دوشنبه, ۲۴ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 13 May, 2024
مجله ویستا


چشم انداز مصرف گاز در جهان


چشم انداز مصرف گاز در جهان
گاز طبیعی همچنان سریع ترین رشد مصرف را در میان انرژی های اولیه مصرفی در سطح جهان به خود اختصاص داده است و بیشترین رشد مصرف در کشورهای در حال توسعه به چشم می خورد.بر اساس سناریوی چشم انداز بین المللی انرژی که یک مرجع در این زمینه به شمار می رود بنا به پیش بینی ها مصرف گاز طبیعی در جهان از سال ۲۰۰۱ تا سال ۲۰۲۵ به طور متوسط رشدی معادل ۲.۸ درصد را تجربه خواهد کرد که قابل مقایسه با رشد سالانه ۱.۸ درصدی نفت و رشد ۱.۵ درصدی ذغال سنگ است.
شواهد می دهد مصرف گاز طبیعی در سال ۲۰۲۵ معادل ۱۷۶ تریلیون فوت مکعب خواهد بود که این رقم نسبت به رقم ۹۰ تریلیون فوت مکعب مصرف گاز در سال ۲۰۰۱ حدود دو برابر است و بر همین اساس سهم گاز در سبد انرژی مصرفی جهان از ۲۳ درصد در سال ۲۰۰۱ به ۲۸ درصد در سال ۲۰۲۵ خواهد رسید.
انتظار می رود بیشترین رشد تقاضای گاز در میان کشورهای در حال توسعه باشد که در انها تقاضای کل بین سال های ۲۰۰۱ تا ۲۰۲۵ رشدی معادل ۳.۹درصد را تجربه خواهد کرد.
و انتظا ر می رود میزان استفاده از گاز طبیعی در کشورهای در حال توسعه تا سال ۲۰۲۵ معادل ۲.۵ برابر سال ۲۰۰۱ باشد.در کشورهای صنعتی که بازارهای گاز در انها از گستردگی بیشتری برخوردار هستند انتظار میرود وابستگی به گاز طبیعی افزایش یابد که تقریبا دو برابر نرخ رشد پیش بینی شده برای نفت در این کشور هاست.
میزان گاز طبیعی مبادله شده در میان کشورها نیز شاهد رشد بوده و از ۱۹ درصد کل گاز مصرفی جهان در سال ۱۹۹۵ به ۲۳ درصد در سال ۲۰۰۱ رسیده است.صادرات با خطوط لوله به میزان ۳۹ درصد و صادرات ال ان جی نیز به میزان ۵۵ درصد بین سال های ۱۹۵۵ تا ۲۰۰۱ رشد کرده است بر پایه این گزارش که در سال ۲۰۰۳ منتشر شده است خطوط لوله بین المللی بسیاری نیز برنامه ریزی شده و یا در حال ساخت هستند.
چرا که پیش بینی های انجام شده در مورد افزایش مصرف جهانی گازبیانگر ضرورت ساخت تاسیسات انتقال منابع جدید گاز به بازار این فراورده است این واقعیت که بسیاری از منابع گاز طبیعی دور از مراکز تقاضا هستند همراه با کاهش هزینه زنجیره های ال ای جی صنعت ال . ان. جی را تا حد زیادی رقابت پذیر کرده است.
سودآوری انتقال گاز به مراکز تقاضا در حال حاضر به قیمت های بازار بستگی دارد و قیمت گذاری گاز به روشنی قیمت گذاری نفت نیست.بیش از ۵۰ درصد نفت مصرفی جهان در سطح بین المللی مبادله می شود در حالی که بازارهای گاز طبیعی ماهیتا گرایش منطقه ای دارند قیمت های می توانند تا حد زیادی از یک کشور به یک کشور دیگر متغیر باشد.
منبع : شرکت ملی گاز ایران