دوشنبه, ۱۰ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 29 April, 2024
مجله ویستا

بررسی زمان و ارتفاع برداشت بر عملکرد و اجزای عملکرد راتون برنج (.Oryza sativa L) رقم طارم هاشمی


بررسی زمان و ارتفاع برداشت بر عملکرد و اجزای عملکرد راتون برنج (.Oryza sativa L) رقم طارم هاشمی
به منظور بررسی زمان و ارتفاع برداشت بر عملکرد دانه راتون برنج در رقم طارم هاشمی، آزمایشی در سال زراعی ۱۳۸۲ در شهرستان ساری به صورت کرت های یک بار خرد شده در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی در سه تکرار انجام گردید. در این مطالعه زمان برداشت به عنوان عامل اصلی در سه سطح (T۱: اولین برداشت در ۷ شهریور ماه T۲: دومین زمان برداشت در ۱۷ شهریور و T۳: سومین زمان برداشت در ۲۷ شهریور) و ارتفاع برداشت به عنوان عامل فرعی در پنج سطح (شامل h۱: کف بر، h۲: ۱۰ سانتیمتر، h۳: ۲۰ سانتیمتر، h۴: ۳۰ سانتیمتر، h۵: ۴۰ سانتیمتر) در نظر گرفته بود. عملکرد دانه در اولین زمان برداشت بیشتر از زمان های دیگر برداشت بود که به خاطر افزایش برخی اجزای عملکرد مانند تعداد پنجه و پنجه های بارور در کپه، تعداد خوشه در مترمربع و درصد خوشه چه های پر شده بود.
عملکرد دانه در ارتفاع برداشت ۴۰ سانتیمتر از سطح زمین بیشترین شد که به علت افزایش تعداد کل خوشه چه در هر خوشه بود. عملکرد کاه نیز در اولین زمان برداشت (۷ شهریور ماه) حداکثر بود که به خاطر ازدیاد ارتفاع بوته و تعداد پنجه در هر کپه بوده است و همچنین عملکرد کاه در ارتفاع برداشت ۴۰ سانتیمتر از سطح زمین بیشتر شد که به علت افزایش ارتفاع بوته بود. عملکرد بیولوژیکی و شاخص برداشت در اولین زمان برداشت و با ارتفاع برداشت ۴۰ سانتیمتر از سطح زمین حداکثر شد. لذا نتیجه می گیریم که جهت تولید محصول بیشتر از راتون باید ارتفاع برداشت محصول اصلی بالاتر و در اولین زمان ممکن نیز برداشت محصول اصلی انجام گیرد.
حسین یزدپور
امیرحسین شیرانی راد
حمیدرضا مبصر
منبع : پایگاه اطلاعات علمی


همچنین مشاهده کنید