یکشنبه, ۱۶ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 5 May, 2024
مجله ویستا

می‌خواهید سیگارتان را ترک کنید؟


می‌خواهید سیگارتان را ترک کنید؟
ترک کردن سیگار به همین راحتی‌ها نیست و فقط یک اراده قوی کافی نیست؛ چون بخشی از وابستگی به سیگار وابستگی بدنی ناشی از اعتیاد به نیکوتین است که موجب آزار فرد در حال ترک می‌شود. به همین دلیل یکی از روش‌های ترک سیگار جایگزین کردن محصولاتی است که حاوی نیکوتین هستند و می‌توانند نیاز بدن را تا مدتی تامین کنند...
جایگزین‌های نیکوتین می‌توانند به شما در سرکوب شوق دود کردن سیگار کمک کنند و به جای مصرف نیکوتین می‌توانید از آنها استفاده کنید. محصولاتی مانند چسب و آدامس‌های نیکوتین دار یا قرص‌های مخصوص ترک سیگار. در بعضی کشورها محصولات استنشاقی و اسپری‌ها هم در دسترس هستند که فقط با نسخه پزشک می‌توان آنها را تهیه کرد اما مهم است بدانید که این محصولات دارند بدن شما را از شرّ نیکوتین خلاص می‌کنند بنابراین ممکن است کشیدن سیگار یا مصرف هر ماده دخانی دیگری احساس تهوع را در شما به وجود آورد. این را هم باید بدانید که این محصولات به اندازه سیگار در بدن شما نیکوتین آزاد نمی‌کنند بنابراین ممکن است شما تصمیم به ترک سیگار با این روش را بگیرید اما چون در زمان ترک نتوانسته‌اید با تغییر احساسات‌تان کنار بیایید، دوباره به سیگار روی آورید و روز از نو و روزی از نو. پس باید حسابی در تصمیم‌تان جدی باشید و بتوانید قدری تحمل داشته باشید. برخی از کسانی که سیگار می‌کشند، سعی می‌کنند در هنگام ترک با روش جایگزینی نیکوتین، کارهای دیگری را هم با این روش همراه کنند تا تضمین درمانشان قوی‌تر شود. کارهایی مانند درد دل کردن با اطرافیان و کمک گرفتن از حمایت‌های عاطفی آنها یا درمان‌های دارویی دیگری که با مشورت با پزشک قابل انجام است.
اگر تصمیم به ترک سیگار گرفته‌اید و می‌خواهید اطلاعاتی در مورد ترک سیگار به وسیله جایگزین‌های نیکوتین به دست آورید رعایت نکات زیر را از دست ندهید.
● ترک ناگهانی سیگار، تنها گزینه نیست
در گذشته تنها راه‌حل برای ترک سیگار ترک یک‌باره آن بود. این روش هم بسیار سخت بود و هم احتمال برگشت به مصرف بالایی داشت اما امروزه شما گزینه‌های بسیار متنوعی برای ترک سیگار پیش‌رو دارید مانند همین روش استفاده از جایگزین‌های نیکوتین. هر یک از محصولاتی که به عنوان جایگزین نیکوتین در بازار موجود هستند می‌توانند شما را در ترک سیگار یاری کنند تا راحت‌تر بتوانید مراحل ترک را پشت سر بگذارید. جالب است بدانید که در صورت اعتیاد به کشیدن پیپ، استفاده از توتون یا تنباکو چه به صورت جویدنی و چه به صورت استنشاقی، هم می‌توانید از این روش استفاده کنید.
▪ مطالعات نشان می‌دهند که استفاده از جایگزین‌های نیکوتین در ترک سیگار می‌تواند احتمال موفقیت شما را دوبرابر کند.
▪ علت اینکه بسیاری از مردم پس از ترک، دوباره به سیگار روی می‌آورند این است که نمی‌توانند با عوارض ترک یک‌باره آن کنار بیایند. در این حالت جایگزین‌های نیکوتین به کمک شما می‌آیند زیرا با این روش شما سیگار را به صورت تدریجی ترک می‌کنید و راحت‌تر می‌توانید با نکشیدن آن کنار بیایید.
▪ برخی از کسانی هم که از چسب‌های نیکوتین‌دار استفاده می‌کنند، ممکن است در محلی که چسب را زده‌اند دچار حساسیت پوستی، شامل خارش یا قرمزی موضعی شوند.
▪ اگر کمتر از روزی ۱۰ عدد سیگار می‌کشید، این روش درمانی خیلی به شما توصیه نمی‌شود.
