یکشنبه, ۹ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 28 April, 2024
مجله ویستا

حمایت در سنگنوردی


حمایت در سنگنوردی
عملی را كه شخصی با استفاده از طناب و به منظور ایجاد بیشترین ضریب اطمینان برای فرد صعود كننده یا فرود رونده انجام می دهد، حمایت نامیده می شود.
●● انواع حمایت
● حمایت ایستا (static)
این حمایت بر روی عوارض طبیعی موجود، بر روی سنگ یا ابزار انجام می پذیرد. نیروی حاصل از كشش طناب مستقیماً به كارگاه منتقل می شود. از این نوع حمایت برای صعود نفر دوم استفاده می شود.
● حمایت پویا (Dynamic)
با استفاده از ابزارهای مخصوص حمایت و بر روی بدن حمایت چی صورت می گیرد. این روش برای حمایت بر طناب توصیه می شود( زیرا بدن حمایت چی بخش عمده ای از ضربه حاصل از سقوط احتمالی سرطناب را جذب می كند)
● گزاره ها و فرامین قراردادی سنگنوری
هنگام صعود و حمایت به مجموعه ای از اصطلاحات قراردادی نیازمندیم، تا با آنها كوتاهترین زمان و دقیق ترین وجه ممكن ارتباط برقرار كنیم زیرا ممكن است در مسیر صعود و یا فرود، نفرت همدیگر را نبینند . پس در این صورت استفاده از این اصطلاحات، صعود و فرود را تنظیم و راحت می نماید. علائم قراردادری می تواند برای هر گروهی به دلخواه فرق كند. اما تعدادی از آن ها به مرور صورت استاندارد درآمده است كه در ذیل این علائم را به اختصار شرح می دهیم.
▪ نكته مهم : كلیه این كلمات (فرامین) باید با صدایی بیان شود كه اولاً قابل فهم و ثانیاً برای نفر مورد نظر قابل شنیدن باشد.
● حمایت آماده
این گزاره را حمایت چی می گوید بعد از گفتن آن صعود كننده می تواند صعود را آغاز كند.
● جمع كن
منظور از این اصطلاح ، جمع كردن طناب است تا نفر بعد بتواند صعود را آغاز كند.
● حمایت
منظور این است كه صعود می كنم این واژه هشداری به حمایت چی به منظور مراقب بودن در حمایت نفر صعود كننده است.
● صعود كن
این واژه را نیز حمایت چی به زبان می آورد. منظور این است كه مراقب هستم می توانید شروع به صعود كنید.
● صعود می كنم
صعود كننده با این كلمه می آید آماده صعود هستم و حمایت چی باید طناب را جمع كند. سنگ، سنگ ...!
منظور این اصطلاح ریزش سنگ از بالا است با گفتن آن می توان نفرت پائین تر را آگاه ساخت، این كلمه از اصطلاحات عمومی كوهنوردی است.
● حمایت آزاد
منظور این است كه صعود كننده یا فرودرونده به جای امنی رسیده است و اكنون حمایت چی می تواند به كار حمایت خاتمه دهد.
● فیكس FIX
نفر صعود كننده با این واژه می فهماند كه حمایت چی در وضعیت دشوار یا خطرناكی قرار دارم. پس طناب را محكم كن. در این صورت حمایت چی مانع آونگ(پاندول) شدن و یا سقوط صعود كننده می شود صعود كننده بعد از محكم شدن طناب می تواند دست ها را از گیره رها كند و كمی استراحت نماید.
● شل كن
با این واژه صعود كننده به حمایت چی می فهماند «كمی طناب بده» .
▪ بسیار مهم : قبل از برقراری و ایجاد خود حمایت . از حمایت قبلی خارج نشوید. به یاد داشته باشید در سنگنوردی . اولین اشتباه ممكن است آخرین اشتباه زندگی تان باشد!
● فرود To Abseil. To Rappet
بازگشت از با لای سنگ به سمت پایین با طناب با استفاده یا استفاده از ابزار را فرود می گویند . فرود دارای انواع مختلفی است كه به معرفی چند نوع از معروفترین آنها می پردازیم.
● فرود طبیعی
در این فرود بدن باید فاصله مناسبی با سنگ داشته باشد تا بتوان دید مناسبی برای انتخاب گیره ها داشت. بعد از استقرا كامل روی گیره ها، بدن به حالت نشسته یا ایستاده كه بستگی به شرایط شیب و سختی مسیر دارد. و همزمان با آن دست ها به حالت كشیده در می آید در این زمان دو حالت ممكن است پیش آید. ابتدا دست گیره های پائین تری را انتخاب می كنیم و بعد پا را روی گیره هایی پایینی قرار می دهیم تا به انتها . یا این كه پا را روی گیره های پایین قرار می دهیم و بعد برای دست ها گیره های پائین تر مناسب انتخاب می كنیم.
