جمعه, ۷ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 26 April, 2024
مجله ویستا
رژیم غذایی درسرما خوردگی و آنفلوآنزا
سلامتی مجاری تنفسی وابسته به دریافت هوای فاقد میكروب و آلودگی است. بیش از ۲۰۰ نوع ویروس شناخته شده است كه به دستگاه تنفسی فوقانی اثر گذاشته و باعث سرماخوردگی میشوند. در اغلب موارد سرماخوردگیها خفیف بوده و به طور معمول برای حدود یك هفته باقی میمانند. آنفلوانزا نامیاست كه به عفونت ویروسی بسیار شدید نسبت داده میشود و این عفونت نیز بر دستگاه تنفسی فوقانی تاثیر میگذارند. نام آنفلوانزا از این باور قدیمی منشاء میگیرد كه این بیماری را ناشی از تاثیرات ماوراالطبیعه میدانستهاند.
علایم سرماخوردگی به طور معمول دو تا سه روز پس از ورود ویروس به بدن ظاهر میشود. شایعترین علایم شامل: گلودرد، گرفتگی و یا ریزش آب بینی، سرفه، عطسه و درد قسمتهای دست و پاست. خستگی، ریزش آب از چشمها و مشكلات خوابیدن نیز ممكن است رخ دهند. در صورتی كه علائم، بیش از یك هفته باقی بمانند و به همراه سردرد شدید، ضعف، از دست دادن اشتها و تهوع نیز باشند احتمال این كه بیماری به علت ویروس آنفلوانزا باشد بیشتر است. بروز تب نیز به طور معمول شایع است. باید توجه كرد كه در موارد عفونتهای ویروسی دستگاه تنفسی فوقانی، علت بیماری را نمیتوان برطرف كرد و فقط درمان علائم امكان پذیر است.
به هنگام سرماخوردگی استراحت زیاد، مصرف فراوان مایعات و قرقره كردن آب نمك ولرم به بهبود علائم كمك میكند. مصرف قرصهای مسكن به رفع سردرد و كاهش تب كمك میكنند. تنها در مواردی كه به دنبال عفونت ویروسی، عفونت باكتریایی نیز بروز میكند، آنتیبیوتیكها مفید واقع میشوند. كودكان، سالمندان، زنان باردار و افرا د دچار مشكلاتی از قبیل دیابت و بیماریهای كلیوی به توصیههای پزشكی بیشتری نیاز دارند. گاهی اوقات، برای گروه سالمندان (در خطر) به منظور پیشگیری از ابتلا به عفونت، استفاده از واكسن توصیه میشود.
چه غذاهایی برای سرماخوردگی مفید هستند؟
برای این كه سیستم ایمنی بدن به بهترین نحو به وظیفهاش كه مبارزه علیه ویروسهای سرماخوردگی و آنفلوانزا است، عمل كند باید مواد مغذی حیاتی را دریافت كند.
از جمله منابع اصلی طبیعی تامینكننده ویتامین ث كه در درمان سرماخوردگی موثرند عبارت اند از:
ـ پرتقال، گریپ فروت، انواع توت، فلفل دلمهای، توت فرنگی، سیب زمینی و سبزیجات برگ سبز از قبیل انواع كلم. دریافت زیاد و منظم ویتامین ث به كاهش بروز، شدت و طول مدت سرماخوردگی كمك میكند.
ـ غلات سبوسدار و حبوبات، منابع غذایی خوب یكی از ویتامینهای گروه ب به نام پانتوتنیك اسید هستند. كمبود پانتوتنیك اسید، سبب بروز عفونتهای مكرر دستگاه تنفسی فوقانی میشود.
ـ سیر دارای آهن، روی و آلیسین است كه سبب تقویت سیستم ایمنی و كمك به كاهش خطر عفونتهای ویروسی میشود.
ـ ماهی قباد، قزلآلا، ساردین و ماهیهای روغنی غنی از اسیدهای چرب امگا ۳ هستند. همچنین تخم كتان، دانه كدو حلوایی و روغن شاهدانه نیز از دیگر منابع خوب امگا ۳ هستند.
