سه شنبه, ۱۱ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 30 April, 2024
مجله ویستا

اثرات اجزاء خاص رژیم غذائی


اجزاء رژيمى مى‌توانند بر فعاليت ميکروزوم‌هاى کبد اثر مى‌گذارند. چربى‌ها به‌ويژه چربى‌هاى غنى از PUFA براى متابوليسم طبيعى داروها در موش لازم مى‌باشد. برخى غذاها حاوى مقدار قابل‌توجهى از xenobiotics طبيعى (فلاونوئيدها، گلوکوزينولات‌ها، سافرول و غيره) هستند که به‌عنوان فعال‌کننده‌هاى قوى سيستم اکسيداسيون دارو در ميکروزوم کبد شناخته شده‌اند. گوشت گاو کباب شده با ذغال (حاوى کربوهيدرات‌هاى آروماتيک چندحلقه‌اي) ميزان متابوليسم کبدى و روده‌اى داروها را در موش و انسان افزايش مى‌دهد. در افرادى‌که روزانه ۳۰۰gr جوانه کلم دلمه‌اى و ۲۰۰gr پيچ مى‌خورند، متابوليسم antipyrine و phenacetin افزايش قابل توجهى (۴۹ درصد) مى‌يابد، که احتمالاً به‌علت وجود گلوکوزينولات‌ها در اين کلم‌ها مى‌باشد. وضعيت تغذيه‌اى از طريق مکانيسم‌هاى مختلف مى‌تواند بر متابوليسم داروها اثر بگذارد:
مقادير بيش از حد ويتامين B6 اثربخشى levodopa را کاهش مى‌‌دهد.
با توجه به اينکه سبزيجات برگى از قبيل اسفناج و کلم پيچ داراى مقادير بالاى ويتامين k1 مى‌باشند، بايد از مصرف هم‌زمان اين سبزيجات و مواد غذائى مشابه با داروهاى ضد انعقاد خوراکى (warfarin-dicoumarol) خوددارى کرد.
در موش، مکمل ويتامين C با افزايش بلوکه کردن گيرنده‌هاى وپامين در جلوى مغز باعث افزايش اثرات ضد آمفتامين و کاتالپسيک halopetidol مى‌شود.
در بيمارانى که رژيم محدود در سديم استفاده مى‌کنند، دُز مصرفى اغلب داروهاى ضد فشار خون بايد نسبت به افرادى‌که از رژيم معمولى پيروى مى‌کنند، کمتر باشد. در حالى‌که ديورتيک‌ها و پتاسيم در کاهش فشار خون بى‌تأثير مى‌باشند.


همچنین مشاهده کنید