● درمان به وسیله جایگزین‌های نیکوتین چگونه است؟
درمان به وسیله جایگزین‌های نیکوتین، در کاهش عوارض ترک سیگار به شما کمک می‌کند و موجب می‌شود که راحت‌تر بتوانید بر شوق دود کردن سیگار غلبه کنید و احتمال برگشت مصرف شما را به حداقل می‌رساند. شاید از خود بپرسید که این محصولات هم که نیکوتین در بدن شما آزاد می‌کنند، پس چه تفاوتی با سیگار کشیدن دارند؟ جواب شما این است که مقدار نیکوتین این جایگزین‌ها تنها یک سوم تا نیمی‌ از مقدار نیکوتینی است که سیگار در بدن شما رها می‌کند. محصولاتی که می‌توانند جای نیکوتین را برای شما بگیرند، تنوع زیادی دارند که بنا به خواست و واکنش بدنتان می‌توانید یکی از آنها را انتخاب کنید. بد نیست با تعدادی از آنها بیشتر آشنا شوید:
▪ آدامس‌ها و قرص‌های نیکوتین‌دار که آهسته نیکوتین را در دهان شما آزاد می‌کنند.
▪ چسب‌های نیکوتین دار که چسباندن آن به پوست، موجب رها شدن تدریجی نیکوتین از طریق پوست به داخل رگ‌ها می‌شوند.
▪ اسپری‌های نیکوتین‌دار که دارای محفظه‌ای حاوی نیکوتین هستند. با هر بار اسپری کردن، نیکوتین مانند توده‌ای از بخار وارد دهان و گلویتان می‌شود.
وقتی شما سیگار را ترک می‌کنید، بدنتان پس از مدتی دوباره اشتیاق کشیدن سیگار را در خود حس می‌کند. حتی بعضی از مردم پس از ترک تنباکو هم دچار عوارضی می‌شوند که چون قدرت مقابله با آن را ندارند دوباره به مصرف روی می‌آورند. پس از ترک هر ماده دخانی، ممکن است احساس کنید که بداخلاق یا حتی گوشه گیر شده اید، حوصله اطرافیانتان را ندارید و از جمع گریزان هستید و چون نمی‌توانید این احساسات را تحمل کنید و شرایط سخت پس از ترک را تاب بیاورید دوباره مصرف را از سر می‌گیرید و تمام رشته‌هایتان را یک‌باره پنبه می‌کنید. اینجاست که استفاده از جایگزین‌های نیکوتین به کمک شما می‌آیند و تحمل عوارض پس از ترک را برایتان بسیار آسان می‌کنند.
● ترک سیگار، به ۱۰ شرط
اینکه فقط تصمیم به ترک با این روش بگیرید، کافی نیست. ممکن است انتخاب هر یک از محصولات جایگزین نیکوتین از نظر شخصی یا پزشکی منعی برای شما داشته باشد که با خواندن جدول زیر بیشتر با این موانع آشنا می‌شویم.
در صورتی که این شرایط را داشته باشید، می‌توانید از جایگزین‌های نیکوتین برای ترک سیگار استفاده کنید
۱) بیش از ۱۰ نخ سیگار در روز می‌کشید.
۲) در صورت مصرف نکردن طولانی مدت سیگار دچار علایمی ‌مانند سردرد، بدخلقی یا بی‌خوابی می‌شوید.
۳) قبلاً اقدام به ترک، با روشی غیر از درمان با جایگزین‌های نیکوتین را انجام داده‌اید و پس از مدتی دوباره سیگار کشیدن را شروع کرده‌اید.
۴) دوست ندارید برای هر کاری پیش پزشک بروید! در این روش شما می‌توانید چسب، آدامس و قرص‌های نیکوتین دار را بدون نسخه پزشک از داروخانه‌ها بخواهید.
۵) فکر می‌کنید هنوز به اینکه چیزی مانند سیگار در دست داشته باشید احتیاج دارید. استفاده از اسپری‌های نیکوتین دار این نیاز شما را هم رفع می‌کنند.
۶) شما این تصور را که هر روز به جای سیگار کشیدن، صبح‌ها یک چسب روی پوست‌تان بزنید و تا شب آن را فراموش کنید، دوست داشته باشید.
در صورتی که این شرایط را داشته باشید، نمی‌توانید از جایگزین‌های نیکوتین برای ترک سیگار استفاده کنید
۷) کمتر از ۱۰ نخ سیگار در روز می‌کشید.
۸) پوست حساسی دارید که ممکن است به چسب‌های نیکوتین دار حساسیت نشان دهد و خارش و قرمزی موضعی پوست را برایتان به همراه داشته باشد.
۹) اگر آسم، آلرژی یا هر بیماری تنفسی دیگری هم دارید، نمی‌توانید از اسپری‌های نیکوتین دار استفاده کنید.
۱۰) زیر ۱۸ سال، سن داشته باشید.
ترجمه: ندا احمدلو
منبع : روزنامه سلامت