ـ دانه كنجد، تخمه كدو حلوایی و آفتابگردان منابع غنی اسیدهای چرب امگا ۶ هستند. این اسیدهای چرب در مبارزه علیه عفونتهای سرماخوردگی به سلولهای دستگاه تنفسی كمك میكنند.
ـ جگر، انواع ماهی از جمله قزلآلا، قباد و شاه ماهی، كره و تخممرغ منابع ویتامین آ هستند. هویج، انبه، سیبزمینی، زردآلو، كدو حلوایی و سبزیجات سبز تیره نیز تامینكننده بتاكاروتن هستند كه در بدن به ویتامین آ تبدیل میشوند. عفونتهای مكرر تنفسی در كودكان با كاهش ذخایر ویتامین آ مرتبط است. یك رژیم غذایی متنوع و مخلوط حاوی این غذاها، مواد كافی برای یك كودك در حال رشد را تامین میكند.
ـ ماهی، مرغ، گوشت قرمز بدون چربی، لبنیات و مخلوطی از حبوبات مغزها، دانهها و غلات سبوسدار، تامین كننده پروتئین هستند. كمبود دریافت پروتئین خطر ابتلا به عفونت را افزایش میدهد.
ـ گوشت، شیر، غلات و حبوبات تامین كننده ویتامینهای بـ۶ و پانتوتنیك اسید هستند كه برای تامین سلامتی سیستم ایمنی از اهمیت بسیاری برخوردارند.
ـ غلات صبحانه (برشتوك)، نان و عصاره مخمر، تامین كننده اسیدفولیك هستند كه برای سلامتی و تقویت سیستم ایمنی ضروری است. به علاوه چغندر، لوبیا چشم بلبلی و انواع كلم منابع خوب فولات (فرم طبیعی اسید فولیك) هستند.
- انواع صدف، گوشتهای قرمز بدون چربی و غلات سبوسدار حاوی روی هستند. روی یك ماده معدنی مورد نیاز برای سیستم ایمنی است.
از چه غذاهایی پرهیز كنیم؟
غذاهای آماده بسته بندی شده و كنسروها از لحاظ ویتامینها و مواد معدنی فقیر هستند. بنابراین به جای مصرف این نوع غذاها از انواع میوه و سبزیجات تازه، گوشت، ماهی، غلات، مغزها و دانهها استفاده كنید.
نكته:
استفاده از بخور برای رفع گرفتگی بینی كمك میكند. برای این كار، به مدت ۱۰ دقیقه سر را بر روی بخارات یك ظرف آب در حال جوشیدن بگیرید. بهتر است دستمال یا حولهای را روی سر بگذارید و این عمل را سه بار در روز تكرار كنید. میتوان مقداری روغن منتول یا اوكالیپتوس به آب در حال تبخیر اضافه كنید تا عمل تنفس را تسهیل كند.
ـ مقدار زیادی مایعات مصرف كنید. در طول حملات شدید آنفلوانزا، بهتر است از مایعات مقوی و مغذی مثل انواع سوپها و آشها به عنوان جایگزین وعده اصلی استفاده كنید. البته به شرطی كه تعادل صحیحی از انواع مواد مغذی را دارا باشد.
ـ تا جایی كه میتوانید استراحت كنید. سیستم ایمنی برای تجدید قوا به استراحت نیاز دارد. عدم توجه به علائم یك عفونت ویروسی و سعی در ادامه كار و فعالیت در حین بیماری، مدت ابتلا را طولانی میسازد
به نقل از پایگاه اطلاع رسانی پزشكان ایران
علایم سرماخوردگی به طور معمول دو تا سه روز پس از ورود ویروس به بدن ظاهر میشود. شایعترین علایم شامل: گلودرد، گرفتگی و یا ریزش آب بینی، سرفه، عطسه و درد قسمتهای دست و پاست. خستگی، ریزش آب از چشمها و مشكلات خوابیدن نیز ممكن است رخ دهند. در صورتی كه علائم، بیش از یك هفته باقی بمانند و به همراه سردرد شدید، ضعف، از دست دادن اشتها و تهوع نیز باشند احتمال این كه بیماری به علت ویروس آنفلوانزا باشد بیشتر است. بروز تب نیز به طور معمول شایع است. باید توجه كرد كه در موارد عفونتهای ویروسی دستگاه تنفسی فوقانی، علت بیماری را نمیتوان برطرف كرد و فقط درمان علائم امكان پذیر است.