● فرود مصنوعی
در این فرود، دیگر از گیره ها استفاده نمی كنیم بلكه از ابزارهای مخصوص فرود مانند هشت فرود كمك می گیریم. در این روش تمام وزن ما بر روی طناب و ابزارهای فرود است . این فرود در عین سادگی (و گاهی اوقات مفرح بودن) می تواند بسیار خطرناك باشد، فرود با ابزار دارای انواع مختلفی است كه در ذیل چند نوع پایه آن اشاره می شود.
● فرود با كارابین و صندلی
در این روش سنگنورد در حقیقت بر روی طناب سور است و بخاطرهمین امر می تواند از سطوح مشكلی مانند شیب های منفی و كلاهك ها راحت تر فرود بیاید. اساس كار این روش بر مبنای افزایش سطح اصطكاك بین كارابین وصندلی است. مربی گرامی : در آموزش این فرود، ترتیبی دهید تا كارآموز دیگریف فرود رونده را از بالا با طناب ، حمایت نماید.
● فرود با كارابین و صندلی قدم به قدم
۱ – صندلی سنگنوردی را می پوشیم و كاربینی پیچ دار را به آن متصل می كنیم ( مكان اتصال بنا به نوع صندلی فرق دارد ولی رد كردن كارابین از هر دو حلقه صندلی توصیه می شود)
۲ – طناب را در یكی از دو طرف بدن قرار می دهیم ( در طرف مخالف دست ترمز گیرنده)
۳ – طناب را بلند كرده به طور ساده در داخل كارابین قرار می دهیم و سپس آن را روی شانه می اندازیم.
۴ – امتداد طناب را از پشت گرفته و با دست ترمز می گیریم (شصت به طرف پایین)
۵ – در فضا قرار می گیریم و خلاصی طناب را از بین می بریم
۶ – بدن كمی به سمت دست ترمز كننده متمایل می شود.
۷ – پای بالا در راستای سنگ و پای پایین زیر آن قرار می گیرد حالت پاها در این صورت به شكل حرف L (پاها را با اندازه عرض شانه باز می كنیم)
۸ – برای قفل كردن دست ترمز را از آرنج خم و به سمت سینه می آوریم و طناب را محكم می گیریم.
● فرود با هشت فرود و صندلی
▪ همیشه هشت فرود را از سوراخ بزرگ آن به كاربین می اندازیم و به كنار صندلی آویزان می كنیم و هنگامی كه می خواهیم فرود را آغاز كنیم:
▪ بدون درآوردن هشت فرود از كارابین ، ابتدا كارابین را به صندلی متصل می نماییم.
▪ بعد طناب را از حلقه بزرگ هشت فرود عبور می دهیم
▪ آن گاه هشت فرود را از حلقه كوچك به كارابین صندلی متصل می كنیم. در این روش هشت فرود هیچ گاه آزاد نمی ماند.
۱- طناب را در یك طرف بدن قرار می دهیم (در طرف دست ترمز)
۲ – طناب را از هشت فرود رد می كنیم
۳- در فضا خلاصی طناب را می گیریم
● چند توصیه
▪ در فرود هشت بدن رو به سنگ بوده و پاها عمود بر سنگ می باشد و شصت دست ترمز رو به بالاست پاها به اندازه عرض شانه ها باز می شود.
▪ در هر دو نوع فرود دست تعادل روی طناب بالایی گرفته می شود.
▪ تذكر مفید: حتماً با حمایت ومشخص كردن دست ترمز – هدایت و مشخص كردن پای باردار و زاویه بدن بر روی سنگ، حمایت در فرود یك عمل مهم است
▪ مربی محترم : حمایت در فرود یك اصل مهم است و در دو تصویر این بخش، فقط به خاطر مشخص و واضح نمودن حالت فرود از ترسیم حمایت خودداری شده است.
كارآموز گاهی در حین فرود باید به دلایلی متوقف شود، برای این كار هشت فرود را می توان اصطلاحاً قفل نمود.
▪ كارآموز : در حین فرود با هشت فرود باید با روش گره پروسیك از بالاتر خود را حمایت نماید.
● روش های خود حمایت در فرود
▪ روش پروسیك بالای هشت فرود
هشت فرود را به صندلی متصل می كنیم. بالای هشت فرود یك گره پروسیك می زنیم و طنابچه آن را با یك كارابین پیچ دار به صندلی متصل می كنیم.
فاصله گره تا هشت فرود باید به اندازه ای باشد كه گره به داخل هشت نرود. معمولاً به اندازه یك دست نیمه باز.
▪ تمرین : كارآموزان در این روز سنگ های بلند تا ۲۵ متر و درجه سختی تا ۹/۵ را صعود می نمایند و انواع فرود را تجربه می كنند.
▪ مربی گرامی : قبل از شروع به تمرین صعود، كلیه لوازم كارآموزان را از نظر تطابق با استانداردهای UIAA و CE ، سالم بودن و اندازه گره ها (به ویژه طنابچه های پروسیك) بازبینی نمایید.
منبع : واحد مرکزی خبر


همچنین مشاهده کنید