سه شنبه, ۱ خرداد, ۱۴۰۳ / 21 May, 2024
مجله ویستا

در گستره نور شناخت (چهارمین نمایشگاه علمی عینک)


در گستره نور شناخت (چهارمین نمایشگاه علمی عینک)
علم اپتیك (نورشناخت) و فناوری های مبتنی بر آن امروزه نقشی كلیدی در زندگی ما یافته است. از وسایل روزمره ای مانند عینك گرفته تا تلسكوپ های پیشرفته بر همین اساس ساخته شده است. از چهار سال پیش هر سال نمایشگاه علمی - تخصصی عینك و لوازم جانبی آن _ تاپكس _ آخرین دستاوردها در زمینه دستگاه و تجهیزات اپتیكی را در تهران عرضه می كند. چهارمین نمایشگاه تاپكس از جمعه هفته گذشته در سالن حجاب كانون پرورش فكری كودكان و نوجوانان شروع به كار كرد. در این نمایشگاه علاوه بر نمایش آخرین توانمندی های تولیدی و فنی در زمینه آخرین تولیدات اپتیكی در جهان، ۲۳ سمینار تخصصی توسط كمیسیون فنی و آموزشی اتحادیه صنف سازندگان و فروشندگان عینك، جهاد دانشگاهی صنعتی شریف، دانشگاه علوم بهزیستی و توان بخشی و موسسه استاندارد برگزار می شود.
در مراسم افتتاحیه این نمایشگاه ابتدا رئیس اتحادیه صنف عینك سازان به گسترش كمی و كیفی این نمایشگاه طی چهار سال گذشته اشاره كرد و آن را قابل مقایسه با نمایشگاه های مشابه در منطقه دانست.
سپس پروفسور هرمز شمس رئیس انجمن چشم پزشكان ایران ضمن ابراز امیدواری به همكاری بیشتر میان جامعه چشم پزشكان، اپتومتریست ها و تكنسین های اپتیك در ایران به سابقه دیرینه چشم پزشكی در ایران اشاره كرد. سابقه چشم پزشكی در ایران را می توان تا ایران پیش از اسلام و مدرسه مزدیسنا و اكباتان دنبال كرد. دكتر شمس همچنین اشاره كرد كه در دوران داریوش كبیر چشم پزشكان از كشورهای مختلف هند و مصر و یونان برای تعلیم به ایران می آمدند و در شهرهای مختلف آن دوره چشم پزشكی رواج داشت. حتی در كتیبه های بین النهرین به اشاره به جراحی ترمیمی چشم برمی خوریم. بعدها این مكتب ایرانی چشم پزشكی باعث شكوفایی چشم پزشكی در یونان می شود. در دوره ساسانیان نیز دانشگاه جندی شاپور یكی از مراكز عمده چشم پزشكی در آن دوره بوده است.
بعد از اسلام نیز خانواده های ایرانی بختیشوع و ماسویه در درباره خلفای عباسی به عنوان چشم پزشك شهرت داشتند. رازی و علی بن عباس اهوازی و زرین دست از دیگر چشم پزشكان معروف دوره اسلامی هستند. پروفسور شمس سپس به آغاز چشم پزشكی نوین ایران پرداخت. در دوران قاجاریه برای اولین بار لسان الحكماء پس از دو سال تحصیل در دارالفنون برای تحصیل چشم پزشكی به فرانسه فرستاده می شود و پس از بازگشت به ایران كرسی چشم پزشكی را در دارالفنون پایه گذاری می كند و در مریض خانه دولتی (بیمارستان سینای بعدی) به معالجه بیماران می پردازد.
بعدها فرزند لسان الحكماء دكتر محمدقلی شمس (پدر دكتر هرمز شمس) برای تحصیل چشم پزشكی به لیون فرانسه رفت و او بود كه پس از بازگشت به ایران در مقام استاد دانشگاه تهران بیمارستان فارابی را تاسیس كرد و در درمان بیماری های چشمی در ایران به خصوص تراخم كه شیوع بسیاری داشت و باعث كوری بسیاری از افراد می شد تلاش های بسیاری كرد و اكنون با وجود ۱۷۰۰ چشم پزشك در ایران آخرین خدمات تخصصی چشم پزشكی به مردم ارائه می شود.
یكی دیگر از سخنرانان مراسم افتتاحیه دكتر توسلی رئیس دانشگاه جامع علمی _ كاربردی اپتیك بود. دكتر توسلی به گستره وسیع علم اپتیك و كاربرد آن در حوزه های مختلف اشاره كرد و اینكه در ایران آموزش علمی تكنسین های اپتیك وجود نداشته است. به گفته او دانشگاه جامع علمی _ كاربردی اپتیك برای رفع این نقصان و تربیت افرادی كه توان عینك سازی علمی، تعمیر انواع دستگاه اپتیكی مورد استفاده در حوزه های مختلف و قطعه سازی برای دستگاه های اپتیكی در تحقیقات را داشته باشند تاسیس شده است. او همچنین توسعه بخش فنی اپتیك را برای ارائه عینك های بهداشتی تر لازم دانست. دانشگاه علمی _ كاربردی اپتیك از سال ۱۳۸۰ شروع به كار كرده است و دوره های دوساله علمی _ كاربردی را ارائه می كند. فارغ التحصیلان علاوه بر عینك سازی علمی می توانند به بخش ها مختلفی كه دستگاه های اپتیكی در آن استفاده می شود خدمات دهند.
در نمایشگاه امسال علاوه بر نمایش آخرین محصولات در زمینه عینك و لنزهای تماسی و سایر دستگاه های اپتیكی غرفه هایی جنبی نیز به چشم می خورد. از جمله غرفه هایی كه به مجلات و كتاب های منتشر شده در این زمینه اختصاص داده شده بود مانند كتاب تاریخ عینك سازی در ایران و جهان كه به تازگی انتشار یافته است. از غرفه های جالب دیگر می توان غرفه گروه دانش آموختگان اپتیك را ذكر كرد كه در آن به معرفی دستاوردها و مقاله های چاپ شده توسط این گروه می پرداخت و نیز غرفه اپتومتری كه بازدیدكنندگان می توانستند در آن به رایگان نمره چشم خود را اندازه بگیرند.
منبع : روزنامه شرق