جمعه, ۲۸ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 17 May, 2024
مجله ویستا

استقلال / پرسپولیس – یکی آفتابی یکی ابری


استقلال / پرسپولیس – یکی آفتابی یکی ابری
از دیر باز ، همواره یکی از دو تیم استقلال و یا پرسپولیس دچار حاشیه می شوند .
البته حاشیه در این تیمها امری بدیهی است ، اما هر ساله یکی از این دو تیم آنچنان غرق در حاشیه ها می شوند که به طور کلی یک فصل فوتبالی را از دست می دهند .
با نگاهی کوتاه به دهه ۸۰ ، می توان به حاشیه های مهم زیر اشاره داشت :
۱) حذف پروین از پرسپولیس
۲) کاهش مقبولیت حجازی ( به نوعی حذف )
۳) عدم ارسال لیست بازیکنان استقلال به AFC و حذف از جام باشگاههای آسیا
۴) کسب نتایج ضعیف تیم استقلال در لیگ هفتم و کسب مقام سیزدهمی
۵) کسر ۶ امتیاز از تیم پرسپولیس توسط FIFA
و ...
در سالی که تا پایان آن چند روزی بیشتر باقی نمانده است ، می توان گفت که قرمزهای پایتخت در گرداب حاشیه ها غرق شدند .
با یک نگاه کلی شاید این موضوع زیاد به چشم نیاید . پرسپولیس در حال حاضر و به خاطر تفاضل گل ، در رده چهارم قرار دارد و این برای تیمی که سال قبل قهرمان لیگ شده است خیلی بد نیست ، چرا که همواره تیمهای قهرمان در فصل بعد به شدت افت می کنند . از منظر دیگر ، با توجه به اتفاقاتی که سال پیش در استقلال افتاد ، می توان گفت که پرسپولیس خیلی هم گرفتار حواشی نشده و از ناحیه آن ضربه نخورده است .
اما اغلب کارشناسان بر این باورند که پرسپولیس ۸۷ با توجه به جذب ستارگان متعدد و ریخت و پاشهای فراوانی که داشته ، می بایست جایگاهی بهتر از این را داشته باشد .
● به راستی چه عواملی باعث شد که پرسپولیس به حاشیه کشیده شود ؟
در ادامه می خواهیم تفاوتهای عملکردی دو تیم استقلال و پرسپولیس را در این فصل بررسی کنیم تا به پاسخ سوالمان برسیم .
۱) مدیریت کلان
فصل قبل حبیب کاشانی به عنوان مدیر عامل پرسپولیس انتخاب شد . حاج حبیب را همه به خوبی می شناسند . او کسی است که در زمان مدیر عاملی محمد حسن انصاری فر بر علیه اش در استادیوم شعارهایی سر داده شد و همه او را مسبب بدبختی های پرسپولیس می دانستند ، اما او در فصل گذشته به خوبی توانست از عهده مدیریت تیم پرسپولیس برآید و با شوکهای متعدد ، از به حاشیه رفتن تیم جلوگیری کند .
متاسفانه با اتمام لیگ ، اختلاف میان او و مسئولان سازمان بالا گرفت و کاشانی از پرسپولیس کنار گذاشته شد . به تبع آن برخی از بازیکنان نیز که با کاشانی رابطه بسیار خوبی داشتند نیز از این تیم کوچ کردند .
برگ برنده اول پرسپولیس ، سوخت !!!
مصطفوی ، چهره ای که در نزد هواداران پرسپولیس خیلی محبوب نبود به عنوان مدیر عامل معرفی شد .
در مقابل ، مدیر عامل استقلال علی رغم عملکرد ضعیف تیمش در استقلال باقی ماند !!!
۲) سر مربی
حرف و حدیث در مورد قطبی زیاد است . عده ای موفقیت فصل قبل پرسپولیس را نتیجه زحمات حمید استیلی می دانند اما آیا به واقع اینگونه بود ؟
استیلی در کنار زوبل و آری هان ( و برای مدتی هم دنیزلی ) هم به عنوان دستیار بود اما هیچگاه آن دو تیم به سرانجام مطلوبی نرسیدند .
قطبی با اینکه تا آن روز به عنوان سرمربی در تیمی مشغول به کار نشده بود ، اما در پرسپولیس موفق شد روحیه جنگندگی و شخصیت تیمی را در بازیکنانش القا کند هر چند که برخی از شیطنتها باعث شد که در مقاطع کوتاهی ، تیمش دچار افت شود اما او و مجموعه عوامل پرسپولیس به سرعت از بحران خارج شدند .
لیگ تمام شد . قطبی گویا به اندازه تمامی عمر کاری اش خسته شده بود . او از ایران رفت . شاید دیگر دلش نمی خواست که به ایران بازگردد و با حواشی این فوتبال ایرانی سر و کله بزند . شاید می خواست بازار گرمی کند و شاید ...
برگ برنده دوم پرسپولیس ، سوخت !!!
قطبی به پرسپولیس برگشت اما حاضر به کار با کادر فنی سابق خود نشد و همین موضوع به بار حاشیه های پرسپولیس افزود .
