یی که برنامه می سازند، تسلط خوبی دارند. خوبی این برنامه ها در زنده بودن و به روز بودن شان است. پنجشنبه شب ها برنامه هفت اقلیم به تلویزیون اختصاص دارد. سردبیر و نویسنده این برنامه مهدی علی نقی پور از کارشناسان خوب این حوزه است که با تسلط اش بر ماهیت برنامه های تلویزیونی توانسته برنامه قابل تاملی را ارائه بدهد. پنجشنبه شب هفته گذشته هفت اقلیم مصاحبه یی زنده با تهیه کننده برنامه تلویزیونی دو قدم مانده به صبح ترتیب داده بود. یکی از ویژگی های برنامه هفت اقلیم در این است که تمرکز برنامه بر یکی از هنرهاست، اما اخبار روز حوزه های دیگر هنرهای هفت گانه نیز در آن پوشش داده می شود. به عنوان مثال در هفت اقلیم پنجشنبه شب که اختصاص به حوزه تلویزیون داشت، همزمان با مرگ اکبر رادی از نادر برهانی مرند به عنوان کارشناس تئاتر دعوت شد تا مختصری درباره نمایشنامه نویس بزرگ ایران بگوید. علاقه مندان به برنامه های تلویزیونی برای شنیدن تحلیل های قابل تامل از این برنامه ها می توانند هر پنجشنبه هفت اقلیم را گوش کنند.
سردبیر و نویسنده برنامه هفت اقلیم در حوزه تجسمی نیز محمدرضا شاهرخی نژاد است که هر هفته یکی از استادان حوزه تجسمی را در برنامه زنده دعوت می کند. شاهرخی با شناختی که از حوزه تجسمی دارد، تاکنون موفق به ترتیب مصاحبه های زنده قابل تاملی با هنرمندان تجسمی شده است. علاقه مندان به هنرهای تجسمی، در میان برنامه های رادیویی یکشنبه ها، برنامه تجسمی هفت اقلیم را از دست نمی دهند. تهیه کننده این برنامه نیلوفر زندیان است و مژگان سهرابی مجری خوب آن. از جمله برنامه های خوب هفت اقلیم در حوزه تجسمی در هفته های گذشته دعوت از محمدرضا طهماسبی بود که درباره عکاسی در ایران به تفصیل سخن گفت. طهماسبی از پژوهشگران خوب در تاریخ عکاسی ایران است و کتابی نیز در این زمینه از او به چاپ رسیده است.
سه شنبه ها اهالی تئاتر عادت کرده اند برنامه هفت اقلیم را بشنوند. این علاقه تنها برای باخبر شدن از اتفاقات تئاتری در حد اخبار نیست. برنامه سه شنبه های هفت اقلیم تحلیل ها و موضع های خاص خود را دارد. حضور کارشناسان منتقد سیاست های رایج مرکز هنرهای نمایشی از نکات مثبت هفت اقلیم سه شنبه ها است.
سینما در جمعه شب های برنامه هفت اقلیم جای دارد. این برنامه با چالش هایی که در بحث با کارشناسان فراهم می آورد، مخاطبان علاقه مند به سینما را در جریان تازه ترین تحلیل ها و خبرها در حوزه سینما قرار می دهد. تهیه کننده این برنامه علیرضا معینی است و سردبیری آن به عهده مهدی آزادی است. این برنامه جدای از نقد سیاست های جاری معاونت سینمایی، هر هفته به نقد و تحلیل فیلم های اکران شده در سینماهای تهران می پردازد. به عنوان مثال می توان از حضور ایرج طهماسب و حمید جبلی همزمان با اکران فیلم رفیق بد در سینماها نام برد. کارشناس برنامه با پرسش های خوبش به خوبی موفق شد یکی از برنامه های چالشی را در رادیو در حوزه سینما اجرا کند. حرف های خوب و صمیمی مهمان های برنامه نیز البته بی تاثیر در این امر نبود.
هفت اقلیم روزهای دوشنبه با سردبیری فرناز شهیدثالث به کتاب و رادیو اختصاص دارد. شهیدثالث که با توجه به سابقه خبرنگاری اش در حوزه فرهنگ و هنر تسلط خوبی بر کارش دارد، هر دوشنبه شب ها مجال خوبی را برای دوستداران کتاب فراهم می آورد. کاش مدیران شبکه رادیویی فرهنگ، بخش رادیویی دوشنبه شب ها را جدا و مجال بیشتری برای معرفی کتاب های خوب تازه منتشرشده فراهم می کردند.
یکی از ویژگی های هفت اقلیم در اغلب روزهایش در این است که علاوه بر جذب مخاطب عام، مخاطبان ثابتی در حوزه خود دارد. به روز بودن برنامه هفت اقلیم با توجه به مخاطبان زیادی که دارد، قادر به اطلاع رسانی خوبی در طول هفته شده است. به حتم برنامه هفت اقلیم با روال کنونی اش می تواند به عنوان الگویی برای برنامه های فرهنگی و هنری در شبکه های رادیویی مدنظر قرار گیرد.
مهربانو ابدی دوست
منبع : روزنامه اعتماد