جمعه, ۷ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 26 April, 2024
مجله ویستا

ارزیابی کاربرد اسانس اوکالیپتوس (.Eucaliptus camaldolensis Dehnh) در کنترل آلودگی های قارچی تخم ماهی قزل آلای رنگین کمان


ارزیابی کاربرد اسانس اوکالیپتوس (.Eucaliptus camaldolensis Dehnh) در کنترل آلودگی های قارچی تخم ماهی قزل آلای رنگین کمان
● مقدمه:
استفاده از گیاهان دارویی جهت پیشگیری و کنترل آلودگی های قارچی در مراکز تکثیر ماهیان قزل آلای رنگین کمان به عنوان جایگزین مالاشیت گرین امری ضروری و لازم به نظر می رسد.
● هدف:
هدف این بررسی، ارزیابی قدرت مهار کنندگی اسانس اوکالیپتوس در کنترل آلودگی های قارچی تخم قزل آلای رنگین کمان است.
● روش بررسی:
اسانس اوکالیپتوس در کنترل آلودگی های قارچی تخم استحصالی از مولدین ۴ ساله قزل آلای رنگین کمان مورد ارزیابی بالینی و کارگاهی قرار گرفت. تاثیر این اسانس در دزاژ ۱، ۵، ۱۰، ۲۵، ۵۰، ۱۰۰ پی پی ام به مدت ۱ ساعت روزانه با ۳ تکرار تا رسیدن به مرحله چشم زدگی (۲۰ - ۱۸ روز) بررسی شد. گروه های کنترل با شرایط یکسان در معرض ۱پی پی ام داروی مالاشیت گرین (به عنوان کاربردی ترین داروی ضد قارچ) و دیگری بدون هر گونه مداخله دارویی واقع شدند.
● یافته ها:
نتایج کشت تخم های قارچ زده، آلودگی به ساپرولگنیا پارازیتیکاوفوزاریوم سولانی را مشخص نمود. نتایج آزمایش تعیین حداقل غلظت مهار کننده اسانس نسبت به ساپرولگنیا ۲.۳ و نسبت به فوزاریوم ۸.۲ میکروگرم در میلی لیتر بوده است. نتایج اندازه گیری فاکتورهای فیزیکی و شیمیایی آب قبل و بعد از تجویز اسانس به انکوباتورها موید عدم بروز تاثیر منفی در ویژگی آب است.
● نتیجه گیری:
اوکالیپتوس در دوزهای ۲۵، ۵۰، ۱۰۰ پی پی ام اختلاف معنی داری با گروه شاهد داشته و پوشش نسبتا مناسبی از نظر مهار رشد قارچ های آبی فراهم نموده است.
حسین علی ابراهیم زاده موسوی
مصطفی شریف روحانی
علیرضا خسروی
یداله مهرابی
افشین آخوندزاده بستی
منبع : پایگاه اطلاعات علمی


همچنین مشاهده کنید