به هنگام سرماخوردگی استراحت زیاد، مصرف فراوان مایعات و قرقره كردن آب نمك ولرم به بهبود علائم كمك میكند. مصرف قرصهای مسكن به رفع سردرد و كاهش تب كمك میكنند. تنها در مواردی كه به دنبال عفونت ویروسی، عفونت باكتریایی نیز بروز میكند، آنتیبیوتیكها مفید واقع میشوند. كودكان، سالمندان، زنان باردار و افرا د دچار مشكلاتی از قبیل دیابت و بیماریهای كلیوی به توصیههای پزشكی بیشتری نیاز دارند. گاهی اوقات، برای گروه سالمندان (در خطر) به منظور پیشگیری از ابتلا به عفونت، استفاده از واكسن توصیه میشود.
چه غذاهایی برای سرماخوردگی مفید هستند؟
برای این كه سیستم ایمنی بدن به بهترین نحو به وظیفهاش كه مبارزه علیه ویروسهای سرماخوردگی و آنفلوانزا است، عمل كند باید مواد مغذی حیاتی را دریافت كند.
از جمله منابع اصلی طبیعی تامینكننده ویتامین ث كه در درمان سرماخوردگی موثرند عبارت اند از:
ـ پرتقال، گریپ فروت، انواع توت، فلفل دلمهای، توت فرنگی، سیب زمینی و سبزیجات برگ سبز از قبیل انواع كلم. دریافت زیاد و منظم ویتامین ث به كاهش بروز، شدت و طول مدت سرماخوردگی كمك میكند.
ـ غلات سبوسدار و حبوبات، منابع غذایی خوب یكی از ویتامینهای گروه ب به نام پانتوتنیك اسید هستند. كمبود پانتوتنیك اسید، سبب بروز عفونتهای مكرر دستگاه تنفسی فوقانی میشود.
ـ سیر دارای آهن، روی و آلیسین است كه سبب تقویت سیستم ایمنی و كمك به كاهش خطر عفونتهای ویروسی میشود.
ـ ماهی قباد، قزلآلا، ساردین و ماهیهای روغنی غنی از اسیدهای چرب امگا ۳ هستند. همچنین تخم كتان، دانه كدو حلوایی و روغن شاهدانه نیز از دیگر منابع خوب امگا ۳ هستند.
ـ دانه كنجد، تخمه كدو حلوایی و آفتابگردان منابع غنی اسیدهای چرب امگا ۶ هستند. این اسیدهای چرب در مبارزه علیه عفونتهای سرماخوردگی به سلولهای دستگاه تنفسی كمك میكنند.
ـ جگر، انواع ماهی از جمله قزلآلا، قباد و شاه ماهی، كره و تخممرغ منابع ویتامین آ هستند. هویج، انبه، سیبزمینی، زردآلو، كدو حلوایی و سبزیجات سبز تیره نیز تامینكننده بتاكاروتن هستند كه در بدن به ویتامین آ تبدیل میشوند. عفونتهای مكرر تنفسی در كودكان با كاهش ذخایر ویتامین آ مرتبط است. یك رژیم غذایی متنوع و مخلوط حاوی این غذاها، مواد كافی برای یك كودك در حال رشد را تامین میكند.
ـ ماهی، مرغ، گوشت قرمز بدون چربی، لبنیات و مخلوطی از حبوبات مغزها، دانهها و غلات سبوسدار، تامین كننده پروتئین هستند. كمبود دریافت پروتئین خطر ابتلا به عفونت را افزایش میدهد.