مردی که در فصل قبل به عنوان الگوی نوینی از ادبیات برخورد با مطبوعات شناخته شده بود این بار با کوچک ترین حرکتی از خود واکنش نشان می داد و الحق که مطبوعات هم استادانه او را به حاشیه ها هدایت کردند . او دیگر نمی توانست بر روی کار خود تمرکز داشته باشد . پس رفتن را به ماندن ترجیح داد و پرسپولیس را با حاشیه هایش تنها گذاشت .
در مقابل ، استقلال ، فصل گذشته را با حجازی شروع کرد اما ناصر خان در مقابل حاشیه ها خیلی دوام نیاورد ، هر چند که تیمش فوتبال قابل قبولی را بازی می کرد . در نیمه های راه فیروز کریمی ، سکاندار استقلال شد اما او که تجربه کار در این دو تیم بزرگ را نداشت خیلی زود در حاشیه ها غرق شد .
اما این پایان کار نبود . فتح ا... زاده برای اینکه استقلال بیش از این دچار بحران نشود ( علی رغم میل باطنی اش ) به سراغ امیر قلعه نوعی رفت تا استقلال حداقل جام حذفی را از دست ندهد و در صورت موفقیت قلعه نوعی با استقلال ، فصل بعد دغدغه انتخاب مربی و ورود مجدد به حاشیه ها را نداشته باشد .
استقلال در جام حذفی قهرمان شد و جایگاه قلعه نوعی هم به عنوان سر مربی در استقلال تثبیت شد .
۳) جذب بازیکن
شیث رضایی ، عباس آقایی ، فرزاد آشوبی ، حسین کعبی ، حسن رودباریان ، ماته ، محمد رضا مامانی ، احسان خرسندی ، آراندا و فرشید کریمی بازیکنانی بودند که از پرسپولیس جدا شدند . در عوض پترویچ ، ابراهیم توره ، مازیار زارع ، علیرضا محمد ، آتسو ، مجتبی شیری ، محمد منصوری ، سید علوی ، معمار زاده ، علی کریمی و رحمان رضایی ( این دو از میانه های لیگ هشتم به این تیم اضافه شدند ) خریدهای این فصل پرسپولیس بودند .
با نگاه اول به لیست خرید پرسپولیس ، اینگونه تصور می شد که پرسپولیس در این فصل با جذب ستارگان سایر تیمها ، قدرت بلا منازع فوتبال ایران خواهد شد اما به واقع اینگونه نبود و انتخاب بسیاری از این بازیکنان بر اساس به کارگیری آنان در پستهایی که پرسپولیس در فصل قبل در آنجا ضعف داشت ، نبود .
عدم انتخاب مدافع تخصصی چپ پا، انتخاب تعداد زیادی بازیکن هم پست در خط هافبک ، و یک فوروارد چها چوب شناس از ضعفهای دیگر این لیست خرید بود .
از میان این بازیکنان ، در این فصل تنها علی کریمی و مازیار زارع و تا حدودی پترویچ و محمد موفق بودند . آمار بازی این بازیکنان در این تیم ، خود گواه این مدعاست .
در مقابل استقلال ، امیر حسین صادقی ، محمد نوازی ، محسن یوسفی ( به علت سربازی ) ، سان جان ، بیاتی نیا ، حمید شفیعی و منصوریان ( خداحافظی از فوتبال ) را از دست داد .
شاید به جرات بتوان گفت که استقلال تنها از بابت از دست دادن امیر حسین صادقی ضرر کرد . چرا که سایر بازیکنان یا پا به سن گذاشته بودند و یا اینکه در فصل قبل عملکرد مناسبی نداشتند .
اما لیست خرید استقلال شامل ابراهیم تقی پور ، بیژن کوشکی ، هادی شکوری ، هاشم بیک زاده ، یدا... اکبری ، میلاد نوری ، حسین کاظمی ، خسرو حیدری ، جان واریو ، عباسفرد و سیاوش اکبر پور می شد .
یک لیست کامل و ایده آل . لیستی که نیمی از این بازیکنان همواره در ترکیب ثابت استقلال قرار دارند . تنها ایرادی که می شد به این لیست گرفت ، جذب یک دروازه بان در حد طالب لو بود . مدیران آبی در ابتدای فصل بی میل نبودند تا رحمتی را دوباره آبی پوش کنند اما بنا به دلایلی که شاید یکی از آنها اختلاف چند سال پیش میان این دو دروازه بان بود ، از جذب این دروازه بان توانمند منصرف شدند . هر چند که شانس با آنها یاری کرد و طالب لو در این فصل دچارمصدومیت طولانی مدت نشد .
با این اوصاف ، استقلال تا به اینجای کار نسبت به رقیب خود برتری محسوسی داشت اما شروع لیگ برای پسران آبی چندان خوش یمن نبود و بعد از تنها پنج هفته ، آنها خود را در کنار تیمهای قعر جدولی دیدند .
اما اوضاع پرسپولیس نسبت به رقیب خیلی بهتر بود و آنها در بالای جدول سیر می کردند .
