دوشنبه, ۱۰ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 29 April, 2024
مجله ویستا

بیماری‌ها و آفات


۱- بيمارى سفيدک
سطحى خربزه که معمولاً در ماه‌هاى مرداد و شهريور بروز مى‌کند و براى مبارزه با آن مى‌توان از گل‌گوگرد، گوگرد و تابل استفاده کرد.
۲- بيمارى بوته‌ميرى
عوامل بوته ‌ميرى در مزارع خربزه ايران متعدد بوده و غالباً از دسته قارچ‌هاى خاکسترى مى‌باشد که مهم‌ترين آنها شامل Fusarium و pythium مى‌باشد. اين قارچ‌ها مراحل مختلف رشد و نمو گياه به آن حمله کرده و باعث از بين رفتن سريع گياه و ميوه مى‌شوند. براى مبارزه با اين بيمارى‌ها روش خاصى تاکنون پيشنهاد نشده است ولى به‌عنوان پيشگيرى مى‌توان توصيه‌هاى زير را به‌کار بست.
- کشت خربزه با روش سنتى (جوى و پشته عميق)
- آبيارى متعادل و متناسب با نياز آبى گياه. ضمناً بايد از مرطوب شدن اطراف طوقه‌گياه و يا خيس شدن پشته‌ها جلوگيرى شود.
- رعايت تناوب چند ساله
- درصورت امکان و ضرورت ضدعفونى خاک به‌وسيله سموم قارچ‌کش
علاوه بر بيمارى‌هاى نامبرده مى‌توان از بيمارى قارچى ساقه سياه خربزه، بيمارى ويروسى موزائيک و بيمارى‌هاى فيزيولوژيکى که سبب کندى يا توقف رشد در بوته‌ها مى‌شوند نام برد.
اين‌گونه اختلالات فيزيولوژيکى در مناطق مختلف ايران اسامى خاص محلى به‌خود اختصاص داده‌اند، مانند بيمارى عقب سفيد، بيمارى ايوانگى و غيره..
يکى از مهم‌ترين آفات خربزه مگس خربزه است که روى ميوه‌هاى کوچک تخم‌گذارى کرده و باعث کرمو شدن ميوه مى‌گردد. علاوه بر اين شته‌ها، کنه‌ها کفش‌دوزک و عروسک خربزه از ديگر آفات مهم خربزه به‌شمار مى‌روند. براى مبارزه با اين آفات مى‌توان از سموم حشره‌کش مانند يازينون، مالاتيون و غيره استفاده کرد.


همچنین مشاهده کنید