ـ گوشت، شیر، غلات و حبوبات تامین كننده ویتامینهای بـ۶ و پانتوتنیك اسید هستند كه برای تامین سلامتی سیستم ایمنی از اهمیت بسیاری برخوردارند.
ـ غلات صبحانه (برشتوك)، نان و عصاره مخمر، تامین كننده اسیدفولیك هستند كه برای سلامتی و تقویت سیستم ایمنی ضروری است. به علاوه چغندر، لوبیا چشم بلبلی و انواع كلم منابع خوب فولات (فرم طبیعی اسید فولیك) هستند.
- انواع صدف، گوشتهای قرمز بدون چربی و غلات سبوسدار حاوی روی هستند. روی یك ماده معدنی مورد نیاز برای سیستم ایمنی است.
از چه غذاهایی پرهیز كنیم؟
غذاهای آماده بسته بندی شده و كنسروها از لحاظ ویتامینها و مواد معدنی فقیر هستند. بنابراین به جای مصرف این نوع غذاها از انواع میوه و سبزیجات تازه، گوشت، ماهی، غلات، مغزها و دانهها استفاده كنید.
نكته:
استفاده از بخور برای رفع گرفتگی بینی كمك میكند. برای این كار، به مدت ۱۰ دقیقه سر را بر روی بخارات یك ظرف آب در حال جوشیدن بگیرید. بهتر است دستمال یا حولهای را روی سر بگذارید و این عمل را سه بار در روز تكرار كنید. میتوان مقداری روغن منتول یا اوكالیپتوس به آب در حال تبخیر اضافه كنید تا عمل تنفس را تسهیل كند.
ـ مقدار زیادی مایعات مصرف كنید. در طول حملات شدید آنفلوانزا، بهتر است از مایعات مقوی و مغذی مثل انواع سوپها و آشها به عنوان جایگزین وعده اصلی استفاده كنید. البته به شرطی كه تعادل صحیحی از انواع مواد مغذی را دارا باشد.
ـ تا جایی كه میتوانید استراحت كنید. سیستم ایمنی برای تجدید قوا به استراحت نیاز دارد. عدم توجه به علائم یك عفونت ویروسی و سعی در ادامه كار و فعالیت در حین بیماری، مدت ابتلا را طولانی میسازد
به نقل از پایگاه اطلاع رسانی پزشكان ایران
منبع : پایگاه اطلاع رسانی استان گلستان
همچنین مشاهده کنید
نمایندگی زیمنس ایران فروش PLC S71200/300/400/1500 | درایو …
دریافت خدمات پرستاری در منزل
pameranian.com
پیچ و مهره پارس سهند
خرید میز و صندلی اداری
خرید بلیط هواپیما
گیت کنترل تردد
ایران رئیس جمهور دولت رئیسی افغانستان دولت سیزدهم پاکستان گشت ارشاد توماج صالحی کارگران سریلانکا مجلس شورای اسلامی
کنکور تهران سیل آتش سوزی سیستان و بلوچستان هواشناسی سازمان سنجش فضای مجازی سلامت شهرداری تهران پلیس اصفهان
قیمت خودرو خودرو آفریقا دلار قیمت طلا تورم قیمت دلار بازار خودرو ارز بانک مرکزی ایران خودرو مسکن
خانواده موسیقی رهبر انقلاب تلویزیون فیلم ترانه علیدوستی سینمای ایران مهران مدیری بازیگر شعر تئاتر
کنکور ۱۴۰۳ عبدالرسول پورعباس
فلسطین اسرائیل جنگ غزه غزه رژیم صهیونیستی آمریکا روسیه حماس ایالات متحده آمریکا اوکراین طوفان الاقصی طالبان
پرسپولیس فوتبال استقلال آلومینیوم اراک جام حذفی فوتسال بازی بارسلونا لیگ برتر انگلیس باشگاه استقلال باشگاه پرسپولیس تراکتور
هوش مصنوعی فناوری ناسا بنیاد ملی نخبگان تسلا تیک تاک فیلترینگ
مالاریا کاهش وزن زوال عقل سلامت روان داروخانه