شنبه, ۸ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 27 April, 2024
مجله ویستا

اسرار آبیاری


اسرار آبیاری
تکنیک های آبیاری اراضی کشاورزی و تعیین رژیم غذایی مردم تل ابوچیزان خوزستان راز گشایی می شود...
کشاورزی آبی هفت هزار سال پیش در محوطه باستانی تل ابوچیزان خوزستان که اکنون به منطقه ای خشک تبدیل شده، ، باستان‌شناسان را با دو سئوال درباره چگونگی تامین آب کشاورزی و رژیم غذایی مردم منطقه روبرو کرده است.
"عباس مقدم"، سرپرست کاوش‌های باستان‌شناسی تل ابوچیزان در این باره گفت: در حال حاضر نبود آب در این منطقه یکی از مشکلاتی است که مدت‌های مدید اهالی منطقه را آزار می‌دهد. در این منطقه فقیر که در شمال‌شرق خوزستان واقع شده، سال پیش گمانه‌های برای شناسایی منطقه انجام شد و دانه‌های گیاهی چون عدس، گندم، جو و دانه‌های وحشی بدست آمد.
وی افزود: مطالعات ما و کارشناسان خارجی نشان داد که این دانه‌ها محصول کشاورزی آبی هستند. حال این سوال مطرح است که ساکنان این محوطه ، هفت هزار سال پیش با چه تکنیکی زمین‌های کشاورزی را آبیاری می کردند.
باستان شناسان همچنین قصد دارند در کاوش‌های جدید به طور دقیق رژیم غذایی اهالی مردم منطقه را در هفت هزار سال پیش شناسایی و تعیین کنند. در همین حال نشانه هایی از مصرف گوشت گراز و حیوانات دیگر در بین اهالی تل ابوچیزان خوزستان یافته شده است.
مقدم در این باره گفت : با توجه به اینکه تا عمق ۱۲ متری زمین منطقه بجز آب شور و تلخ، آبی دیگر وجود ندارد، شناسایی رژیم غذایی مردم به بسیاری از سوالات ما پاسخ می‌دهد.»
کاو‌ش‌های باستان‌شناسان در تل‌ابوچیزان با هدف شناسایی فرهنگ‌های تاثیر گذار در شکل‌گیری حکومت‌های اولیه شوش انجام می‌گیرد. دشت ‌شوش یکی از باستانی‌ترین محوطه‌های موجود در کشور است که قدیمی‌ترین فرهنگ‌های پیش از تاریخ را در خود جایی‌ داده‌است.
تل‌ابوچیزان یک منطقه خشک است که اهالی آن با کمبود آب و خشک‌سالی دست پنجه نرم می‌کنند. داده‌های باستان‌شناسی سال پیش نشان داد که در هفت هزار سال پیش ساکنان این محدوده کشاورزی آبی داشته‌اند.
تل ابوچیزان یکی از محوطه‌های باستانی استان خوزستان و در حاشیه‌ جنوبی آخرین رشته کوه زاگراس قرار دارد. این منطقه یک طبیعت بکر دست نخورده دارد و هنوز در این منطقه آهو، یوزپلنگ، گراز وحشی و پرنده‌ها و خزنده‌های مختلف زندگی می کنند.
تل‌ابوچیزان شاه‌راهی است که از سمت شرق به سوی رامهرمز، بهبهان و فارس، از طرف غرب به شوشتر و شوش و در بخش جنوبی به اهواز و خلیج‌فارس منتهی می‌شود.
باستان‌شنان با توجه به راه‌شاهی اعتقاد دارند که این محوطه در شکل‌گیری تمدن بزرگ شوش بی‌تاثیر نبوده‌است.
آن‌ها در این محوطه به دنبال نشانه و معماری‌هایی برای اثبات این مدعا هستند. گمانه‌های آزمایشی در سال گذشته به کشف گل‌های فشرده‌ای منجر شد که برای پلمپ در یا کالا استفاده شده‌ بود.
منبع : بانک اطلاعات گردشگری


همچنین مشاهده کنید