۴) شانس
یکی از عوامل تاثیر گذار فوتبال شاید همین شانس باشد . البته عنصر شانس تنها جزیی از این عوامل تاثیر گذار است و در صورت مدیریت مناسب ، انتخاب بازیکن مناسب ،کوچینگ صحیح ، و ... تاثیر گذاری اش کم رنگ تر خواهد شد اما همین شانس در مقاطعی می تواند در قالب بدشانسی ، گریبان تیمهای بزرگ را بگیرد و آنها را سرنگون کند .
شایان ذکر است که بررسی این موضوع هیچ خدشه ای برعملکرد خوب پسران آبی ، وارد نخواهد کرد .
پرسپولیس فصل را بدشانسی آغاز کرد .
خلیلی ، آقای گل فصل پیش این تیم ، قبل از شروع لیگ ، رباط صلیبی اش پاره شد .
معمار زاده ، در همان ابتدای فصل ، رباط صلیبی اش پاره شد .
بادامکی در ابتدای فصل به شدت مصدوم شد .
در همان چند هفته ابتدایی چندین و چند پنالتی به نفع این تیم گرفته نشد .
قطبی به جنگ با مطبوعات برخاست .
ابراهیم توره به ماه عسل رفت !!!
نیکبخت به حاشیه ها کشیده شد .
دی کارمو به ایران آمد و هفته ها سوژه مطبوعات و رسانه ها شد !!!
قطبی مربیگری پرسپولیس را رها کرد .
مدیر عامل پرسپولیس عوض شد .
دو بازیکن تاثیر گذار پرسپولیس (علی کریمی و ایوان پترویچ ) چندین و چند هفته مصدوم شدند .
سر مربی پرسپولیس تغییر کرد .
● اما استقلال فصل را چگونه آغاز کرد ؟
بازیهای فوق العاده سخت استقلال در همان هفته های اوایل لیگ بود ، اما درست سر بزنگاه و موقعیکه استقلال بحران زده می بایست در هفته پنجم در شیراز به مصاف برق صدر جدولی برود بازیهای لیگ به خاطر تیم ملی تعطیل شد و این فرصت خوبی برای امیر بود تا تیمش را به ریکاوری ببرد .
در همان اوایل فصل ، روانخواه ، بازیکنان موثر استقلال ، رباط صلیبی اش پاره شد .
مدیر عامل استقلال در یک خبر ناگهانی ، تغییر کرد .
اشتباهات داوری بیشتر در روزهایی که استقلال در اوج بود و حریفان را قلع و قمع می کرد ، نمود پیدا می کرد ، هر چند که در اوایل فصل هم این تیم تا حدودی از ناحیه داوری ضربه خورد .
مصدومیت مردان کلیدی و تاثیر گذار تیم استقلال نسبت به رقیب بسیار کمتر بود . هرچند که جباری یکی دو ماهی مصدوم شد اما زمان زیادی از مصدومیت او لابلای بازیهای تیم ملی و تعطیلی لیگ ، صرف شد .
جان واریو بازیکن فوق العاده تاثیر گذار استقلال ، فقط سه بازی استقلال را از دست داد که سهم استقلال از آن بازیها یک شکست سنگین ، یک برد خفیف در خانه و یک تساوی در خانه حریف بود .
قرارداد فابیو بالا خیلی زود در نطفه خفه شد تا چون تیم رقیب ، این بار استقلال سوژه مطبوعات نشود !!!
خرید یک هافبک برزیلی ( تا حدودی پرآوازه ) که تا به امروز از او بازی ای ندیده ایم اما او به سرنوشت دی کارمو مبتلا نشد .
● آیا آنها هم مثل پرسپولیس بد شانس بودند ؟
شاید برخی از این عوامل را نتوان در قالب شانس انگاشت . بسیاری از معضلات موجود در پرسپولیس ناشی از سوء مدیریت بود اما استقلال نسبت به پرسپولیس از ناحیه مصدومیت ها کمتر آسیب دید .
استقلال نسبت به رقیب خود ، خوب موقعی دچار بحران شد اما با مدیریت صحیح از این بحران خارج شد .
با این اوصاف ، تغییرات هم نتوانست شانس را به اردوی قرمزها بیاورد .
● سال بعد و سال بعد و سالهای بعد و ...
پرسپولیس در این فصل و با توجه به آن همه امکانات ، خوب نتیجه نگرفت که علت اصلی و برجسته آن ضعف مدیریت کلان این تیم بود ، در مقابل مدیریت صحیح در استقلال بستر مناسبی را برای کادر فنی و بازیکنان این تیم فراهم آورد تا قلعه نوعی تیمی را که در اوایل فصل در قعر جدول بود ، آرام آرام به صدر جدول هدایت کند .
مختصر اینکه تا چرخ فوتبال مثلا حرفه ای ما اینگونه بچرخد ، هر سال شاهد افت یکی از این دو تیم خواهیم بود .
این دو تیم مردمی می بایست به دست صاحبان آنها که همانا هواداران هستند سپرده شود تا کمتر در کشمکش های خودخواهانه مسئولان قرار گیرند .
به امید آن روز
مهدی شیشه بری
منبع : پارس فوتبال